hóemberMár rég nem foglalkoztam a boldogságtervvel. Talán mert nagyon sok más foglalta le a gondolataimat, meg persze a közeledő karácsony sem „kedvezett” a világmegváltó fogadalmaknak.

Ma reggel épp ezen rágódtam fogmosás közben (némi lelkiismeret-furdalás kíséretében), mikor beugrott, hogy karácsony környékén az embernek egy különleges, csak karácsonyra vonatkozó boldogságfogadalomra van szüksége! 🙂

Az év ezen időszaka semmi máshoz nem hasonlítható, ilyenkor minden lehetséges, ugyanakkor mégis néha épp az ellenkezőjét érezzük a hajtás, rohanás közepette.

A különleges karácsonyi boldogságterv két részből áll. Először is hogy kicsit könnyítsek a lelkemen, egy pár fogadalmat nagylelkűen „elengedek” karácsonykor. 😉

Boldogságterv #1: Mozogj rendszeresen! Haha, kinek van ilyenkor ideje rendszeresen mozogni? Akinek van, annak gratulálok, de én úgy döntöttem, hogy nem stresszelek tovább azon, hogy nincs időm se futni, se tornázni. Nem dől össze a világ, ha januárban kezdem újra a mozgást.

Boldogságterv #2: Dobd ki, rámold el, rendezd át! Na ne, az biztos, hogy ez a fogadalom is januárra marad. Örülök, ha a látszólagos rendet fenn tudom tartani, nemhogy még rendszerezzek!

Boldogságterv #4: Oldj meg egy kínos ügyet! Hagyjuk a kínos ügyek megoldását ünnepek utánra. Azt hiszem, ennél több feladat már egyszerűen nem fér a fejembe. Ha eddig tudott várni az a bizonyos ügy, akkor biztosan várhat még egy hetet (Hú, micsoda csúnya hozzáállás! De elhatároztam, hogy engedékeny leszek magammal karácsonykor…)

Boldogságterv #5: Vitázz okosan! Mi lenne, ha most kivételesen nem vitáznál sehogyan? Peace, brother! 🙂

Boldogságterv #12: Feküdj le korábban! Hát, azt hiszem ez a fogadalom is várathat még magára, mert mostanság inkább az ellenkezőjét csinálom. Talán be kéne vezetni egy fogadalmat, melynek a címe, hogy „Feküdj le minél később, mert az boldoggá tesz!”… Az sokkal könnyebben teljesíthető lenne.

Boldogságterv #16: Térj le az útról! A karácsony számomra inkább a hagyományok, a szokások ünnepe – így minden újítás maradhat 2014-re.

Boldogságterv #25: Válassz hobbit! Jelenlegi hobbim a karácsonyra készülődés – azt hiszem ezzel mindent elmondtam.

Boldogságterv #26: Ingereld az elméd! Nem, nem, nem! Most teljesen kielégít a karácsonyi bevásárló és tennivaló lista fejben tartása – azért egy csipetnyit reménykedem benne, hogy ezzel is pallérozom az elmém…

Boldogságterv #27: Táplálkozz okosan! Huhuhuhúúú! Akár megbotránkozol, akár nem, ezt a fogadalmamat is sutba kell dobnom egy pár napra. Ráérek okosan táplálkozni az elkövetkezendő 11 és fél hónapban… 😉 Egyébként a szívérrendszerem biztosan nagyon jó passzban van – az elfogyasztott étcsoki mennyiséget figyelembe véve…

christmas dream #3 with snowflakesMost pedig jöjjenek azok a fogadalmak, melyeket kiemelten szeretnék követni a következő napokban. Ezekből szerencsére azért több van.

Boldogságterv #3: Ne zsörtölődj! Ezzel csak másokat szomorítasz el, és persze a saját hangulatodon sem segít. Karácsony táján talán még fontosabb erre emlékeztetni magad!

Boldogságterv #7: Mutasd ki a szereteted! Ha valamiről, akkor erről biztosan szól a karácsony. Ne habozz, tedd meg: mutasd ki a szereteted! Gondosan választott/készített ajándékkal, finomságokkal, szavakkal, simogatással, öleléssel, puszikkal, bókokkal!

Boldogságterv #9: Örülj most! Igen, őrült módjára készülök a karácsonyra. Igen, alig alszom. Igen, rohangálok, mint pók a falon. DE: amint eljön a 24-e, esküszöm, hogy lelassítok, és élvezni fogom a PILLANATOT! (Addig pedig igyekszem a készülődést is kiélvezni, amit egyébként szeretek is.)

Boldogságterv #11: Légy a szép emlékek kincstárnoka! Ezt azok figyelmébe ajánlom, akik hajlamosak megfeledkezni a fotók készítéséről. Magamat talán erre nem kell emlékeztetni, mert imádom a karácsonyi fotózásokat! 🙂

Boldogságterv #14: Bolondozz! A nagy készülődésben-koncentrációban néha teljesen megfeledkezem arról, hogy csak úgy szórakozzam egy kicsit. Tegnap este már fáradt voltam, és fél 10 környékén a gyerekek még mindig pörögtek. Mondanom sem kell, hogy még ezer dolgom volt. Legszívesebben mérgesen ágyba parancsoltam volna őket, de Kismanó olyan édesen riszálta magát, és közben azt ismételgette, hogy „tánci-tánci-tánci”. Ki tud ennek ellenállni? Beszálltam a bolondozásba, amitől még őrültebb ugrálásba kezdett. Igaz, hogy éjfél környékén kerültem ágyba, de most gazdagabb vagyok egy bolondozós lefekvéssel. 🙂

Boldogságterv #24: Légy hálás! Ez mindig érvényes, de az az érzésem, hogy karácsonykor van itt az ideje, hogy az ember igazán hálát adjon mindenért, ami megadatott neki. Család, barátok, gyerekek, munka, lakás, egy kedves szó, ajándékok, illatos kalács az asztalon, meghitt pillanatok, karácsonyfa, emberi kedvesség, szeretet, egészség, egy pohár ízletes likőr. Bármi, ami az életedet boldogabbá, szebbé teszi. Tessék hálát adni, és rájönni, hogy milyen szerencsés is vagy!

Boldogságterv #28: Nevess többet! Erre rengeteg alkalom nyílik, úgyhogy nem okoz nagy erőfeszítést. Juhéjj, még egy könnyű fogadalom! 🙂

Boldogságterv #29: Tégy jót másokkal! Kell ezt mondani karácsony környékén? Szerintem ilyenkor a legkönnyebb betartani ezt a fogadalmat. Hacsak nem vagy Scrooge, Neked is menni fog.

Boldogságterv #30: Légy kedves! Rohansz, idegeskedsz, tolakodnak körülötted az emberek, dudálnak, udvariatlankodnak, de Te nyugodt maradsz és legfőképp kedves. Hogy ez miként megvalósítható? Gondolj arra, hogy mi a karácsony lényege! Innentől már sokkal könnyebb lesz. (Nekem tényleg működik!)

angyal díszBoldogságterv #31: Dicsérj többet! Ilyenkor mindenki kitesz magáért, úgyhogy megint könnyű dolgunk van. Pipa!

Boldogságterv #33: Csak nyugi! Az egyik legnehezebb fogadalom – csak ne visszhangzana a fejemben a karácsonyi harangok visszaszámlálása. Már csak 3 nap, már csak 2, már csak 1… Még nem vásároltam be, még nem csomagoltam be, még nem választottam ki, még nem raktam rendet, még nem vettem meg, még nem, még nem… Mostantól arra koncentrálok, hogy mi az, amit megcsináltam. Megvettem az ajándékokat, kitaláltam mit főzök, kidíszítettem a lakást, kitisztítottam a tengerimalacot… A többi már csak gyerekjáték, nem igaz?! Határozottan szükségét érzem annak, hogy igyak egy citromfű teát – talán attól rendbe jönnek a megtépázott idegeim. 😛

Boldogságterv #35: Ne várj el annyit! A régi karácsonyok szebbek voltak? Gondtalanabbak voltak? Ugyanolyan tökéletesen akarod megsütni azt a beiglit, mint a nagyi, de persze nem sikerül? Most olvastam arról egy cikket, hogy nem szabad abba a hibába esnünk, hogy megpróbáljuk 100%-ig reprodukálni a régi idők karácsonyait. Az akkor volt, most viszont most van (na, ezt értelmesen leírtam). Idővel a karácsonyok is változnak a család igényeinek, körülményeinek, szokásainak megfelelően. Ha görcsösen ragaszkodunk a régi „összhanghoz”, akkor még nehezebb lesz elérnünk. Légy boldog a jelenben, és ne várd el, hogy minden olyan „képeslap-tökéletes” legyen.

Boldogságterv #36: Légy empatikusabb! Tudod, ilyenkor senkiről sem lehet elmondani, hogy a nyugalom szobrát mintázták volna róla. Indulj ki magadból – aztán pedig ha ez sem segít, olvasd el az ehhez tartozó bejegyzésem, és meríts ihletet ahhoz, hogy jobban megértsd embertársaidat. Ez Neked is jobb lesz, mert nem fogsz feleslegesen idegeskedni és konfliktusokba keveredni (családi eseményeket kiemelném!).

Van olyan fogadalom, amit kihagytam, és Te felsorolnád valamelyik csoportban? Számodra melyik a legfontosabb és legkevésbé fontos mostanság? Egyetértesz a karácsonyi boldogságtervemmel?

 Fotók forrásai sorrendben: smscs, freecodesource, hdwallpapersinn

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“Boldogságterv #39: Az én karácsonyi boldogságtervem” - 5 hozzászólás

 1. 🙂 🙂 Szuper bejegyzés, tök jó kedvem lett (meg persze a karácsonyi örömzene-összeállításodtól is)

  A 33-ashoz: TO DO listet írtam, hogy melyik nap mik azok a dolgok, amit a baráti összejövetelek és bevásárlások mellett/között meg kell csinálnom. Így, hogy rendszerezve és elosztva látom, nem pedig kavarogva a fejemben, nem is olyan vészes.
  30-as nálam is működik 🙂 És az a jó, hogy amikor látod, hogy az ideges ember – látva a te türelmedet – megnyugszik, akkor még türelmesebb leszel és még jobb kedvű.

  További jó készülődést, szép ünnepet!

  • 🙂 Tegnap este, amíg a gyerekek Polar Expresszt néztek, to do listát írtam, napra lebontva. Nálunk 23-án érkezik a Jézuska, mert 24-e már kivitelezhetetlenül sűrű lenne a nagyszülős látogatások miatt, így fontos az időzítés! Szerencsére van segítőkész nagybácsi, aki vigyáz a fiúkra aznap, míg mi fát díszítünk, sütünk-főzünk! Neked is jó készülődést!

 2. Én még azt is megemlíteném, hogy “Élvezd a ráhangolódás időszakát!” (is).
  A karácsonyi dalok hallgatása közben szoktam To do listát (a készülődés első szakasza nálam) írni és átgondolni, hogy mi maradhatott le a listáról. Miután ezzel megvagyok, kényelembe helyezem magam és visszaemlékezek, hogy eddig milyen szépen is teltek a Karácsonyok és élvezem a pillanatot, a zenét és az emlékeket… Ezt az érzést nevezik flow-nak Csíkszentmihályi után. 🙂 Ez az én kis “minden nagyszerű” meditációm. Ezzel a befelé fordulással könnyen nyugalmat teremtek magam körül, ami számomra nagyon fontos. Míg otthon éltem, a Karácsony rettenetes stresszben telt, nem hiszem, hogy a szüleim eddig akár egyszer is az ünnepre teljes szívvel, lelkesedéssel és örömmel tudtak volna készülni, inkább a tömérdek feladatot látták/ják az ünnepben és azt, hogy mindennek jól kell sikerülnie. Ekkor gyakoriak az összeszólalkozások, stb. Én hálás vagyok, amiért külön élhetek (és nem élem át azt a stresszt, amit a szeretteim) és amiért ezt a csodaszép időszakot méltón tudom megélni és felkészülni rá. Törekszem arra, hogy megteremtsem és élvezzem a nyugalommal teli, békés ráhangolódás időszakát és a Karácsonyt. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*