Ez a fogadalom az első, amivel úgy érzem, egyáltalán nincs nehéz dolgom. Azok után, hogy már hetek óta azon küszködöm, hogy rendszeresen (de tényleg!) sportoljak, a lakásban szelektáljak és szortírozzak, ne zsörtölődjek és panaszkodjak, ez amolyan bónusz fogadalom erre a hétre! Juhéjj! Végre valami, amiben igazán jó vagyok! Olyannyira könnyűnek tűnt, hogy komolyan elgondolkodtam, írjak-e róla.

Aztán úgy két okból kifolyólag döntöttem úgy, hogy készül bejegyzés ehhez a fogadalomhoz is. Az első, hogy Gretchen Rubin is belevette a boldogságtervébe. Ergo más embereknek igenis lehet vele problémájuk. A második, hogy soha semmi nem lehet tökéletes, azaz biztosan tudnék még ennél is jobban odafigyelni arra, hogy kimutassam a szeretetemet a párom, a családom, vagy akár a barátaim felé.

Bár Gretchen ezt nem említi a tervében, nekem rögtön Gary Chapman „Egymásra hangolva (Az öt szeretetnyelv)” című könyve jutott eszembe, melyet ugyan nem olvastam, de sokat hallottam már róla. Alapos guglizás után jöttem rá, hogy Chapman nevéhez számos más – magyar nyelven is megjelent – könyv kapcsolódik. Elképesztő, hogy micsoda karriert futott be a pasi! Én miért nem olvastam eddig egyetlen könyvét sem?! Kísértésbe estem, hogy azonnal rendeljek tőle, de aztán rájöttem, hogy okkal nem olvastam még a könyveit. A szeretettel, annak kimutatásával és gyakorlásával szerencsére eddig sosem volt gondom. 🙂 Ettől függetlenül az első, eredeti könyvet egyszer szeretném majd elolvasni, mert nagyon érdekel. Te olvastad már?

De jöjjön a lényeg. Valószínűleg már Te is hallottál róla, hogy Chapman kidolgozta, melyek a szeretet „nyelvei”, azaz megnyilvánulási formái két ember kapcsolatában. Szerinte személyenként változik, ki milyen „szeretetnyelvet” beszél, azaz az öt szeretetet kommunikáló mód közül melyiket tartja a legfontosabbnak.

SzeretetnyelvLássuk az öt nyelvet:

– Elismerő szavak

– Minőségi idő

– Ajándékozás

– Szívességek

– Testi érintés

Bővebben leírást az öt nyelvről a Wikipédián találhattok.

Jöjjön egy aranyos videó az öt szeretetnyelvről, melynek forrása Gary Chapman honlapja, a http://www.5lovelanguages.com. Ezen az oldalon egyszerű, kb. 15 perc alatt kitölthető teszt segítségével eldöntheted, melyik a Te szeretetnyelved, amennyiben kételyeid vannak ezzel kapcsolatban.

Tehát, ezek szerint, amennyiben ki akarom mutatni a szeretetemet, az sem mindegy, milyen módon teszem azt! Tudnom kell, hogy páromnak, családtagjaimnak vagy barátaimnak melyik az elsődleges szeretetnyelve. Hmmm… Ez bonyolultan hangzik, pedig nem az. Sokszor szerintem ez ösztönösen jön, egyszerűen rájössz, a párod mit értékel legjobban Veled kapcsolatban.

Én például így mutatom ki a párom iránt érzett szeretetem:

Kedves szavak, sms-ek, e-mailek, telefonhívások (ez ritkábban, mert zavarni sem akarom napközben a munkájában) a nap folyamán. Ha későn jön haza, képeket szoktam neki küldeni a gyerekekről, hogy éppen mit csinálnak.

Dicsérő szavak (de őszinték!) vele kapcsolatban. (Ezt véleményem szerint minden pasi díjazza. Remélem, a férjem ezt most nem olvassa…)

– Mikor hazajön, igyekszem megkérdezni tőle, milyen volt a napja, és meghallgatni (!), még akkor is, ha éppen nekem a gyerekekkel, blogírással, vagy egyéb teendőkkel van tele a fejem.

– Bár ezt sokan nem sorolnák fel itt, de az elvégzett házimunka, főzés, mosás, stb. is mind szeretetünk kimutatása, hiszen gondoskodunk a másikról. Szerencsére az én férjem mindezt nagyon értékeli is, tehát nem feltétlenül veszi természetesnek, hogy minden az én feladatom a háztartásban (még akkor is, ha szerintem meg igen ;-)).

Apró gesztusok, figyelmességek. Néha igazán megcsinálhatom az ő ház körüli „feladatait” is. Vagy amikor olyat készítek vacsorára, amit tudom, hogy nagyon szeret, illetve nem felejtem el megvenni a kedvenc édességét/felvágottját bevásárlásnál.

Meglepetések jeles alkalmakkor. Ilyenkor jól kigondolt, sokszor saját kézzel (is) készített ajándékokkal lepem meg. Imádom a meglepetéseket! És nemcsak kapni, hanem adni is, úgyhogy ez a pont számomra nagyon fontos. Ide sorolom a „csak úgy” meglepiket is, amiket minden ok nélkül vesz vagy csinál az ember, sokszor ezek a legjobbak!

Közös időtöltés kettesben. Ez kisgyerekes szülőknél sokszor sajnos nem evidens, de mi a nagyszülőknek köszönhetően tudunk erre időt szakítani minden héten. 🙂 Ilyen pl. egy közös ebéd, vacsi, mozizás, séta vagy bármi más, amit közösen csinálunk együtt. 😉

– A „testi érintés” pontot nem említettem, de csak mert nekem olyan mesterkéltnek tűnik, ha valaki még erre is külön „figyelni” akar. Szerintem egy ölelés, egy puszi, egy simogatás mindig belülről jön, valahogy én idegenkedem tőle, hogy még ezt is felírjam egy listára! De a rend kedvéért legyen…

Ebben a boldogságfogadalomban két dolog nagyon szuper. Az egyik, hogy nem kell hozzá megerőltetni magunkat, a másik pedig, hogy azonnal boldogabbak leszünk tőle mi is, és a párunk is! 😉

Te melyik szeretetnyelvet tartod a legfontosabbnak? Hogy fejezed ki a szereteted? Hogyan varázsolod szebbé valaki napját?

Zárásként még megosztanék egy nagyon inspiráló, „boldogító” mini filmet, melyet az Oh Joy! blog szerzője készített.

 

Forrás: Oh Joy! Make Someone Happy – No. 02: A Sweet Surprise from Oh Joy on Vimeo.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .