ugrókötélAz első boldogságfogadalmam az volt, hogy „Mozogj rendszeresen!”. A 26. boldogságtervnél sikerült kilyukadnom oda, hogy nemcsak testünk, hanem agyunk tudatos „karbantartására” is ugyanúgy szükségünk van. (Haha, nem kell ebből messzemenő következtetésekre jutni! 😉 )

Bizonyított ugyanis, hogy minél többet használjuk és fejlesztjük agyunkat, annál hosszabban megőrizhetjük annak egészségét és frissességét. És persze ezáltal saját és szeretteink boldogságát.

Kérdezhetnénk azt, hogy miért van erre szükségünk, hiszen nap mint nap gondolkodunk, információk millióit fogadjunk be és dolgozzuk föl, olvasgatunk, tévézünk, gyakran bonyolult munkát végzünk. Akkor meg miért kéne még extra energiát fordítani arra, hogy elménket pallérozzuk?!

Pedig nagyon fontos, hogy megfelelő hangsúlyt fektessünk arra, hogy életünk végéig tanuljunk valami újat, folyamatosan fejlesszük képességeinket.

Természetesen ez nem a középiskolába vagy főiskolára/egyetemre járó, minden nap 10-20 oldal tananyagot bemagoló tizen- és huszonévesekre vonatkozik. Inkább harminctól-negyventől fölfelé érdemes erre odafigyelni, amikor nagyjából már kialakult, hogy agyunkat milyen típusú feladatok elvégzésére használjuk (ezt leginkább a munkánk és hobbijaink határozzák meg), és sokszor ez már nem jelent extra „igénybevételt”.

A folyamatos fejlesztés abban is segít hosszú távon, hogy elfogadjuk és megfelelően kezeljük a minket körülvevő szakadatlan változást, amivel néha nehéz megbirkóznunk. Az aki eleve úgy „programozza” magát, hogy nyitott az új ismeretekre, a világ történéseire, az bizonyosan könnyebben tudja a kevésbé pozitív változásokat is „megemészteni”.

De pontosan mitől is lehetünk szellemileg frissebbek és éberebbek?

sakk1. Olvasás

Az olvasás elősegíti a kreativitást, dolgoztatja az agyat, és persze általa új ismeretekre tehetünk szert. Még szerencse, hogy az egyik leggyakoribb hobbik egyike! 🙂

2. „Agytorna”

Keresztrejtvények, gondolkodást és koncentrációt igénylő társasjátékok, számítógépes játékok (gyerekesek előnyben 😉 ), sakk, kirakó, kártya- illetve memóriajátékok, és még sorolhatnánk, milyen sokféle módja van annak, hogy fejlesszük agyi képességeinket. Mindig érdemes valami újba belefogni!

3. Meditáció

Már megint a meditáció… Az egyik legjobb módja annak, hogy elménket a tudatosságra és a jelen pillanat megélésére „szoktassuk”, hogy a stresszt levezessük, hogy agyunk „működését” megismerjük. A boldogság egyik fő forrása – művelői szerint.

sport4. Sport

A mozgás közben több oxigén jut az agyba, a szíven átáramló vérmennyiség és a szív térfogata (hosszú távon) megnő, az infarktusveszély és az ártalmas koleszterinszint csökken, és az immunrendszer is megerősödik. Ezáltal ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben.

Ha azonban nem mozgunk eleget, akkor nemcsak testi, hanem lelki tünetek is jelentkezhetnek. A legfontosabb lélekre kiható tényező a mozgás hatására termelődő endorfin, mely erőteljes közérzet- és kedélyjavulást hoz létre. Minden olyan testi aktivitás endorfin termelődését váltja ki, melyet elegendő ideig és intenzitással végzünk, legyen az futás, jóga, kerékpározás, séta vagy akár tánc.

5. Alvás

A megfelelő mennyiségű alvás is elengedhetetlen az agy megfelelő működéséhez, és hosszú távú formában tartásához. Újabb érv amellett, hogy az alvás boldogít. 🙂

6. Nyelvtanulás

Az egyik legjobb elmepallérozó módszer, ha életed végéig bővíted idegen nyelvtudásod. A szavak tanulása fejleszti memóriád, a mondatok alkotása és a nyelvtani szabályok alkalmazása pedig logikád. Számos kutatás alátámasztja, hogy a nyelvtanulás hozzájárul az agy „trenírozásához”.

7. Zene

agytornaKutatások bizonyítják, hogy a zene nemcsak kikapcsol, és jókedvre hangol, hanem hozzájárulhat elménk frissességéhez is. Ha már épp bekapcsolni készültél a CD-lejátszód, akkor rossz hírrel kell szolgálnom: nem a „szimpla” zenehallgatásról van szó. Ahhoz, hogy jól megdolgoztasd agyadat, tanulj meg hobbi szinten játszani egy hangszeren.

Ha tehát azon kapod magad, hogy valahol várakozás közben már megint Sudokut vagy Scrabble-t játszol a telefonodon, akkor legalább mostantól nem lesz lelkiismeret furdalásod. 😉

Neked milyen más ötleted van még az elméd „ingerelésére”? 

Fotók forrásai sorrendben: neuroptimal, healthmeup, adelaidenow, healthdietandwellness

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .