Meditation-1024x1024A hetet azzal kezdtem, hogy azt ajánlottam, keress magadnak egy szellemi tanítót, aki megmutatja számodra a helyes utat az életben, akinek tanításaihoz tudsz fordulni, mikor problémák, kérdések merülnek föl Benned a mindennapok során.

Írtam pár szóban a világhírű békefilozófusról, Sri Chinmoyról is, aki számomra sokszor ad útmutatást. Ekkor ötlött az eszembe az a gondolat, hogy a meditáció milyen sokat adhat az embernek a hétköznapok folyamán.

Hiszen ha boldogságról beszélünk, akkor biztos vagyok benne, hogy mindazok, akik már próbálták, illetve sikerrel alkalmazzák a meditációt, szinte elsőként ajánlanák, mint az elégedettség és öröm egyik igazi kulcsát.

A meditáció segít feloldani az emberben felgyülemlett stresszt, belső békét hozva rendszeres művelőjének. Több ezer éves múltra tekint vissza, és a mai napig a leghatékonyabb relaxációs technikák között ismeri el a tudomány.

A meditáció teljes ellazulást és nyugodt, békés lelket eredményez, hiszen a folyamat közben az ember összpontosít, és kizárja a stresszt okozó külső gondolatokat. Ennek eredményeként fizikailag és szellemileg is jobban érzi magát utána az ember. Egyes tanulmányok szerint csökkenti a magas vérnyomást, enyhíti a depressziót, valamint fokozza a koncentrációs készséget.

A meditáció gyakorlása hosszú távon nyugalmat és belső békét hoz az embernek, továbbá segít abban, hogy az ember tudatosan leküzdje a stresszt és a negatív gondolatokat.

Ahogyan azt az önkontrollról szóló bejegyzésem egyik hozzászólója is írja, a meditáció abban is segít, hogy az ember fejlessze az önfegyelmét.

Ha! Nekem pontosan erre lett volna ma szükségem! Ugyanis a nyaralás alatt nem a saját megszokott kis számítógépemen dolgozom, hanem Férj munkahelyi laptopját kértem kölcsön. Bár ne tettem volna, vagy inkább úgy fogalmaznék, bár előbb elsajátítottam volna a meditáció minden csínját-bínját! Ugyanis miután egy óra próbálkozás után sem működött az a fránya notebook, már azzal a vérszomjas gondolattal játszottam el, hogy bevágom elektromos őfenségét a Balaton közepébe. Aztán hozza ki onnan Férj, aki magamra hagyott ezzel a szörnyű bestiával (pedig ő csak a gyerekeket szórakoztatta, hogy én írni tudjak…)! Szerencsére – ezúttal – a meditáció és egyéb stresszkezelési technikák helyett kedves sógorom sietett segítségemre, így most elégedetten írhatok a lelki békéről – némi lelkiismeret furdalással fűszerezve. 😉  Hja, az embernek van mindig mit tanulnia!

Meditation2A kis személyes kitérő után következzen egy rövid idézet Sri Chinmoy „A meditáció kézikönyve” című művéből, mely csodálatosan megvilágítja, a mester mit gondolt róla: „Csak a meditáción keresztül tudunk maradandó békét, isteni békét elérni. Ha reggel lélekteljesen meditálunk, és akár csak egy percre is békét fogadunk magunkba, akkor ez az egy perc béke egész napunkat át fogja itatni.” … „A meditáció nem pusztán annyit jelent, hogy öt-tíz percet csendben ülünk. A meditáció tudatos erőfeszítést követel. Az értelmet nyugodttá és csendessé kell tenni. Ugyanakkor az értelem éber is kell legyen, hogy semmi zavaró gondolatot vagy vágyat ne engedjen belépni.”

Az a fantasztikus, hogy meditálni bárki, bármikor elkezdhet, nem korhoz kötött.

Nem időigényes, hiszen már napi 5-15 perc is meghozza gyümölcsét – a kulcs a gyakorlásban és a rendszerességben rejlik.

Nagyon praktikus, hiszen elméletileg bárhol gyakorolhatjuk, bár a kezdetek kezdetén érdemes egy nyugodt, külső zajoktól mentes, kényelmes helyet választani, ahol a lehető legkevesebb a zavaró tényező.

Az elején érdemes választani egy mestert, akinek akár személyesen, akár könyv útján tudjuk követni az tanácsait, hiszen elég ritkán fordul elő, hogy valaki minden külső segítség nélkül azonnal rájöjjön, mely meditációs technika a számára a legmegfelelőbb.

Szerintem a következő könyvek közül érdemes választani (Ha van más, jól bevált könyv, amit ismersz, akkor várom a hozzászólásodat!):

 • Sri Chinmoy: Meditációs technikák, Madal Bal Kiadó
 • Sri Chinmoy: Meditáció, Madal Bal Kiadó
 • Tich Nhat Hanh: Csöndsarok, Jaffa Kiadó
 • Madonna Gauding: A meditáció bibliája, Alexandra Kiadó

Ezen kívül nagyon sok online forrás áll az rendelkezésedre, egy-két példa a teljesség igénye nélkül:

MeditationBár teljesen laikusként írtam ezt a bejegyzést a meditációval kapcsolatban, meggyőződésem, hogy jelentősen gazdagíthatja a lelki életünket, ha egy kis időt és energiát szánunk rá. Nekem szerepel a boldogságtervemben. És Neked?

Befejezésként álljon itt egy újabb idézet Sri Chinmoy-tól. (Tudom, tudom, már megint ő, de akkor is lenyűgözőek a gondolatai. 🙂 )

„A meditáció olyan, mintha leszállnánk a tenger mélyére, ahol minden békés és nyugodt. Meglehet, hogy a felszínt hullámok sokasága borzolja, de a tenger alant érintetlen marad. A tenger, legmélyebb mélységében, csupa csend.

Amikor meditálni kezdünk, először saját belső létünkhöz próbálunk eljutni, valódi létezésünkhöz – azaz, mondhatni, a tenger mélyére. A külső világból jövő hullámok itt nincsenek ránk hatással. A félelem, a kétség, az aggodalom és mindennemű világi nyugtalanság szertefoszlik, mivel bennünk szilárd béke van. Mivel elménk csupa béke, csupa csend és csupa egység, a gondolatok nem érinthetnek meg. Mint a halak a tengerben fickándoznak és tovaúsznak, de nem hagynak nyomot.

Tehát legmagasabb meditációnkban úgy érezzük, hogy mi vagyunk a tenger, és a tenger állatai nem befolyásolhatnak minket. Úgy érezzük, mi vagyunk az ég, és a szárnyaló madarak nincsenek hatással ránk. Elménk az égbolt és szívünk a határtalan óceán. Ez a meditáció.”

(Sri Chinmoy, Meditáció)

Fotók forrásai sorrendben: sharetwenty.com, myfitnesstudio.co.uk, yogatropics.com

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“Meditálj!” - 3 hozzászólás

 1. Tudom, hogy milyen jótékony hatású a meditáció. Mégis úgy érzem, hogy a napi rohanással valahogy nem fér össze. Ha feszült vagyok, nem meditálok, ha minden ok., akkor meg minek? A változ(tat)áshoz első lépésként a reggeli pár perces elmélkedést bevezetem, még nem tudom hogyan, de remélem még ereől is lesz szó a későbbiekben.

 2. Anya1!
  Brian Weiss, egy amerikai pszichiáter, több nagyon rövid meditációs gyakorlatot is ajánl a Mesterek üzenetei c. könyvében. Könyvtárakban megtalálható a könyv. Nekem a kedvencem a buborék meditáció: csukd be a szemed, végy néhány mély lélegzetet és lazíts. Képzeld el, h egy gyönyörű tó fenekén ülsz. Koncentrálsz az ott látható szépségre, a békére, a nyugalomra és a légzésedre. Amikor eszedbe jut vmi, tedd bele a gondolatot egy buborékba, engedd el és figyeld, ahogy a felszínre ér és elpattan. Aztán hozd elmédet ismét nyugalomba.
  Én ezt a gyakorlatot felkelés előtt kb. 3- 5 percig végzem. Megnyugtat és boldogan kelek fel, indul a reggelem. 🙂
  B. Weiss ír még az “Egy” szóra történő meditálásról. Ha érdekel, írok róla.

  • Ezt a meditációt ki fogom próbálni, méghozzá még ma, ugyanis volt is lehetőségem már így szemlélni a világot egy tó mélyéről (búvárfelszereléssel), így még könnyebb elképzelnem a helyzetet. Szinte a fülembe cseng a saját lélegzetem 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*