Már csupán két nap van hátra ebből az évből, s én úgy gondoltam, hogy egy egészen jelentőségteljes bejegyzéssel szeretném zárni 2018-at.

Tehát feltettem magamnak a kérdést: mi az, ami a legpozitívabb hatást hozta számomra idén, és amit Neked is szívből ajánlanék 2019-re?

Ez nem más, mint az autogén tréning, melyről már oly rég óta szerettem volna írni, de nem volt időm, hogy leüljek és végiggondoljam, mennyi mindent is köszönhetek neki.

Idén tavasszal (te jó ég, már olyan régen volt??) részt vettem egy tíz alkalmas autogén tréning tanfolyamon, ami rengeteg változást hozott az életembe!

Talán még most is hallgatnék erről a nagy változásról, ha nem lennék annyira lelkes a módszerrel kapcsolatban – egyszerűen nem rejtegethetem tovább ezt a fantasztikus relaxációs technikát, muszáj Veled is megosztanom! (Ki tudja, talán az lesz az újévi fogadalmad, hogy Te is kipróbálod?)

Egy klinikai szakpszichológus tanácsára kezdtem a tanfolyamba, és bevallom előtte semmit nem tudtam a módszerről. Azonban ő annyira magabiztosan állította, hogy segítségemre lesz a tréning, hogy annak ellenére belekezdtem, hogy tudtam, nehéz lesz heti egy alkalommal megoldanom, hogy délután elszabaduljak. Méghozzá tíz héten keresztül. Túl sokat azonban nem tudtam rajta gondolkodni, mert pont elindult egy tanfolyam, melybe már így is egy hét késéssel tudtam bekapcsolódni.

Most, hogy nekiálltam megírni ezt a bejegyzést, gondoltam rákeresek az autogén tréningre. Röpke 60 ezer találat jött föl, ami nem könnyítette meg a dolgomat.

Tényleg ilyen elterjedt és közismert ez a módszer? Akkor miért nem él vele több ember? Miért nem beszélnek mások is lelkesen róla, mint én? (Mondjuk nekem is sokáig tartott, hogy írjak róla, de az ismerőseimnek, ha van rá alkalom, mindig áradozok róla.)

De mi is tulajdonképpen az autogén tréning? Egy olyan pszichoszomatikus relaxációs módszer, mellyel egyensúlyba hozhatjuk a testi, lelki és szellemi működésünket.

Elsajátítása és rendszeres gyakorlása nagy vonalakban az alábbiakban lehet az ember segítségére:

1. Intenzív pihenés, gyors felfrissülés: a kb. 10-15 perces relaxációkat követően az ember sokkal kipihentebbnek, frissebbnek érzi magát.

2. Stresszkezelés: egyértelműen csökkenti az emberben a belső feszültséget, és ezáltal segít megelőzni a tipikus stresszbetegségek kialakulását, sőt a kezelésükben is hasznunkra lesz (pl. magas vérnyomás, szív-érrendszeri megbetegedések, depresszió, fejfájás, gyomorproblémák, stb.).

3. Tűrőképesség fejlesztése: a módszer használatával jobban tűri az ember a fájdalmat, a kellemetlen érzéseket, egy idő után az indulatkezelésben is segítségünkre válik.

4. Teljesítményfokozás: javul a koncentrálóképesség, az ember összeszedettebbé válik, élesedik a figyelme.

5. Önismeret fejlesztése: a relaxációk folyamán az ember sok újdonságot megtudhat magáról, mely pozitív hatással lesz emberi kapcsolataira is.

6. SOS módszer nehéz helyzetekben: egy olyan eszköz, amelyhez mindig nyúlhatunk, ha szokatlanul stresszes, kétségbeesett vagy tehetetlen helyzetbe kerülünk.

Ezeket a pontokat mind-mind tapasztalom a hétköznapok folyamán, még akkor is, ha (szégyenszemre) nem gyakorlom az autogén tréninget minden nap (és akkor milyen hatásos lenne!).

Talán egyetlen kivétellel, ha egészen őszinte akarok lenni, ami nem más, mint az indulatkezelés, lehet hogy pont a tréning gyakorisága a ludas (vagy inkább ritkasága?), de az is lehet, hogy ez alapvető személyiségproblémám, amin ennél többet kell dolgoznom. 😉

Tehát mi is pontosan az, amit én a saját bőrömön tapasztaltam?

Erre könnyű választ adnom, mert a tanfolyam során relaxációs naplót vezet minden résztvevő, melyben minden egyes otthoni gyakorlást követően papírra veti az érzéseit, tapasztalatait. Egy idő után persze már nem írja az ember a naplót, mert nincs rá ideje vagy energiája, de gondolkodás nélkül tudom sorolni az autogén tréning (számomra) áldásos hatásait.

Egyes élethelyzetekben egyébként már automatikusan használom a tréninget, szinte magától jön az egész (a legextrémebb pillanatokban is, amint majd látod).

Mivel is kezdjem? Talán azzal a megállapítással, hogy mióta a megtanultam a módszert, szinte nincs olyan alkalom, hogy képtelen legyek elaludni.

Korábban ugyanis rengeteg problémám volt az elalvással, annak ellenére, hogy nagyon fáradt és álmos vagyok már este. Optimális környezetben nincs gondom, de érzékeny vagyok a zajokra, hangokra, és a bennem levő feszültség illetve negatív gondolatok is gyakran útjába álltak a könnyű, kellemes elalvásnak.

De mára mindennek már vége! Ugyanis bevett szokásommá vált, hogy lefekvést követően elkezdem a tréninget, majd az esetek többségében az első pár perc után már nagyban alszom. Hihetetlen mértékben nyugtat és már-már egy elengedhetetlen rituáléja lett az elalvásomnak.

Olyan is előfordult, hogy nyaraláson már nagyon fáradt voltam, mégsem tudtam volna elaludni, mert a szállodában irtó hangos, idegesítő zene szólt, ami behallatszott a szobánkba. Ekkor a technika alkalmazása közben csodák csodájára sikerült elaludnom!

Mindig is nehezemre esett délután aludni, pedig egyszer-egyszer nagyon hasznos, ha az ember nagyon kimerült. Na, a tréning ezen is segített. Mostanra oda jutottam, hogy már a tréning első két mondatára való koncentrálás nyugodt állapotba hoz ilyenkor. Összességében sokkal könnyebben és gyorsabban zárom ki a külső, zavaró tényezőket.

A másik leggyakrabb alkalmazási területem az stresszkezelés. Mikor nagyon feszült, ideges állapotban vagyok, sokszor előfordul, hogy rászánok 10-15 percet az amúgy is nagyon rohanós napomból, hogy relaxáljak (ez egyébként nagyon nagy kihívásnak bizonyul!) és kivétel nélkül MINDIG jobban érzem magam!

Mintha csak leráznám magamról az idegességet, mintha csak a gondolataimmal képes lennék arra, hogy lenyugtassam önmagam – ami számomra fantasztikus dolog, mert utálom az önkontroll elveszítésének puszta gondolatát is.

Előfordult már olyan is, hogy szinte pánikba estem a stressztől, ilyenkor is képes voltam megnyugodni, és fokokkal jobban éreztem magam a relaxáció után.

A tudatos ellazulás sikerült már többször is nemcsak otthoni, hanem idegen környezetben is.

Például a fogorvosnál, ahol kb. egy órás procedúra volt, amíg felhelyezték a fogszabályozót. Ez nem egy fájdalmas, de elég kellemetlen beavatkozás. Főként olyanoknak, mint én, akik rosszul vannak tőle, ha huzamosabb ideig ki van peckelve a szájuk, illetve nagyon könnyen öklendezni kezdenek ilyen helyzetben. Csodálatosan működött a technika, teljesen el tudtam lazulni!

Mikor komplex teljesítménydiagnosztikán voltam, és a maximális terhelés után a laborban azt figyelték, hogy pontosan hány perc alatt áll vissza a nyugalmi pulzusom, ugyancsak alkalmaztam  technikát, és kiemelkedően jó eredmény született.

Ha nem érzem jól magam valamilyen betegség folytán, és van egy kis időm napközben relaxálni, akkor ugyancsak jó hasznát veszem a módszernek.

Ilyenkor próbálok arra koncentrálni, hogy a nyugodt, ellazult állapotban pozitív, a gyógyulással kapcsolatos gondolatokat idézzek föl, és kifejezetten annak a területnek az ellazítására fókuszálok, amivel épp problémám van. Nyilván csodát nem várok, de kifejezetten érzem, hogy segítségemre van a gyógyulásban és a fájdalom csökkentésében. Valahogy feltöltődöm a gyakorlást követően.

Gyakran előfordul velem, hogy a gyakorlás folyamán álom és ébrenlét közötti állapotba kerülök, ahol álomszerű képek, hangok, párbeszédek és helyzetek jelennek meg. Ilyenkor ezeket megfigyelem, majd akár egy külső szemlélő, félretolom őket, hogy folytathassam a relaxációt.

A tréning befejeztével érdekes végiggondolni, hogy miért pont azok a képek és gondolatok jöttek föl bennem, bár néha kifejezetten nehéz pontosan visszaemlékezni rájuk, annyira illékonyak ezek az „álmok”. Tehát ilyen szempontból az önismeret útján is hatékony eszköz, bár azt gondolom, hogy ezen a téren még bőven van mit fejlődnöm!

Amint látod, nagyon sok gyakorlati haszna és alkalmazási területe van az autogén tréningnek, de egy dologról még nem beszéltem.

Maga az autogén tréning elsajátítási folyamata is egy nagyon jó tapasztalat volt, mely rengeteg pozitív energiával tett gazdagabbá. ♥

Nemcsak a két tréner társasága volt rám üdítő hatással, hanem a négy másik résztvevővel (ugyancsak nővel) is abszolút megtaláltuk a közös hangot, és rengeteg azonosságot véltem felfedezni napi problémáinkban, gondolatainkban.

Ugyanakkor a tréning arra is rálátást adott, hogy az a probléma, amit én nagynak látok, talán nem is olyan vészes, ha például más helyzetével hasonlítom össze. Erőt adott látni, hogy nálam nehezebb helyzetben levő nők milyen optimistán és keményen küzdenek, és jó volt egymást támogatni a heti rendszerességgel megrendezett találkozókon.

Nagyon sok pluszt adott az, hogy megbeszélhettük a gyakorlással kapcsolatos kérdéseinket, gondjainkat, nehézségeinket, ugyanakkor kifejezetten motivált, mikor valaki fejlődésről, pozitív változásokról számolt be!

Így máig nosztalgiával gondolok vissza erre a tíz hétre, mikor mindannyian megpróbáltunk mindent megtenni annak érdekében, hogy heti egyszer együtt relaxáljunk, beszélgessünk és egyszerűen csak élvezzük egymás társaságát.

Remélem, hogy a bejegyzésemet olvasva Te is kedvet kaptál az autogén tréninghez – vagy esetleg már túl is vagy rajta, és gyakorlod?

Amennyiben igen, szívesen fogadom tapasztalataidat hozzászólás formájában!

Egy szuper hely, ahol nagyon ajánlom az autogén tréning tanfolyamokat: Otthon.Magadnál Központ

Fotók forrásai sorrendben: wallpaperstock.net, wallpaperup.com, medicalexpress.com, goalcast.com, guidingwellness.com

“A stressz valódi ellenszere: az autogén tréning” - 2 hozzászólás

  1. Ez a bejegyzés igazán nekem és rólam szól!

    Nem akarom ismételgetni a fent leírtakat, de minden megállapítását megerősíthetem. Tizenhárom héten át, csodálatos két tréning vezető útmutatása alapján volt alkalmam ezt a technikát megismerni. Közben az alvás problémáim teljesen megszüntek, öt kedves „sorstárssal” találkoztam, akiktől rengeteget tanultam, általul látok sok mindent másképp. Mostanra rendelkezem egy olyan kapaszkodóval, amit bárhol, bármikor elővehetek, ha a helyzet úgy kívánja. Mindenkit arra bíztatok, hogy vágjon bele!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .