Előző bejegyzésemben Dr. Rangan Chatterjee 4 pilléren nyugvó stresszkezelő tervének első pillérjét vettem górcső alá, mely a „Személyes célok” volt. Ebben a témában hat fontos tippet osztok meg az elkövetkezendő hetekben Veled, kezdve az egyik legfontosabbal: a pozitív megerősítésekkel!

Biztosan Te is hallottál már elménk elsöprő erejéről. Az utóbbi években kifejezetten „divatos” lett a pozitív megerősítések vagy mantrák használata. Számtalan könyvet, videót, meditációt találsz a témában, azt hiszem ebből a szempontból tényleg a bőség zavarával szembesül az ember. Ez nem is csoda, hiszen tényleg működnek!

A pozitív megerősítések olyan rövid, erőteljes, pozitív tartalmat hordozó állítások, melyeket az ember rendszeresen ismételget önmagában (vagy fennhangon, önmagának).

Egy pozitív megerősítés lehet teljesen általános, vegyük példának az én örökzöld mantrámat, ami a következő: „Nyugodt vagyok, magabiztos és kiegyensúlyozott.”

Lehet azonban ennél sokkal konkrétabb is, például: „Nyugodtan, magabiztosan és örömtelin lépünk a ringbe Indy-vel.” (Dog dancing verseny előtt szoktam hasonló megerősítéseket találni magamnak.)

A megerősítésekkel közvetlenül programozhatjuk sikerre az agyunkat, hiszen folyamatosan pozitív információval látjuk el. Minél gyakrabban és hosszabb távon tesszük ezt, annál hatékonyabbak leszünk.

Tudományosan bizonyított tény, hogy igenis meg tudjuk változtatni az eleve berögzült negatív sémákat, és képesek vagyunk „újrahuzalozni” az agyat – az agyi plaszticitás tudománya pontosan erről szól, és az utóbbi években ez az egyik legnépszerűbb területe az agykutatásnak.

A pozitív megerősítések segítségével képesek vagyunk mind a gondolatainkat, mind a világról alkotott képünket átformálni, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá, magabiztosabbá és optimistábbá válni. (Ez tény, nekem is működik!)

Hogyan készítsd el saját pozitív megerősítéseidet?

  1. Legyen a megerősítés rövid, tömör, és mindig fogalmazz jelen időben.
  2. Minden esetben kijelentést tartalmazzon, és ne tagadást. Pl. „Nem vagyok beteg.” helyett „Egészséges vagyok.” Ez nagyon fontos!
  3. Írd le a megfogalmazódott matrákat egy füzetbe vagy naplóba. Érdemes egy ideig akár minden nap leírni, így még jobban bevésődik a tudatalattiba. (De akár minden reggel lehet kombinálni attól függően, hogy érzed magad aznap.)
  4. Mondd ki a megerősítést hangosan, és próbáld átérezni minden porcikádban azt az érzést, mely ilyenkor átjár. Ha például azt mondod, hogy „Tele vagyok energiával.”, képzeld el magad egy olyan embernek, aki majd kicsattan az életerőtől. Nagyon fontos, hogy tényleg őszintén át tudd élni a mondatot tartalmát. Lehet, hogy elsőre nem fog menni, de egy idő után biztosan megy majd!
  5. Kezdd a reggelt a pozitív megerősítéseiddel, aztán a nap folyamán ismételgesd magadban, ahányszor csak lehet. Az én tippem, hogy inkább kelek 15 perccel korábban, csak hogy nyugodtan leülhessek a reggeli kávém mellé, és legyen egy kis időm átgondolni, hogy milyen pozitív megerősítések illenek az adott naphoz vagy lelkiállapotomhoz.
  6. Nyugodtan inspirálódj másoktól, ha semmi meggyőző nem jut eszedbe. Én pl. Gabby Bernstein könyveiből, posztjaiból és videóiból nagyon sok ihletet merítek, de sok olyan meditációt is hallgatok, ami mantrákat tartalmaz. Ha egy-egy mondat valahol megtetszik, akkor azt feljegyzem a naplómba, és később visszatérek rá. Ma már egy csomó ilyen applikáció áll a rendelkezésedre, illetve érdemes a YouTube-on is keresgélni. (Az angolul értők nyilván előnyben vannak, hatalmas a választék a külföldi forrásokból.)

Az én személyes kedvenceim:

Gabrielle Bernstein irányított meditációi ezen belül a legkedvesebb pozitív megerősítéses meditációm:

Marisa Peer irányított meditációi

Deliciously Ella: Feel Better applikáció: eddig több mint egymillióan töltötték le ezt az alkalmazást, mely elképesztő mennyiségű szolgáltatást nyújt. 1000 növényi alapú recept, 500 edzés videó (pilates, jóga, nyújtás, erősítés, barre) ÉS meditációk, illetve pozitív megerősítések százai állnak az előfizetők rendelkezésére. Én teljesen odavagyok érte, főzök, mozgok és meditálok az app segítségével!

Megjegyzés: Természetesen magyar nyelven is megannyi pozitív megerősítéses videót és hanganyagot találsz az interneten, javaslom, hogy válogass kedvedre – bevallom, hogy én egyik magyar forrásnak sem vagyok rajongója, ezért nincs az ajánlómban egy sem.

Reggeli mantrákhoz ötletek:

  • A testem kipihent, a tudatom tiszta.
  • A napomat pozitív gondolatokkal és energiával kezdem.
  • Energikus és inspirált vagyok.
  • Egészséges vagyok, jól vagyok, és sugárzom.
  • Nagyszerű ez a mai nap.
  • Örömet hozok mások életébe.
  • Fényt viszek, bárhová megyek is.
  • Pozitív változást viszek a világba.
  • Minden rendben van.
  • Magabiztosságot, békét sugárzok magamból.
  • Ma a pozitív gondolkodást és a békét választom.
  • Szeretnek és biztonságban vagyok.

Remélem meggyőzött ez a kis pozitív megerősítésekről szóló bejegyzésem, és Te is belekezdesz, akár már holnap! Mi a véleményed, menni fog? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .