Az előző bejegyzésemben szó volt arról, hogy mennyire káros a rumináció, azaz a rágódás különféle problémákon. Hiszen ezzel nemcsak aktiváljuk, hanem állandósítjuk is a szervezet stresszállapotát, mert nem tudunk megszabadulni a problémán való kattogástól.

A hála a rágódás legjobb ellenszere. Ha arra fókuszálunk, hogy mi az, ami nem működik, egy idő után automatikusan a negatív történésekre leszünk nyitottak, mialatt annyi szép és jó dolog van, ami így elkerüli a figyelmünket!

Amerre a figyelmünket irányítjuk, arra áramlik az energia is. Ha energiát fektetünk a negatívumokba, közben teljesen eltörpül mellette az élet napos oldala!

A hála keltette pozitív érzések fantasztikus hatással vannak a hangulatunkra és a szervezetünkre. A mindennapos hála gyakorlatát a nap bármely szakaszába be lehet vezetni, de kifejezetten hatásos esténként, hiszen azonnal csökkenti a stresszt, segít ellazulni és sokkal pihentetőbb, nyugodtabb lesz utána az alvás is.

Ezt különféle módokon tehetjük meg. A legegyszerűbb, ha az ágyban fekve végigvesszük magunkban, hogy mi az, amiért aznap hálásak lehettünk, s kik azok az emberek, akik szebbé tették a napunkat. Mik azok a szép és örömteli dolgok, amik aznap történtek velünk?

Hálát adhatunk meditáció formájában is, akár irányított hála-meditációt is kereshetsz ehhez az interneten.

Azonban a hálaadás talán leghatékonyabb módja egy hála-napló vezetése, ahova leírhatjuk minden este ezeket a pozitív gondolatokat.

10 éve született az a bejegyzésem, hogy „Légy hálás!”, és azóta is írom a blogon szinte minden héten, hogy melyek azok a pillanatok és örömök, melyek boldoggá tettek (lásd a VasárnaPillanatok bejegyzéseket), ez a gyakorlat mára már teljesen a részemmé vált.

Pár évvel ezelőtt azonban úgy döntöttem, hogy még tudatosabb leszek, és én is vettem egy szép kis határidőnaplót, ahova minden este lefekvés előtt szépen leírogatom azokat az örömteli eseményeket, melyek szebbé tették az adott napomat.

Hacsak nem kaotikus és extrémen fárasztó a napom, mindig nagy szeretettel veszem a kezembe a kis könyvecskét, amit egyébként már más célokra is használok, például minden nap beleírom, hogy mit és mennyit sportoltam. (Végül is az is ünneplésre ad okot, hogy időt és energiát fordítottam arra, hogy minél fittebb és egészségesebb legyek!)

Dr. Chatterjee három lépéses hála meditációját is kipróbálhatod a nap végén, mely egészen egyszerű és nagyszerű.

Dr. Rangan Chatterjee hála-meditációja:

  • Gondolj egy személyre, akinek hálás lehetsz aznap, és összpontosíts arra, hogy háládat továbbítsd felé szerető gondolatok formájában!
  • Gondolj egy élményre, melyet átéltél aznap, mely megédesítette a napod. Lehet ez bármilyen örömteli pillanat, akár egy kávézás barátnőddel, játék a gyerekeiddel, meghitt vacsora a pároddal, őszi séta a parkban a kutyáddal.
  • Végül gondolj valamire, ami aznap történt, és magában hordozza a jövő ígéretét. Például elkezdtél szervezni egy családi nyaralást, megrendeltél magadnak egy hőn áhított dolgot az interneten, ami hamarosan megérkezik, vagy mondjuk elültetted azokat a szép tulipánhagymákat, melyek tavasszal a kertedet ékesítik majd.

Te hogyan gyakorlod a hálát? Kipróbálod valamelyiket a fenti módszerek közül?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .