Nem is olyan régen írtam arról egy bejegyzést, hogy miként lehet a reggelünk kiegyensúlyozott.

A hatodik stressz-ellenszer gyakorlatilag pontosan erről szól: a reggeli kezdet fontosságáról.

Ha nagyon elfoglalt vagy, és tényleg semmi kedved ahhoz, hogy a napod előre megtervezd, (ez volt az előző posztom témája) a rendszeres reggeli rituálé akkor is kulcsfontosságú ahhoz, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb legyen a napod.

Sokan hajlamosak az ébresztőórát ezerszer lenyomni, és még ezerszer egy percre visszaaludni, vagy épp az utolsó utáni pillanatra beállítani, a lehető legkevesebb időt hagyva a reggeli készülődésre (én is ezt csináltam nagyon sokáig!).

Aztán mikor a reggeli készülődés káoszba fullad, és a nap nem könnyedén, hanem stresszesen, rosszkedvűen kezdődik, akkor már sokkal nehezebb a napot átkeretezni, és pozitív irányba terelni a dolgokat.

Meg kell értenünk: a tetteink befolyásolják a hangulatunkat. Már maga az a tény, hogy egy szokásos rutin szerint cselekszünk minden reggel (és közben nem rohanunk!), azt üzeni az agyunknak, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van.

Mindenkinek égető szüksége van arra, hogy egy rövidebb vagy hosszabb „napra hangolódást” iktasson be ébredés után. Vannak olyan esetek, mikor ez nem megoldható, mert olyan korán és percre pontosan kiszámolva kell valakinek ébrednie és készülődnie, ez esetben természetesen ez a ráhangolódás jöhet akár 1-2 órával később is.

Például ha valaki kora reggel viszi a gyerekeket iskolába, vagy hajnalban jár dolgozni, és csak később, a leparkolt autóban vagy a vonaton ülve van erre ideje, akkor ez is jobb, mint a semmi. Azonban Dr. Chatterjee személyes véleménye (egyébként ezzel én is egyetértek), hogy a legideálisabb a reggeli rituálé beiktatása rögtön ébredés után.

Lehet ez 10 perc vagy akár egy óra is, a lényeg, hogy legyen egy kis idő arra, hogy a test és az elme felkészüljön az előtte álló napra.

Hosszú éveken át voltam minden reggel ideges, hogy időben beérjenek a gyerekek az iskolába és semmit se felejtsenek itthon. Még akkor is, ha az esetek többségében Férj viszi őket el, az én feladatom pedig „csak” az, hogy a gyerekek útra készen álljanak, no meg elegendő uzsonnával lássam el őket.

Hány és hány alkalommal kiabáltam, és idegesítettem fel magam már a nap kezdetén! Ami még ennél is rosszabb volt, hogy ingerültségemet Férj is szóvá tette, aki nem igazán kultiválja, ha valaki a füle mellett rikoltozik ébredés után fél órával. 😀 (Igen, ő kb. fél órával az indulás előtt kel…) Na, amikor még ő is azzal jött, hogy nyugodjak meg, akkor már eddig-eddig-eddig voltam! Minden reggel úgy éreztem, nem tudok senkinek megfelelni, még magamnak sem.

Egyszer hallottam a reggeli rituálé fontosságáról egy podcast-ban, és akkor döntöttem el, hogy változtatok. Be kell, hogy valljam, az első pár alkalommal nem volt egyszerű, de utána csodákat művelt!

Ha manapság valami miatt nem jut idő magamra reggel, akkor sajnos nem is indul olyan jól a napom, olyankor ingerültnek érzem magam. Ilyenkor ahelyett, hogy motiváltan és jókedvűen vetném bele magam a napba, minden nehezebben megy. No meg, sokkal hajlamosabb vagyok arra, hogy elővegyem a telefonomat, és közösségi médiás oldalakat lapozgassak.

Dr. Chatterjee szerint ez azért van, mert egy kis magunkra fordított idő reggelente a reaktív gondolkodásmódot proaktívvá változtatja. Ahogyan reggel kezdjük a napunkat, nagyban az fogja meghatározni a folytatást is. Ezért olyan elképesztően fontos a tudatosság.

Az én reggeli rituálém ugyan mindig kicsit változik, de nagyjából 15-30 perc között van az időtartama attól függően, hogy mikor keltem (általában 6-kor kelek hétköznap).

  • Ébredés után elkészítem a kávémat (néha tejet is habosítok hozzá, ha van időm és kedvem).
  • Közben kiengedem/beengedem a macskákat, reggelit adok nekik, ha éhesek.
  • Letelepszem a kanapéra a kávéval a kezemben (időnként egy macskával az ölemben).
  • A kávét szürcsölgetve (és a macska dorombolását hallgatva) élvezem a pillanatot, miközben kedvem szerint válogatok aznapra pozitív megerősítéseket, VAGY egyik kedvenc alkalmazásomról (Deliciously Ella) hallgatok egy ötperces pozitív megerősítéses meditációt.
  • Igyekszem tudatosan nekikezdeni a napnak, és megfogalmazom magamban, hogy aznap mi a szándékom/célom. Általában ez a szándék számomra inkább egy spirituális cél, semmint tennivaló. A központban a szeretet, a béke, a harmónia, az öröm vagy épp az elengedés áll, attól függően, hogy aktuálisan mi az, ami foglalkoztat, mi az, amire szükségem van.
  • Előfordul, hogy szakítok arra pár percet, hogy egyik aktuális inspiráló könyvemből olvassak egy kicsit (erre leginkább hétvégén van csak időm). Meglepő, hogy ébredés után milyen hihetetlenül befogadó az elme. Nehéz szavakba önteni, de mintha ilyenkor sokkal jobban „átmenne” az olvasmány üzenete, mint máskor.

Ezután feltöltődve tudom magam a gyerekek felébresztésének és az uzsonnakészítésnek szentelni. Türelmesebb tudok lenni, mikor nem olyan ütemben készülődnek, mint ahogy szeretném, vagy nekem kell fel-alá rohangálni, hogy a kimaradt füzeteket, hangszert, tornacuccot, stb. gyorsan bepakoljam a táskájukba. Meglepően türelmesebb! (Természetesen ne úgy képzelj el, mint egy buddhista szerzetest, így is előfordul, hogy felpaprikázom magam, de ez ritkábban fordul elő.)

Dr. Chatterjee azt javasolja, hogy ha lehetséges, a „három M” mindenképp legyen a reggeli rituálénk része.

  1. Mindfulness, azaz tudatos jelenlét. Már erről is nagyon sokat írtam, a lényege, hogy azonnali nyugtató hatása van a szervezetre. Pont a reggeli kapkodást és idegeskedést tudjuk vele ellensúlyozni. (Már ha hagyunk magunknak rá egy kis időt!) Ilyen például a tea vagy kávé ráérős kortyolgatása, a meditáció, különféle légzéstechnikák alkalmazása.
  2. Mozgás. Ezzel tudjuk reggel a testet lendületbe hozni. Lehet ez jóga, tai chi, torna, ugrókötelezés, kocogás vagy séta. (Attól függően, hogy mennyi időnk van!)
  3. GondolkodásMód. Különféle módszerek segítségével a gondolkodásunkat pozitív irányba terelhetjük. Például nagyon jó eszköz erre a hála, illetve a pozitív megerősítések avagy mantrák használata.

A második pontot illetően én egy kicsit csalok. Ugyanis mikor elmentek a gyerekek a suliba (vagy elvittem őket, és hazaértem), akkor terítem le a jógamatracot, és állok neki a jógázásnak. Ennek hossza mindig attól függ, hogy mennyi időm van, általában kb. 30-40 percet mindenképp szentelek neki.

Persze tudatában vagyok annak, hogy ez sajnos nagyon keveseknek adatik meg. Ezzel inkább azt akarom sugallni, hogy a reggeli rituálé abszolút nem kőbe vésett!

Ha minden reggel időre kellene mennem a munkahelyemre, akkor indulás előtt valószínűleg csupán maximum 10 percet szentelnék a mozgásnak, mert nagyjából ennyi férne bele (néha talán ennyit sem).

Találd ki a reggeli rituáléd úgy, hogy az NEKED a legjobb legyen, azt szem előtt tartva, hogy a kevesebb néha több! 🙂

Másik nagyon fontos és hasznos dolog ébredés után kb. egy órán keresztül kiiktatni a mobiltelefon használatát.

Pont azokat a pozitív folyamatokat zavarja meg a reggeli mobilozás, melyeket a rituáléval szeretnénk előmozdítani. Hagyni kell időt arra, hogy az agyunk feldolgozza az álmokat, és ráhangolódjunk a napra, ahelyett, hogy a külvilág szörnyűségeibe vagy a munkánkba temetkezzünk.

Ha ezt betartod, meglepődsz majd, hogy milyen kreatív ötletek és gondolatok jutnak eszedbe ez alatt a reggeli „aranyóra” alatt.

Remélem, hogy inspirált a mai bejegyzésem is arra, hogy eggyel több stresszcsökkentő taktikát csempéssz a mindennapjaidba. Te mikor kezded a megvalósítást? 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .