Ma van március 20-a, a boldogság világnapja! 🙂 Ebből az alkalomból úgy döntöttem, hogy megosztom Veled stressz-ellenszer sorozatom legújabb gyöngyszemét, mely tulajdonképpen a „boldogság kulcsa” címet is.

Ugyanis ez a bejegyzés négy nagyon egyszerű, mégis rendkívül jelentős lépést oszt meg Veled, mely nemcsak stresszmentesebbé, hanem boldogabbá is teszi az életed.

Dr. Rangan Chatterjee saját praxisában tapasztalta, hogy mennyire fontos az, hogy:

  • a mindennapok folyamán legyen, amit igazán szeretünk csinálni,
  • tegyünk minden nap valamit tudatosan,
  • legyen küldetésünk,
  • és kapcsolódhassunk másokhoz. 

Ez a négy elem szoros kapcsolatban van egymással. Ha mindegyik megvalósul, boldogabb, nyugodtabb, rugalmasabb leszel az élet megpróbáltatásai közepette. 

#1 Tégy valamit, amit szeretsz!

Keress egy “jó okot”, amiért reggel felkelsz. Figyelem, ez nem feltétlenül a munkád, vagy a gyerekeid (annak ellenére, hogy a legtöbb szülő úgy érzi, csemetéje az élete értelme). Ez valami olyasmi, amit imádsz csinálni, ami feltölt, s amiben úgy érzed kiteljesedhetsz. Valami, ami örömöt okoz, és aminek már csak a gondolatától is felvidulsz. 

Legyen ez valami olyasmi, amit nem azért csinálsz, mert muszáj, vagy mert szükséged van rá, hanem azért, mert igazán kedved van hozzá. 

Ha ez nem a munkád (az esetek többségében ez a jellemző!), akkor lehet bármilyen hobbi vagy szabadidős tevékenység, ami lázba hoz. Gondold végig, mi az, ami Téged megmozgat? 

Tényleg bármi lehet: megtanulni játszani egy hangszeren, rajzolni, táncolni, énekelni tanulni, túrázni, kisállatokkal foglalkozni, falat mászni, olvasni, írni, tortakölteményeket készíteni, kertészkedni vagy horgolni… és a lista tulajdonképpen végtelen.

Bármi lehet az (akár több dolog is!) amit igazán szeretsz – ezekben a tevékenységekben egy közös van: mikor épp aktívan foglalkozol velük, akkor szinte repül az idő. 

Ez az úgy nevezett “flow” állapot, melynek teljes mértékben át tudod adni magadat, anélkül, hogy közben máson gondolkodnál. 

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, a “flow” atyja úgy vélte, hogy ez az állapot felettébb jótékonyan hat a stressz csökkenésére, hiszen ilyenkor teljesen kiszorulnak a negatív érzelmek és gondolatok az ember agyából.

Esetemben ez a pont teljes mértékben adott: szinte minden olyan tevékenység a kutyámhoz, Indy-hez kötődik, amit igazán szeretek. A dog dancing sportban benne van a zene és a tánc szeretete, illetve a kreativitás, a kutyás futásban legkedvesebb sportom, a futás, a kirándulásokban pedig a természet szeretete. A kutyafotózás összeköti két kedvenc hobbimat, a fotózást és a kutyázást, ennél ideálisabbat el sem tudok képzelni. Emellett természetesen a jóga az az elfoglaltság, ami leginkább ki tud kapcsolni, és ami nélkül nem tudom elképzelni az életem. 🙂

2. Tégy valamit tudatosan!

Sokan süppednek bele a hétköznapok szürkeségébe, anélkül, hogy tudatosan szakítanának időt arra, hogy megálljanak egy percre és élvezzék az adott pillanatot. Csak elhatározás kérdése, hogy képesek vagyunk-e arra, hogy figyelmesebbek legyünk, és meglássuk az apró hétköznapi örömöket. 

A legegyszerűbb példa erre az, amikor készítünk magunknak egy kávét vagy teát. Sietősen tesszük, gyakorlatilag bele sem gondolva, hogy mit csinálunk, szinte robotszerű mozdulatokkal, miközben fényévekre járnak a gondolataink. Mi lenne, ha tényleg élveznénk a folyamatot, és jelen lennénk a pillanatban?

Ha már minden egyes nap legalább egyszer képes vagy a tudatos jelenlétre, az is hatalmas változást hozhat az életedbe. Például megsütni egy süteményt vagy megfőzni egy vacsorát, úgy, hogy tényleg élvezed a folyamatot. Vagy lezuhanyozni úgy, hogy konkrétan magára az élményre koncentrálsz, anélkül, hogy elkalandoznának a gondolataid. 

A legjobban a tudatos jelenlét érzését a kertészkedés, a futás, no meg a jóga és meditáció közben tudom megélni, ilyenkor képes vagyok arra, hogy – ha akarom – egy-egy apró részletre összpontosítsak, és ne ezer felé száguldjanak a gondolataim. A reggeli kávé elkészítésének rituáléja is az egyik ilyen pillanat – szeretem azzal kezdeni a reggelt, hogy minden érzékszervemmel átélem ezt a pár percet.

3. Legyen hosszú távú víziód/terved!

Míg a tudatos jelenlét, ahogyan a nevében is benne van, a jelenre fókuszál, a harmadik elem kifejezetten a jövőbeli tervekkel kapcsolatos. 

Viktor Frankl osztrák pszichológus, aki arról ismert, hogy megjárta Auschwitz-ot, “Az élet értelme” című művében ír annak a kritikus fontosságáról, hogy az embernek legyen hosszú távú célja az életben. Frankl szerint az a különbség azok között, akik túlélték a koncentrációs tábor borzalmait, és akik nem, hogy az előbbieknek volt egy küldetésük, egy víziójuk, ami szó szerint tartotta bennük az életet.

Az agyad egy csodálatos szerv, okosabb, mint hinnéd. Mindig előre tervez. Ha van egy konkrét célod, tudat alatt is afelé a cél felé fogsz haladni. 

Válassz egy célt, amit el akarsz érni az elkövetkezendő egy évben, és gondold át, melyek azok a lépések, amik ennek a célnak az eléréséhez vezetnek. Ezután – ami a legfontosabb – tedd meg az első lépést, lehet bármely kis lépés is.

Fontosnak tartom a terveket, akár hónapokra, félévekre, évekre lebontva. Mindig is szerettem tervezni, és elengedhetetlen volt számomra, hogy tudjam, merre haladok. Gyakran tűzök ki terveket az élet különböző területein: például párhuzamosan a kutyasportban, a családi életben, a fotózásban, az írásban vagy az egészség témakörben. Tervek és álmok nélkül elveszettnek érzem magam, és sokkal könnyebben elveszítem a motivációmat.

4. Kapcsolódj!

Oly sok helyen olvashatod – már-már a csapból is az folyik – hogy az ember társas lény. Ez tökéletesen igaz is. Mégis oly gyakran az ember életéből az hiányzik, hogy érezze, igazán hasznos – illetve hogy őszintén adni tudjon. 

Tégy minden nap egy dolgot valakiért! Bármit, ami feldobja a másik napját, vagy ami örömöt okoz az illetőnek.

De tényleg legyen ez valami olyasmi, amit nem muszáj megtenned, hanem amit saját elhatározásból teszel.

Ezek apró kedves gesztusok, megnyilvánulások, melyek bearanyozhatják családtagjaid, kollégáid, ismerőseid, szomszédaid napjait. Vagy akár egy járókelőét, utastársét, eladóét, postásét, felszolgálóét.

Egy bók, egy segítő kéz, egy mosoly, egy kedves köszönés, és máris szebbé tetted a világot aznap. Hát, nem felemelő gondolat?

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én szeretek mosolyogni (még akkor is, ha ráncosít! 😀 ). A mosoly számomra mindig a belső fényünk kisugárzása mások felé – valósággal érzem, ahogyan pozitív hatást gyakorlok ezáltal másokra. Persze nem feltétlenül fog a másik visszamosolyogni, és ez rendben is van – de biztos vagyok benne, hogy egy mosollyal vagy akár egy jó szóval tényleg be tudod aranyozni valaki napját. (Egyébként szeretek bókolni is! Ugyanakkor aranyszabály számomra, hogy a bók legyen őszinte – hiszen akkor van igazán értelme és hatása.)

Dr. Chatterjee szerint ez a négy elem az, ami biztosan boldogabbá és stresszmentesebbé teszi a mindennapjaid. Ne várj a csodára, hanem tégy csodát Te magad, akár még ma, a BOLDOGSÁG VILÁGNAPJÁN! Mit szólsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .