Dr. Rangan Chatterjee “The Stress Solution” című könyvében egy egész fejezetet szentel az emberi kapcsolatoknak, mégpedig azért, mert alapvető szerepük van a megfelelő stresszkezelésben. 

Ebben a bejegyzésben arról olvashatsz, hogy miért is olyan fontos az emberi érintés az életünkben, és természetesen lesz pár kézzel fogható tipp is, mely segít abban, hogy meglegyen a napi „érintés-adagod”. 😀

Az emlősöknek (és így az embernek is) az első magzati korban kifejlődő érzékszerve a tapintás. Mind a kisbabák, mind a kölyök állatok számára elengedhetetlen a fejlődés szempontjából a szülő vagy nevelő érintése, s ennek híján számos kutatás a fejlődés lassulásáról, illetve a későbbiekben viselkedési zavarokról számol be. 

Több tanulmány is alátámasztja azt, hogy az emberi érintés csökkentheti a pulzust, a vérnyomást és a szervezet kortizolszintjét. Még a szervezet természetes ölősejtjeinek működését is serkenti, melyek az immunrendszerünk fontos részét képzik. Arról nem beszélve, hogy a jóleső érintés hatására szerotonin és oxitocin hormonok szabadulnak fel a szervezetben, melyektől az ember felszabadultabbnak, elégedettebbnek érzi magát. 

Biztosan egyetértesz velem abban, hogy az érintés biológiai létszükségletünk. Az utóbbi években azonban a pandiémia, no meg a közösségi média előretörése az emberi érintést kifejezetten háttérbe szorította.

Dr. Chatterjee összegyűjtötte 6 módját annak, hogy minél több érintést csempésszünk az életünkbe.

  1. Ölelj meg minden nap legalább egyszer valakit, aki közel áll hozzád (pl. családtagot, barátot, párodat, stb.). Szerintem ez nem is olyan nehéz feladat!
  2. Ha vannak gyermekeid, ragadd meg az alkalmat, hogy minél többet megöleld vagy megsimogasd őket a nap folyamán. Ez nemcsak a kisgyerekek, hanem a kamaszok számára is fontos, még akkor is, ha abban a korban vannak, hogy ezt nem mutatják. (Gondolom Chatterjee nem arra gondol, hogy csemeténket a suli előtt ölelgessük, ez lehet inkább konfliktus, mint boldogság forrása lesz! 😉 )
  3. Ha van idős ismerősöd, vagy orvosként/ápolóként beteged, próbáld meg a találkozások alkalmával legalább egyszer kedvesen megérinteni. (Nyilván nem mindegy, hogy milyen az adott ember és helyzet, ez nem minden esetre alkalmazható, de sokszor nagyon sokat ad hozzá egy emberi kapcsolathoz.)
  4. Férfiaknak sokszor könnyebben megy a játékos birkózás a gyerekekkel, mint az ölelés vagy simogatás, ez ugyanúgy nagyon hasznos a kisgyerekek mentális fejlődése szempontjából. Az én fiaim és lányom mindig is imádtak apával nagyokat birkózni, úgyhogy ezt aláírom! 🙂
  5. Menj el egy kellemes, relaxáló masszázsra.
  6. Adott esetben egy baráti “hátbaveregetés” is pozitív hatással van a másikra, például akkor, ha a helyzethez vagy esetleg az adott kapcsolathoz nem passzol annyira az ölelés.
  7. Plusz egy tipp: én mindenképp hozzátenném a listához kedvencünk simogatását, hiszen ugyancsak kutatások igazolják, hogy milyen pozitív hatással van az emberre kutyája vagy macskája simogatása. (Nyilván ez minden “simogatható” állatra igaz.) Személyes tapasztalatom, hogy mennyire megnyugtató hatása van annak, ha a macskáimat simogatom, arról nem beszélve, hogy a dorombolás egy olyan extra, ami külön jó érzéssel tölti el az embert. 😀

Talán mindez, amit leírtam, triviálisnak hangzik, de sokszor van, hogy mégsem helyezünk elég hangsúlyt rá. Úgyhogy mire vársz még, menj, és ölelj meg valakit! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .