Hallottál már valaha a szándék erejéről? Tapasztaltad már a hatását annak, amikor a nap kezdetén kicsit befelé figyelsz a külvilág zajaitól elfordulva, és felteszed magadnak a kérdést, hogy: „Ma mi a szándékom?”

Jó ideje olvasgatok ezzel a témával kapcsolatos írásokat, s nemrég egy nagyon frappáns podcastot hallgatva jutott eszembe, hogy mindenképp szeretnék erről a témáról írni a blogon.

Rendszeres és lelkes hallgatója vagyok ugyanis Gabrielle Bernstein “Dear Gabby” című podcastjának.

Talán hallottál már a New York-i Gabby Bernstein-ről, aki világhírű életmód-tanácsadó, író és szellemi vezető. Gabby eddig kilenc spirituális könyvet írt, s mindegyik bestseller volt. Itthon megjelent legismertebb könyvei közé tartozik az “Univerzum mindenben támogat”, a “Szupervonzás”, vagy a “Mindennapi csodák”. 

Mindig óvatos vagyok az úgynevezett „spirituális” írókkal kapcsolatban. Több olyan alkalom is volt, mikor csalódtam egy-egy felkapott szerzőben, mert úgy éreztem, hogy a külső burok alatt nincs meg az igazi tartalom.

Eleinte Gabby-vel kapcsolatban is kicsit ellentmondásosak voltak az érzelmeim, ugyanis mind a könyvei, mind a kifejezésmódja nagyon “amerikai” nekünk magyaroknak (arról nem is beszélve, hogy egy csomó helyen szerintem a könyvei magyar fordítása nagyon felszínes).

Ugyanakkor, rendkívül fontos dolgokról beszél, és hihetetlenül értékes tanácsokat ad mind a könyveiben, mind a podcastjaiban – én eddig öt könyvét olvastam el egyébként.

Bevallom, hogy számomra visszatetsző, ahogyan az adásaiban lépten-nyomon valamit el akar adni. Nem bírom, ha feltűnően marketing szagú egy előadó, évagy rám akar valamit tukmálni. (Talán ez az amerikaiak számára nem szokatlan, de nekem zavaró.)

MINDEZEK ELLENÉRE mégis végighallgatom minden podcastját, mert olyan lehengerlő és lebilincselő az előadásmódja, és olyan érdekes spirituális témákat feszeget. Tehát ez a nő tud valamit! 🙂

A múlt heti adásban Gabby arról beszélt, hogy miként tudjuk a napunkat igazán pozitív hozzáállással kezdeni. Nem kell hozzá más, mint hogy tudatosan törődjünk azzal, hogy hogyan szeretnénk érezni magunkat, nemcsak gondolataink, hanem szavaink és tetteink szintjén is – így összhangba kerülve a szeretet energiájával. 

Ennek egy egyszerű módja a napi tervezés („daily design method”). Ez pedig nem más, mint hogy minden reggel, mikor felébredsz (vagy az ébredés után nem sokkal, a lehető leghamarabb) tedd fel magadnak az alábbi négy kérdést:

Hogyan akarom érezni magam?

Ki akarok lenni?

Mit akarok kapni?

Mit akarok adni?

Tehát ahelyett, hogy a napot fejvesztett rohanással, e-mailek olvasgatásával, a problémáinkon való rágódással, hírek hallgatásával vagy a hírfolyamunk görgetésével kezdenénk, szánjunk inkább pár percet arra, hogy a lehető legpontosabban válaszoljunk a fenti kérdésekre. Akár fejben, akár írásban, egy napló lapjain, ha van rá egy kis idő. 

Hidd el nekem, hatalmas ereje van annak, hogy miként indul a napod, hogy milyen SZÁNDÉKKAL indul a napod. Nem is gondolnád. 

Ezt a négy kérdést felteheted magadnak az ágyban fekve, reggeli futás, jóga vagy meditáció közben, de akár a kávéddal a kezedben üldögélve is (macskával az öledben, ahogy én szoktam 🙂 ). 

(Ha ez nem sikerül reggel, akkor se ess kétségbe, hiszen jobb későn, mint soha! A nap bármely pontján megteheted mindezt.)

Körülbelül egy fél éve döntöttem úgy, hogy hasonlóba kezdek. Jelentem, hogy a módszer működik. Nemcsak működik, hanem függőséget okoz! 

Úgy határoztam, hogy csak azért kelek negyed-fél órával korábban (legyek bármilyen fáradt előző este), hogy ébredés után leülhessek a reggel magányában a bögre kávém mellé, és gyakorlatilag “semmit” se csináljak. Megéri, ugyanis ez a reggeli “semmittevés” óriási hatással van rám. 

Eleinte egy aktuális lélekemelő olvasmányomból olvasgattam pár oldalt, illetve olyan is volt, hogy meditáltam. Mostanában pozitív megerősítéses meditációkat csinálok egy telefonos alkalmazás segítségével. Elkészítem a kávémat, elhelyezkedem a kanapén, választok egy 5-10 perces meditációt, és teljesen feltöltődöm. Oda jutottam, hogy kifejezetten várom már a nap kezdetét, még akkor is, ha keserves reggel a kelés.

A pozitív megerősítések (mantrák) támogatják az embert abban, hogy átérezze azokat az érzéseket, amelyeket szeretne, és az lehessen, aki szeretne.

Mindig kicsit más mantrákat választok, de általában a belső békére, az önelfogadásra, az önbizalom erősítésére, a hálára és a szeretetre összpontosítok. 

Ha csak öt perced van minderre, akkor is csodákat művelhetsz, sokszor nekem sincs sokkal több időm!

Ha valamilyen oknál fogva ez kimarad, sokkal ingerlékenyebb, idegesebb vagyok, és kifejezetten érzem a hiányát. 

A reggel optimális időszak arra, hogy összhangba hozd az energiádat a szeretettel. Mikor felébredünk, tiszta lappal indulunk neki a napnak: lehetőségünk van arra, hogy elengedjük az előző nap negatívumait, és újrakezdjünk. Ezért annyira értékesek a reggel pillanatai.

Valamint úgy érzem, hogy ilyenkor tényleg tiszta még az ember elméje, fantasztikusan beivódnak az ébredés utáni első óra pillanatai és gondolatai. 

Próbáld meg, és meglátod, hatalmas változásoknak leszel tanúja!

A magunkkal és a külvilággal kapcsolatos hiedelmeinket azok a gondolatok határozzák meg, melyeket nap mint nap begyűjtünk, és egy élet folyamán elraktározunk. Ezért kell nagyon óvatosan bánni a gondolatainkkal – hiszen a gondolataink határozzák meg, hogy milyen képet alkotunk magunkban a minket körülvevő világról! Amiben hiszünk, azt fogja visszatükrözni a külvilág. 

Hiszek abban, hogy képesek vagyunk újraprogramozni az elménket. De hát ebben nem is kell hinni, hiszen ez tudományos tény. A saját valóságunkat a gondolataink határozzák meg: saját magunkkal és a minket körülvevő emberekkel kapcsolatban is. Hatalmunkban áll változtatni, hogy újraprogramozzuk azt, hogy miben hiszünk. Próbáld meg, s hidd el, egy idő után teljesen más világot látsz majd. 

Ez nyilván egy nagyon bonyolult, hosszadalmas folyamat, mely rengeteg önismereti munkát jelent, (akár szakember közreműködését és sok-sok szakirodalom tanulmányozását) ugyanakkor az első lépés, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy mennyire fontos a POZITÍV GONDOLATOK EREJE. 

Hogy akarunk élni? Hogy akarjuk látni magunkat? Hogy akarjuk látni a körülöttünk élőket? Minden egyes pillanatban VÁLASZTHATUNK. 

Választhatjuk a szeretetet, a pozitív hozzáállást, a megoldást, vagy választhatjuk a félelmet, a fájdalmat a problémát. Te mit választasz? 

Tedd fel magadnak minden reggel ezt a négy kérdést, és hidd el, a Te életed is megváltozik.

“Hogyan legyen a reggeled kiegyensúlyozott?” - 4 hozzászólás

  1. Kedves Anni!

    Nekem is hasonlóképpen kezdődnek a napjaim,a reggeli kávé, pár perc nyugalom és pozitív ráhangolódás a napra számomra szent és sérthetetlen. 🙂
    Ezért is imádtam ezt a posztot! Ez a négy kérdés zseniális, beépítem a reggeli rutinomba. Egyetértek Veled:
    „Ez a nő tud valamit! 🙂”
    Én szívesen olvasnám,ha több gondolatot is tolmácsolnál tőle.
    Sok sikert a továbbiakhoz!
    Üdv.: Kata

    • De jó, nagyon köszönöm a hozzászólásod!! 🙂 Én is tervezem, hogy többet írok a Gabby által képviselt eszmékről, mert nagyon közel állnak hozzám! További szép reggeli kávézásokat Neked!

  2. Igen, szeretem a reggeleket, amikor kávét kortyolgatok, és eltervezem az előttem álló napot, amibe annyi minden, (többnyire jó dolog) belefér. A kérdések közül a „Ki akarok lenni?” nekem kicsit furcsa, hát önmagam, hiszen más nem lehetek! Gaby Bernstein könyveit máris előjegyzem a könyvtárban. Még arra is kíváncsi vagyok, milyen rövid meditációkat ajánlanál reggelenként. Én Autogén Tréning rajongó vagyok, de persze minden más is szóba jöhet!

    • Igen, talán ez a kérdés a legelvontabb.
      Én ezt úgy értelmezném, hogy aznap mire helyezném a hangsúlyt az életemben, milyen szeretnék lenni.
      Pl. ha stresszes időszak van, azt mondom magamnak: „Nyugodt vagyok, magabiztos. Olyan ember vagyok, akire tudnak mások támaszkodni, mert olyan kiegyensúlyozott.” Ha nehéz időszak van a gyerekek kapcsán, akkor azt mondom magamnak reggel, hogy „A nehézségek ellenére jó, gondoskodó anya vagyok, aki napról napra türelmesebb.” Én valahogy így értelmezem ezt a pontot. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .