Avagy vedd át életed irányítását egy egyszerű szokás segítségével. Ez Mel Robbins új könyvének címe, mely egy igazi pozitív energiabomba. (A a könyv az Édesvíz Kiadó gondozásában jelent meg, 2021-ben.)

Egy podcastban találkoztam először Mellel, akit hamarosan Instagramon is követni kezdtem, majd megvettem könyvét, ami talán elsőre elég „amerikai” a magyar olvasóknak, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne belőle inspirálódni!

Gondoltam ebben a bejegyzésemben röviden bemutatom a könyvét, amolyan kedvcsinálóként azoknak, akik esetleg közelebbről is megismerkednének az „Adj egy ötöst magadnak” módszerrel. 🙂

Mel számos nehéz pillanattal kellett hogy szembesüljön élete folyamán, mire egy nap rájött arra, hogy mi az, ami igazi változást hoz az életében. Bármily furán is hangzik, ez a szokás nem más, mint hogy reggelente odaáll a tükör elé, majd eltölt egy-két percet a tükörképével – és csupa pozitív gondolattal. S hogy pontosan ez alatt mit értek?

Nem kell mást tenned, mint hogy odaállj a fürdőszobatükör elé, majd adj egy „ötöst” a tükörképednek. Ez az egész ilyen egyszerű? Már-már nevetségesen az… Pedig működik! Nemcsak Melnek, hanem a világon még sok ezer embernek. Persze nem elég, hogy mindezt egyszer megtedd, szokásoddá kell, hogy váljon a „tükörpacsizás”.

Könyvében Mel részletesen leírja, hogy ez milyen agyi és érzelmi folyamatokat indít el az emberben, és miért van ennek a kissé színpadias szokásnak értelme. Bevallom, én is kipróbáltam, s bár még nem lett a hétköznapjaim szerves része, én is úgy érzem, hogy van benne valami!

Mel persze nem csupán ennyiről ír a könyvében, de nem ám! Szóba kerül az, hogy miért van az, hogy nem tudjuk szeretni önmagunkat, s miért is van az, hogy a legtöbbször reggelente mikor belenézel a tükörbe, csupa negatív gondolat jut az eszedbe („Már megint milyen karikás a szemem?! Atyavilág, milyen gyűrött a fejem… Úristen, hogy nézek ki, muszáj lesz összekaparnom magam… És a többi…)

Mel hisz abban, hogy meg tudunk változni, és önbecsülésünket újra tudjuk építeni – tégláról téglára, lépésről lépésre. Részletesen ír az általánossá vált negatív gondolatmenet neurológiai hátteréről, melynek során megismerteti az olvasót az emberi agy retikuláris aktiválórendszerével (röviden RAS). A RAS egy olyan élő neuronhálózat, mely azért felelős, hogy a múltban élt negatív élmények, traumák, sérelmek, önsorsrontó gondolatok felhalmozódjanak, majd egy idő után már képtelenek legyünk tőlük megszabadulni, és „a múltban ragadjunk”.

A könyvben szereplő eszközök segítenek a RAS átprogramozásában (helló agyi plaszticitás!) és a világról alkotott nézeteink formálásában. Az ember ugyanis igenis képes arra, hogy megtanítsa az elméjét arra, hogy olyasmiket találjon, amiket látni akar, amiktől boldogabb lesz.

Mel szerint a RAS átprogramozása, az önostorozás leállítása reggelente, a fürdőszobai tükör előtt kezdődik. Mert nem mindegy, hogy mit mondasz a tükörképednek, hogy bánsz azzal, akit a tükörben látsz!

Na, de hogyan is működik ez az átprogramozás gyakorlatban, a „tükörpacsizáson” kívül?

Nincs más dolgod, mint hogy új hiedelmeket teremts, szakíts a régi gondolati sémáiddal és lecseréld őket azokra, a gondolatokra, melyek arról szólnak, hogy hogyan akarod érezni magad (ez nagyon sok önsegítő, spirituális könyv, illetve pszichoterápiás irányzat része!).

Ennek csupán három lépése van:

  1. Te döntöd el, mire gondolsz, Te válogatod meg a gondolataidat. Szorongást keltő, negatív gondolataidat azonosítsd, majd egyszerűen mondd ki magadban: „Nem gondolok erre!”.
  2. Ezután azonnal cseréld le a negatív gondolatot egy pozitív megerősítésre/gondolatra (fontos, hogy legyen alapja, valami olyan kijelentés legyen, amiben igazán hiszel!). Nekem tetszettek az alábbiak:
    • Magamra mindig számíthatok.
    • Ma jó napom lesz.
    • Elég vagyok úgy, ahogy vagyok.
    • Meg fogom találni a megoldást.
    • Megbirkózom ezzel is! Állok elébe!
    • Erősebb vagyok, mint hiszem.
    • Arra összpontosítok, amit irányítani tudok.
    • Ez a pillanat is csak átmeneti.
  3. Viselkedj úgy, mint az az ember, aki lenni szeretnél. Ez a legfontosabb lépés: ténylegesen cselekedned kell, hogy a negatív gondolataidat képes legyél pozitívakkal felülírni. Tehát tegyél is konkrét lépéseket annak érdekében, hogy változtass a hozzáállásodon (dolgozz egy projekten, menj el sportolni, egyél egészséges ételeket, adj magadnak egy óra pihenőt vagy épp pont fordítva, vesd bele magadat a házimunkába).

Sok érdekes témáról esik még szó Mel könyvében, de az egyik legérdekesebb számomra az, amikor arról ír, hogyan kezeljünk nagyon stresszes, szorongással teli szituációkat. Ugyanis az agy hajlamos arra, hogy extrém stressz esetén túlélő üzemmódba kapcsoljon, és ne engedjen be semmilyen pozitív információt. Ez esetben először muszáj az idegrendszert lecsendesíteni, azaz kicsit megnyugtatni magunkat.

Ennek van egy már-már ugyancsak nevetségesen egyszerű módja, ami nem más: a szívünkre kell tennünk a kezünket, majd elmondjuk a következő megnyugtató mondatokat: „Jól vagyok. Biztonságban vagyok. Szeretnek.” Ennyi! S minél többször mondjuk ezt magunknak, annál hamarabb jön el a pillanat, hogy így is érezzünk. (Ennek a módszernek a hátteréről, amit egyébként egy neurológus dolgozott ki, részletesebben is mesél, hogy pontosan miért is működik!)

Természetesen Mel nem azt mondja, hogy ezek a módszerek kiváltanának egy pszichoterápiát. Hiszen sokunknak komoly terápiára van szüksége szakember segítségével ahhoz, hogy a múlt traumáit feldolgozzuk.

Azonban akkor is TE vagy az, aki segíthet magának abban, hogy így vagy úgy megnyugtasd magad, felszabadítsd a lelked, átprogramozd az elméd. Az általa leírt módszerek pedig mindenképp segítenek ebben.

A könyv végén fény derül arra is, hogy Mel szerint milyen egy „Ötös reggel”, azaz mely az az elengedhetetlen 5 lépés, melyet ajánl, hogy minden nap végigcsinálj. Ha rövid kis beszámolóm alapján kedvet kaptál a könyvhöz, nincs más hátra, mint hogy megvedd vagy kikölcsönözd, és Te magad is megismerkedj a módszer részleteivel. 🙂

Addig is hajrá, adj egy ötöst magadnak, hiszen megérdemled!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .