Itt az ideje, hogy bemutassam Dr. Rangan Chaterjee-t, akinek évek óta lelkes követője vagyok.

Dr. Chaterjee angol orvos, 6 bestseller szerzője, a progresszív medicina úttörője, brit tévés személyiség, az életmód orvoslás egyik kiemelkedő alakja.

Listavezető podcastjének címe „Feel Better, Live More” (Érezd jobban magad, élj többet), melyet több mint félmillióan hallgatnak minden héten.

A Feel Better, Live More mindig érdekes és hiteles információkat oszt meg hallgatóival, számtalan olyan életmóddal kapcsolatos témában, mint például a táplálkozás, a testmozgás, a pszichológia, az alvás vagy akár az emberi kapcsolatok.

Azért szeretem az adásait, mert számára mindig elsődleges szempont, hogy tudományos alapokra legyen helyezve a téma, emellett pedig kifejezetten szimpatikus Chatterjee objektív, racionális hozzáállása a kérdésekhez. Arról nem beszélve, hogy fontosnak tartom azt a gyakorlatiasságot, ahogyan megközelít egy-egy témakört, akár saját élete, akár betegei problémái kapcsán.

Nemrég olvastam 2018-ban megjelent könyvét, a „The Stress Solution”-t (Megoldás a stresszre), mely sajnos magyarul még nem jelent meg.

Annyira tetszett ez a könyv, hogy úgy döntöttem, bejegyzés sorozatot indítok ebben a témakörben.

Szeretném, ha minél több emberhez eljutna az a zseniális, holisztikus módszer, amivel Chaterjee felveszi a harcot az egészséget romboló stresszel.

A stressz sajnos mára már világjárvánnyá vált, nem csoda, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a 21. század járványának kiáltotta ki. A betegek 80%-a valamilyen stresszel kapcsolatos betegség miatt keresi fel háziorvosát.

Ami nem meglepő, hiszen a túlzott stressz összefüggésbe hozható például a 2-es típusú cukorbetegséggel, a magas vérnyomással, szívérrendszeri betegségekkel, agyvérzéssel, autoimmun betegségekkel és az Alzheimer-kórral. Továbbá fontos szerepet játszik az álmatlanság, az alacsony libidó, a szorongás és a depresszió kialakulásában is.

Mindennek ellenére hajlamosak vagyunk félvállról venni a stresszt, és sokan gondolják úgy, hogy két végéről égethetik a gyertyát a végtelenségig. Sajnos a valóság távol áll ettől – hosszú távon gyakran fatális következményei vannak a stresszes életmódnak.

Természetesen a stresszt soha nem fogjuk tudni véglegesen száműzni az életünkből, hiszen ez lehetetlen, és nem is ez a könyv célja.

A könyv küldetése az, hogy minél kiegyensúlyozottabb, boldogabb, stresszmentesebb életet élhessünk – s ehhez számtalan könnyen követhető gyakorlati tanácsot ad.

Dr. Chatterjee vallja, hogy mindig minden egészségügyi (legyen testi vagy lelki) problémát holisztikusan kell kezelni, és éppen ezért anit-stressz terve 4 fő alappilléren nyugszik.

Ezek a pillérek a következők: személyes célok, kapcsolatok, a test és a lélek. Minden egyes pillér 6 olyan tippet tartalmaz, mellyel tartós változást hozhatunk az életünkbe.

Úgy döntöttem, hogy ezeket a témaköröket taglalom majd egy-egy bejegyzésemben, természetesen saját tapasztalataimat is megosztva Veled.

Szeretnél Te is felszabadultabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet?

Ha igen, akkor tarts velem, és járjuk végig együtt a stresszmentes élethez vezető utat!

Amennyiben az angol nyelv nem akadály, természetesen nagyon ajánlom a könyv elolvasását, mely tényleg azt gondolom, hogy zseniális gyűjteménye a jobbnál jobb boldogságot hozó technikáknak. 🙂

További információkat pedig itt tudhatsz meg a könyveiről, a munkásságáról.

Fotók forrásai sorrendben: bbc, drchatterjee, telegraph

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .