ella15Ha rendszeres olvasója vagy a Napi Boldogságnak, akkor biztosan feltűnt, hogy egy jó ideje csak növényi alapú recepteket teszek közzé, illetve lépten-nyomon szóba kerül a növényi alapú táplálkozás.

Ezt a változást az életemben alapvetően nem egy valami váltotta ki, hanem párhuzamosan történések sokasága.

De egy teljesen biztos: a legnagyobb szerepe ebben Ella Woodward-nak volt (férjezett nevén már Ella Mills).

Talán nem tudod kiről beszélek, pedig a Londonban élő Ella, akinek blogja és szakácskönyvei Deliciously Ella néven váltak világhírűvé, mára már egy fogalom lett a növényi alapú illetve a vegán* táplálkozás világában.

Hihetetlen, de igaz: egy szakácskönyv megváltoztatta az életem. Talán írok majd a későbbiekben erről a folyamatról részletesebben is, de a mai bejegyzésem fő témája Ella, akit fantasztikusan pozitív és inspiráló személyiségnek tartok.

Ella története 2011 nyarán kezdődött, amikor az akkor 19 éves egyetemista a nyári szünidőben modellkedni ment Párizsba. A lány eddig a pontig teljesen egészséges volt (bár azt nem lehetett róla elmondani, hogy egészségesen táplálkozott volna), s semmit sem sejtett abból, ami a későbbiekben történt vele.

Egyik napról a másikra ijesztőbbnél ijesztőbb tüneteket tapasztalt. Krónikus fájdalmai voltak, napi 16 órát aludt, a szíve össze-vissza vert, elájult, elviselhetetlen gyomorpanaszai és állandósult fejfájása lett. Egy idő után már az utcára sem tudod kimenni a sok-sok állandó panaszból kifolyólag.

Elkezdődött egy hónapokig tartó kálvária, melynek folyamán kórházról kórházra járt, s vizsgálatok százait végezték el rajta, míg végre nagy nehezen kiderült, hogy egy viszonylag ritka betegségben szenved, melynek a neve poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma (POTS).

ella7Bár a betegségét végre diagnosztizálták, sajnos lényegi változás nem állt be Ella életében. Kapott egy halom gyógyszert, melyeknek volt egy halom mellékhatása, de a tünetei igazán nem javultak.

Továbbra is az ágyhoz volt kötve, így egyre kevésbé tudta folytatni addig megszokott gondtalan egyetemista életét.

2012 januárjában úgy döntött, hogy barátjával külföldi nyaralásra megy, hogy kizökkentse magát a betegségtudattal teli életvitelből. Ez az utazás sajnos katasztrofálisan végződött: félig öntudatlan állapotban, tolószékben került haza. Ez a sokk késztette Ellát arra, hogy kezébe vegye saját sorsának irányítását és változtasson az életén.

Ekkor még nem tudta, micsoda változások várnak rá!  Hosszas nyomozás, keresgélés után talált rá egy fantasztikus személyiségre: az Egyesült Államokban élő Kris Carr-ra, aki Ella életét gyökeresen megváltoztatta.

Kris Carr komoly rákbetegsége miatt kezdett teljesen új étrendbe és életvitelbe, majd mikor az sikeresnek bizonyult, New York Times Bestseller és Amazon Bestseller könyvet is írt róla (Crazy Sexy Diet címen), s ma már milliók követik példáját és százak számolnak be fantasztikus gyógyulásukról. (Sajnos Magyarországon csak a szakácskönyve jelent még meg, de abban is rengeteg hasznos információt talál az olvasó. Címe Őrülten csábos ételek.)

Ella is elolvasta a Crazy Sexy Diet című könyvet (egyébként én is, valóban lebilincselő olvasmány!!!), és úgy döntött, egyik napról a másikra változtat. Áttér a teljes értékű, kizárólag növényi alapú, gluténmentes, cukormentes étrendre.

A családja először azt hitte megőrült – és szentül hitték, hogy pár napnál tovább nem fog tartani nála ez a „hóbort”. Azonban tévedtek, de még mekkorát!

Először Ella számára is sokkoló volt a változás: hiszen eddig jórészt tésztákon, pizzán, csokin, jégkrémeken és különféle reggeli kukoricapelyheken élt. Soha nem hallott a fodros kelről, quinoáról, mandulatejről vagy tahiniről. De szentül elhatározta, hogy ad egy esélyt magának és nem adja föl.

Ezzel párhuzamosan természetesen táplálkozási szakemberhez fordult és az orvosa személyre szabott edzéstervet írt elő számára.

ella-woodward

Ella szép lassan egyre jobban és jobban érezte magát, fokozatosan visszatért belé az életerő, és mindeközben – először csak saját szórakozására – elkezdte a Deliciously Ella blog írását is, melyben dokumentálta próbálkozásait a konyhában (mikor rászánta magát a diétára, csupán annyira futotta a szakácstudományából, hogy tésztát és rántottát készítsen!).

18 hónappal később a blog látogatói száma túllépte az 5 milliót, Ella tünetei pedig gyakorlatilag megszűntek, s minden gyógyszer szedését elhagyhatta.

Kevesebb mint két év leforgása alatt a teljes értékű növényi étrend (megfelelő mozgással kombinálva) megváltoztatta az életét!

Egyél jókat Ellával! (Delicously Ella) című könyvében így ír erről: „…Olyan volt, mint egy csoda: az összes tünetem elmúlt, az önbizalmam visszatért, minden a növényeknek köszönhetően. Szabadnak és újra saját magamnak éreztem magam.”…”A döntés, hogy az étrendemet átalakítottam, a lehető legjobb döntés volt, amit valaha meghoztam. Hozzásegített, hogy kontrollálni tudjam a betegségemet, és visszakapjam az életemet – az egész nagyon felszabadító volt.”

Ella végül blogja sikerén felbuzdulva 2015 januárjában kiadta első (fent említett) szakácskönyvét, melynek célja az volt, hogy minél többen megismerkedjenek a történetével, és persze egy csomó egészséges, egyszerűen elkészíthető, általa tesztelt és kifejlesztett – nem utolsósorban finom recepttel.

Saját maga sem hitte volna öt évvel ezelőtt, hogy gluténmentes, növényi alapú étkezést folytat majd, könyve megdönti a leggyorsabban fogyó szakácskönyvek toplistáját, s 16 nyelvre lesz lefordítva a világ minden táján.

Ella célja, hogy bebizonyítsa: az egészséges növényi étrend több holmi unalmas salátáknál, ízetlen főtt zöldségeknél és „nyúlkajánál” (hogy ez milyen igaz, az tényleg leírhatatlan!).

Az összes recept növényi alapú, gluténmentes, nincs bennük finomított cukor, semmilyen mesterséges adalékanyag. (Egyébként én időnként használok nádcukrot és nem táplálkozom gluténmentesen, de így is tökéletesen működnek a receptjei és nagyon szeretem őket.)

ella-etelei

Amit imádok Ellában, hogy nem a térítés a célja. Sem az, hogy rosszul érezd magad a bőrödben, ha nem tudod (vagy akarod) 100%-ig betartani ezt a táplálkozási formát.

Véleménye szerint alakítsa mindenki az étkezését a saját igényei szerint. Már az is nagy szó, ha valaki akár csak egy étkezést az ő receptjei alapján készít. Aztán kettőt… Végül hármat… És így tovább! 😉 Lépésről lépésre lehet „belecsempészni” a hétköznapi étkezésekbe egyre több zöldséget, gyümölcsöt, finomítatlan alapanyagot – persze aki úgy látja jónak, akár már holnap változtathat az életén!

Imádom, hogy Ella mindig azt hangsúlyozza: ez nem egy diéta. Ez nem a kalóriák számolásról szól, hanem a pozitív dolgokról. Nem a megvonásra kell koncentrálni, ha az ő könyvéből főzöl, hanem épp ellenkezőleg – egy fantasztikus világ tárul fel előtted!!

ella-konyvBevallom őszintén, nálam ez működött. Komolyabb sóvárgás nélkül álltam rá szinte egyik hétről a másikra erre a táplálkozásra. Mindezt neki köszönhetően! Annyira lelkes lettem, hogy a kezdetekben szinte csakis kizárólag az ő receptjeit készítettem – hónapokon keresztül.

Ella második könyve idén jelent meg Deliciously Ella Every Day címen, mely ha lehet még jobban tetszik, mint az első.

Ez a könyv „Egyél jókat Ellával! A hét minden napján” címen került egy-két hete a magyar könyvesboltokba a GABO Könyvkiadó jóvoltából, úgyhogy már a magyar olvasók is megismerkedhetnek Ella új receptjeivel.

Azért zárójelben még azt is hozzátenném a „dicshimnuszhoz”, hogy aki a nagy mennyiségű cukorfogyasztáshoz, feldolgozott élelmiszerekhez, zsíros húsokhoz, mesterséges ízfokozókkal kezelt ételekhez van szokva, annak azért elsőként máshogy viszonyulnak az ízlelőbimbói a receptekhez. Elsőre például nem biztos, hogy elég édesnek érzi a desszerteket. Vagy hiányolja a megszokott „magyaros” ízeket.

Erre én mindig azt mondom, hogy „valamit valamiért!”. Engem egyébként személy szerint ez nem zavar – sőt! Néhány hónapnyi „Ellás” táplálkozást követően már rá sem bírok nézni azokra a süteményekre és „készítményekre”, amiket anno annyira szerettem. (S ezzel nagyon sokan így vannak.)

Sokkal jobban értékelem a friss, minőségi, természetes alapanyagokat – élvezem a sok zöldség, gyümölcs, gabonaféle, magvak, diófélék elképesztő ízvilágát és valóban boldoggá tesz, hogy minden nap finom és egészséges** étel kerülhet az asztalra.

Most pedig térjünk vissza egy kicsit Ella történetéhez, akinek nemcsak milliók olvassák naponta a blogját, negyedik könyve jelenik meg jövő januárban, hanem már második éttermét nyitotta meg a múlt hónapban Londonban.

ella14A Facebook-on 250 ezren követik legújabb receptjeit és tippjeit, Instagram képeire pedig több mint 980 ezren kíváncsiak nap mint nap.

YouTube csatornáján számos videóban szemlélteti jobbnál jobb receptjei elkészítését, ezen kívül sok olyan videót is feltölt, melyben betekintést nyerhetsz abba, hogy egy-egy nap menüjét miként állítja össze vagy készíti el.

Fantasztikus mindaz, amit létrehozott és elért, de ami még csodálatosabb, hogy működik: ha egyszer a varázsa alá kerülsz, és elkezded az általa is ajánlott növényi alapú, teljes értékű táplálkozást, akkor nincs visszaút!

Te magad is megtapasztalhatod, hogy mennyivel boldogabbá, egészségesebbé és pozitívabbá válsz azáltal, amit eszel.

*Azért használom leginkább a növényi alapú kifejezést a vegán helyett, mert Ella fogyaszt mézet, melyet a vegánok nem esznek, mivel az is állati eredetű táplálék. Ezen kívül maga a „vegán” fogalom sokkal többet takar, mint csupán egy táplálkozási forma, de ennek a bejegyzésnek nem az a célja, hogy ezt bővebben kifejtsem.

**Amennyiben arra a kérdésre szeretnél választ kapni, hogy miért egészségesebb a teljes értékű, növényi alapú étkezés (és kimondom kerek perec: miért egészségtelen az állati fehérje), Dr. T. Colin Campbell Kína-tanulmány (The China Study) című könyvét ajánlom, mely nagyon nagy hatással volt rám. Ennek a könyvnek Ella ajánlása alapján kezdtem olvasásába – szerintem alapolvasmány lenne mindenki számára. Olyan átfogó, hosszú távú és komoly tudományos alapokat magában foglaló tanulmányt még soha senki nem folytatott a témában, mint Dr. Campbell (de ez már egy másik történet 🙂 ).

Fotók forrása: Deliciously Ella, Libri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .