Úgy gondoltam, hogy a rendszeres mozgáshoz érdemes lenne néhány jól bevált motivációs praktikát is összegyűjtenem azok közül, amik nekem már beváltak. A praktikák közé néhány motivációs videót is csempésztem… 🙂

1. Lepd meg magad új sportfelszereléssel! Akár már a sportolás kezdetekor, akár egy kitűzött cél elérésekor, nekem mindig bevált a sportruházati önmegvesztegetés 🙂 Milyen jó a gyönyörű új fölsőben tornázni (amiben jól nézünk ki még izzadás közben is), vagy a fantasztikusan kényelmes új futócipőben repeszteni az utcán! Vigyázat, a módszer addiktív…

2. Vezess sportnaplót! Terhességem alatt vezettem naplót arról, hogy a hét mely napján pontosan mennyit és mit mozogtam. Így a hét végén könnyű volt áttekinteni, hogy elégedett lehetek-e a teljesítményemmel, hol kéne még változtatnom. Mindig hatalmas megelégedettséggel töltött el, mikor bevéshettem az adott naphoz a mozgásformát és az időtartamot. Viszont mikor elblicceled a mozgást, akkor nagyon frusztráló tud lenni!!

3. Zene, zene, zene! Számomra futáshoz elengedhetetlen (kivéve mikor kutyával futok, mert akkor képtelenség lenne egyszerre még fegyelmezni is…). Rengeteg olyan számot összegyűjtöttem, ami energiát ad a kitartáshoz, ezeket használom futáshoz vagy akár az itthoni tornához (pl. hasazáshoz).

Motivációs zeneválogatás sporthoz

4. Használd a telefonod! Az okostelefon alkalmazások közül futáshoz nekem a Nike+ a nyerő. Egyszerűen szuper, és külön értékelem a sztár atléták lelkesítő szavait bizonyos célállomások elérésekor. Ezen kívül még nagyon bejött a Nike Training Club is, bár a gyakorlatok elég zúzósak! Óriási előnye, hogy videókon is megnézheted a gyakorlatokat, lépésről lépésre.

5. Kezdd a napot sporttal! Főként, ha pacsirta vagy, mint én. 🙂 Szeretem a napot sporttal kezdeni, mert olyan energiát ad, ami egész nap kitart. És olyan jó érzés, hogy a napi mozgást már kipipálhatod! Amikor csak tudok, inkább reggel megyek futni, vagy délelőtt tornázom, ha megoldható.

Motivációs videó sporthoz: ha egy kis ösztönzésre van szükséged…

6. Vidd magaddal futni a kutyád! Turbó imád futni, csak kár, hogy olyan fegyelmezetlen tud lenni. Az viszont biztos, hogy az alaptempót megadja… Huhh, ha olyan jól bírnám, mint ő! A tökéletes edzőtárs 😉 Nagy állatboltokban lehet kifejezetten kutyás futáshoz alkalmas övet venni, melyen van egy póráz, és azt sem kell fogni. Továbbá csomó kis zsebe van, amibe kutyapiszok gyűjtő zsákot, jutalomfalatot, papír zsebkendőt, stb. tehetsz. Ez főként nyáron jön jól, mikor nem dzsekiben fut az ember. Nagyon praktikus!

7. Gondolj a kalóriákra! Érdemes megnézned, az általad űzött sport pontosan hány kalóriát is éget óránként. Mikor már épp a kidöglés határán állsz, koncentrálj arra, hány kalória mínuszban leszel, ha végigcsinálod az edzést, és mi az a kedvenc nyalánkság, amit ezek után tuti megengedhetsz magadnak! Édesszájúak előnyben… 😉

8. Itt és most! Néha abba a hibába esem, hogy „túltervezem” a dolgokat. Mi lenne, ha most a tervezgetés és egyéb kifogások helyett inkább azonnal belevetnéd magad a sportba? Azt hiszem ez a listaírás is várhat egy kicsit… (És valóban, elmentem egy kicsit tornázni.)

Mind Games, azaz miért NE menjünk ma futni? Nagyon vicces! 🙂

9. Tűzz ki célokat! Tudom, ez egy elég szakállas tanács, de tényleg bejön. A lényeg, hogy realisztikus, megvalósítható célokkal kezdj, akár napi/heti lebontásban. Pl. minden nap mozgok 20 percet, vagy minden héten növelem a kilométerek számát eggyel. Aztán jöhetnek a hosszabb távú álomtervek is, mint az a félmaraton, vagy az hogy végre teljesen végigcsinálod a 90 perces szuperkondi órát. A célokat írd le a sportnaplódba, így könnyedén összevetheted őket a napi teljesítményeddel.

10. Csináld, amit szeretsz! Ez a tanács amilyen elcsépelt, olyan igaz. Igazán jó abban leszel, amit szeretsz. Kellő kitartással csak azt csinálod, amit szeretsz. Még akkor is nehéz néha sportra rávennünk magunkat, ha imádjunk az adott tevékenységet, hát még ha a hátunk közepére sem kívánjuk! Fontos, hogy tudd, mely sportokat érzed a legmotiválóbbnak. A csoportos, vagy az egyéni edzéseket? Csapatban szeretsz játszani, vagy magányosan jógázni? Ha a számorda legmegfelelőbbet választod, akkor a legkönnyebb kitartani az elhatározásod mellett.

Some Time Together: mikor a sport már igazi szenvedély… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .