„Úgy sajtolhatjuk ki a legtöbb boldogságot egy élményből, ha várunk rá, élvezzük a bekövetkezését, kimutatjuk a boldogságunkat és felidézzük a kellemes emlékeket.” (Gretchen Rubin)

babanaplókUgye milyen frappáns megfogalmazás? Nekem borzasztóan tetszik! A boldogság első két szakaszáról már volt szó az „Örülj most!” című boldogságfogadalomnál, amikor arról írtam, hogy milyen jó egy-egy élményre készülni, majd természetesen az is mennyire fontos, hogy kellően átéljük azt.

Ezen a héten viszont az utolsó szakaszra szeretnék koncentrálni, mely az emlékek felidézése. Elképesztő, mennyire fontosak az emlékeink, és egy-egy szép élmény milyen élénken tud élni az ember agyában! Nem csoda, hogy sokan mondják, az emlékek idővel megszépülnek. Sokszor előfordul, hogy automatikusan a szépre emlékezünk, a rosszat az agy próbálja „törölni” a memóriából.

Ha kimondom az emlék szót, akkor azonnal eszembe jutnak a régi hosszú nyarak, amikor estig játszhattunk a szomszéd gyerekekkel a kertben, vagy nagyszüleim nyaralójában egy diófára erősített hintaágyban fekve olvasgattam a közeli könyvtárból kikölcsönzött könyveket. Olyan filmszerűek ezek az élmények, hallom a szél susogását, a madarak csicsergését, látom magam előtt a napfényben táncoló faleveleket… Sajnos azt a bizonyos diófát már kivágták, a hosszú, játékkal töltött nyaraknak vége, viszont a sok-sok emlék örökre megmarad. (És szerencsére továbbra is megyünk nagyszüleimhez a nyaralóba, csak már két gyerkőccel. :))

Az emlékek „rögzítése” számomra mindig is fontos volt, mindig is boldoggá tett. Gyerekkorom óta imádok naplót vezetni, fotóalbumokat nézegetni, mostanság pedig fotózni, albumokat készíteni, zenés slideshow-kat szerkeszteni. Számomra a folyamat ez esetben is ugyanolyan élvezetes, mint végül az eredmény. A képek, a videófelvételek és a szöveges leírások visszahozzák még a régen homályba veszett apró részleteket is!

Amióta gyerekeim vannak, ez a „hobbi” még fontosabbá vált az életemben, hiszen naplószerűen megörökítettem mindkét terhességemet, a gyerekek első évéről napi szinten vezetett babanaplót és havi lebontású fotóalbumot készítettem. Már most milyen jó végignézni, hogy mekkorák voltak, mikor elhoztuk őket a kórházból, akkor milyen lesz, mondjuk 10-20 év múlva!

A családalapítás szerintem még jobban előhozza az emberben az igényt arra, hogy megörökítse a múltat. Ösztönösen szeretnénk megmutatni majd gyermekeinknek és unokáinknak, milyen is volt az életünk, hogy így éljünk tovább bennük, mikor már nem leszünk. Az emlékeken keresztül.

Love_Mini_AlbumGretchen Rubin számára ez az „emlékmegőrzés” nem volt igazán fontos egészen addig, amíg nem kezdett a boldogsággal kapcsolatos kutatásaiba, és nem vált nyilvánvalóvá számára, hogy tudományos tények igazolják a pozitív élményekre emlékeztető ereklyék óriási jelentőségét. Azaz a boldog időket felidézve, a jelenben is boldogabbak leszünk! 🙂

És hogy erre milyen jól bevált praktikák vannak? Holnapra összegyűjtök pár jól bevált tippet, most pedig a bejegyzés szelleméhez híven, megyek és befejeztem azt a fotó-összeállítást, amit tesómnak és anyukámnak készítek legutóbbi közös kis mini szünidőnkről! 😉

Te is fontosnak tartod az élet szép pillanatainak dokumentálását? Neked örömet okoz a „kincstárépítés”?

Képek forrásai sorrendben: http://www.parasolscrapbooking.ca, http://www.papercraftsmag.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .