nevető lóA nevetés tagadhatatlanul az egyik legnagyobb adomány, melyet felhasználhatunk boldogságunk érdekében. Hiszen bizonyítottan jótékony hatással van egészségünkre, de nemcsak testünk, hanem lelkünk is felderül tőle.

A nevetés és persze a humor összekapcsolja az embereket, oldja a stresszt és a feszültséget, örömöt csempész mindennapjainkba.

A nevetés boldoggá tesz. Nemcsak azért nevetünk, mert boldogok vagyunk, hanem igaz az ellenkezője is – a nevetéstől felderülünk.

Nevetni mindenki szeret. Az már más kérdés, hogy tud-e mindenki megfelelő mennyiségben és minőségben kacagni! Ugyanis baromi könnyű kijelenteni, hogy a nevetés ezer meg ezer pozitívummal gazdagítja életünket, ugyanakkor rendszeresen művelni már sokkal nehezebb.

Vannak olyanok, akik természetüknél fogva sokkal többet nevetnek. Az az érzésem, hogy ezek az emberek többet őriztek meg a gyerekkorukból, mint mások, ugyanis kutatások szerint, míg a kisgyerekek átlagban napi négyszázszor, a felnőttek csupán tizenhétszer nevetnek naponta. Őrületes a különbség, nem igaz? (Jó, jó, tudom, most az jut eszedbe, nem hiába a kifejezés, „gondtalan gyermekkor” – de azért hogy ekkora legyen a különbség?! Ennyire azért csak nem vagyunk gondterheltek??)

Ugyanakkor az a benyomásom, hogy nemcsak ebben rejlik a nevetés „képessége”. Az optimista, derűlátó emberek bizonyosan többet nevetnek pesszimista, búskomor társaiknál.

nevetésTovábbá az sem utolsó szempont, hogy egy ember mennyire „veszi magát komolyan”. Azok, akik hajlamosak magukat túlzottan komolyan venni, sokkal kevésbé tudnak nevetni akár saját magukon, akár másokon.

De mit tegyen az, aki nem olyan szerencsés, hogy könnyen el tudja engedni magát, és vidul a mindennapok stresszes hétköznapjai közepette?!

Az se keseredjen el, ugyanis biztos vagyok benne, hogy a nevetés képessége – ugyanúgy, mint az apró örömök megtalálása – egy kis gyakorlással és odafigyeléssel elsajátítható.

Ez a fogadalom olyan szempontból könnyű, hogy egyáltalán nem okoz szenvedést vagy áldozatot arra koncentrálni, hogy többet nevessünk. Nem kell semmiről lemondanunk, nem kell erőfeszítéseket tennünk.

Viszont fontos, hogy megpróbáljuk tudatosan keresni a lehetőséget a nevetésre, a viccelődésre. Azaz éberen kell elménket a humoros helyzetek felé irányítani – igen, a helyzetkomikum az egyik legviccesebb fajtája a humornak! 🙂

Arról pedig, hogy pontosan mit is kell tenned, holnap olvashatsz! 🙂

Fotók forrása sorrendben: bonnieleepanda, beaver1003.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .