gyerekek ölelésEmpátia. Mostanság sokat emlegetett szó. Magyarul szebben és érthetőbben kifejezve beleérző képesség. Hogy pontosan mi is ez? És mi köze van a boldogságodhoz? Ennek járok utána a mai boldogságtervben.

Empátiával az az ember rendelkezik, aki képes a másik ember szemével nézni a világot, azaz felfogja és megérti a másik ember álláspontját.

Beleérző képesség nélkül nem tudjuk átélni és megérteni mások érzelmeit. Ez egy olyan tulajdonság, ami nélkül nem lehet létezni, és amely már a gyerekkorban el kell, hogy kezdjen kialakulni. Az empátiát tanulással tesszük magunkévá, ezért szüleinknek óriási szerepe van abban, hogy mi milyen szintű beleérző képességgel rendelkezünk.

A jó hír, hogy ez a tulajdonság egész életünkben fejleszthető.

Hogy miért is van erre szükség? Boldog, teljes életet nem élhetsz anélkül, hogy ne tudnál másokat igazán megérteni. Ha nem vagy arra képes, hogy legalább részben beleképzeld magad párod, családtagjaid, barátaid vagy akár üzleti partnereid helyzetébe, akkor egy csomó élethelyzetet sokkal nehezebben élsz/oldasz majd meg, és persze sokkal gyakrabban szembesülsz majd konfliktusokkal.

Először is a megfelelő kommunikációhoz és mások megértéséhez elengedhetetlen a beleérző képesség. Ha pedig arra kerül a sor, hogy segíts másoknak, akkor is muszáj, hogy megértsd az érzelmeiket és az őket mozgató motivációkat.

Az empátiával sokkal boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá teheted a saját, és a körülötted élők életét. Hiszen Te is mindenkitől megértésre és együttérzésre vágysz, nem igaz? Akkor fontos, hogy Te is így állj másokhoz.

Nyilván nem fogsz tudni 100%-osan más fejével gondolkodni, hiszen az lehetetlen. Ha viszont erőfeszítést teszel arra, hogy kicsit beleképzeld magad az ő helyzetébe, akkor már sokat tettél annak érdekében, hogy közelebb kerülj az illetőhöz.

empátiaSzerintem mi mindannyian az empatikus személyekhez vonzódunk. Legyen az a barátunk, a főnökünk, a fodrászunk vagy az orvosunk.

Ha úgy érezzük, hogy nem értenek meg minket, vagy semmibe veszik az érzelmeinket, akkor az borzasztó elkeserítő és nyomasztó tud lenni.

Egyébként ilyen helyzetekben én ahelyett, hogy dühös lennék az adott személyre, próbálom őt „felmenteni” azzal, hogy híján van az empátia legkisebb szikrájának is.

Az ilyen buldózer típusú emberek azt gondolják, csak az a jó, amit és ahogyan ők csinálnak, és képtelenek arra, hogy figyelembe vegyék más véleményét. Van olyan is, hogy egy védőburokként vonják maguk köré a közönyt és a durvaságot. Vagy egyszerűen csak nem veszik a fáradtságot, hogy foglalkozzanak mások érzelmeivel.

Többször is kerültem már ilyen helyzetbe, és nagyon rosszul érintett a dolog. Talán a legelkeserítőbb az volt, mikor Nagymanó újszülöttként intenzív osztályra került, és teljes pánikban, kétségek közt vergődve azzal kellett szembesülnöm, hogy az ott dolgozók közül sokan nemcsak hogy közönnyel, hanem udvariatlansággal fordultak felém. Emellett olyan szinten a megértés vagy segítőkészség icipici szikráját sem éreztem (tisztelet a kivételnek!), hogy az a már egyébként is szörnyű idegi állapotomat csak még rontotta (magyarul totál kikészültem).

Tisztában voltam én azzal, hogy a gyerekemet megfelelően ellátják, és csak azért nem éreztem haragot irántuk, mert tudtam, hogy Nagymanó jó kezekben van. Azonban egy csipetnyi empátiától fényévekkel jobban éreztem volna magam.

A mai napig nem értem, hogy mindez az emberi fásultságnak, a kommunikációs készség hiányának, vagy pedig egy tudatos hozzáállásnak köszönhető… Mindenesetre sokkoló volt. (Még szerencse, hogy az osztályon volt olyan is, aki pont az ellenkezőjét demonstrálta az itt leírtaknak, így általánosítani nem tudok. 🙂 )

Az empátiát nélkülöző embert próbáld kerülni, ha pedig erre nincs lehetőséged, akkor fordítsd meg a dolgot, és próbáld az ő szemével nézni a világot. Mi lehet az oka, hogy ő így viselkedik?

csokorTe magad pedig empátiát tanúsíthatsz az ő viselkedésével szemben (ahogyan ezt én is tettem), de azt ne gondold, hogy meg tudod őt változtatni.

Változásra mindenki csak a saját elhatározásából lehet képes!

Biztos vagyok benne, hogy sok esetben Te is rászorulnál egy jó adag extra beleérző képességre! Tudod mit? Ezen a héten legyen az a cél, hogy megpróbálj másokkal empatikusabban viselkedni. 🙂

Ettől ők is boldogabbak lesznek, és persze Te is. Tudod, jó tett helyébe jót várj! (Aki ezt máshogy gondolja, megértem, de én nem tudok ezzel az állásponttal azonosulni.)

Hogyan légy empatikusabb? Olvasd holnapi is a Napi Boldogságot, mert erről szól majd a keddi bejegyzés! 🙂

Fotók forrásai sorrendben: studio3music, healthlandhuffingtonpost

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .