Bevallottan imádom a levendulát. Számomra a nyár szerves részét képzi. Még akkor is, ha idén nem sikerült eljutnom Tihanyba, hogy igazi levendulamezőn sétálgassak. Viszont „learattam” saját levendulatermésem, és egy nagy adag még mindig hátra van.

Az alábbiakban három fantasztikus levendulás finomsággal ismerkedhetsz meg.

Lehet, hogy elsőre furán hangzik a levendulát étkezési célra felhasználni, de ha egyszer elkap a gépszíj, akkor nincs megállás – és legszívesebben mindent ezzel a csodás virággal ízesítenél! 😉

levendulás keksz1. Levendulás álomkeksz

Ennek a keksznek az elkészítése roppant egyszerű. Már többször is elkészítettem, és mindig nagyon jól sikerült. Ideális csinosan becsomagolva ajándéknak, illetve nagyon finom tea, kávé vagy vanília fagylalt mellé!

Hozzávalók:

  • 100 g puha vaj vagy tejmentes változathoz kókuszolaj
  • 60- 80 g cukor (attól függően, mennyire vagy édes szájú)
  • 1 tk vanília kivonat
  • 150 g liszt
  • ½ tk sütőpor
  • 1 csapott ek szárított levendulavirág (frisset is használhatsz, ez esetben 1 púpozott evőkanállal tégy bele – ha enyhébb levendulás ízt szeretnél, akkor pedig elegendő kb 1 púpozott kávéskanállal tenned belőle)

Keverd a cukrot és zsiradékot krémesre, majd add hozzá szép fokozatosan az összes többi hozzávalót a tésztához.

Ezután formázz dió méretű kis golyókat, majd tedd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kicsit nyomogasd le őket, hogy kis levendulás korongokat kapj.

Süsd 15-20 percig, 150 fokra előmelegített sütőben.

lavender_biscuits1Az első képen látható szabályos korongokat úgy kaphatod, ha a tésztából kis hengert gyúrsz, amit sütőpapírba csavarsz, majd berakod a hűtőbe legalább 30 percre állni. Ezután a megkeményedett tésztát könnyedén felvághatod egy éles késsel szabályos karikákra.

A második képen látható kicsit szabálytalanabb „pogikat” pedig a kézzel formázott golyós-lelapítós módszer eredményezi.

Recept forrása (módosítva!): cookrepublic.com  

2. Levendulaszörp és -szirup

A levendulaszörpöt nemcsak frissítő italhoz használhatod fel, hanem gyümölcssaláták, fagylaltok ízesítéséhez is kiváló. (A jeges kávéról nem is beszélve!)

Hozzávalók:

  • 1 kg cukolevendulás limonádér
  • 1 l víz
  • 30 g szárított levendulavirág (lehet friss is, ez esetben kb. dupla mennyiséget használj fel)
  • 1 citrom (lehetőleg bio) leve

Forrald fel a vizet a cukorral, majd a már forró cukros vízbe dobd bele a levendulát. Forrald még pár percig, majd vedd le a lángról. Azonnal csavard bele a citromlét és hagyd állni minimum 15 percig.

Ha épp más dolgod van, akár egy éjszakán keresztül is hagyhatod állni. Citrom helyett használhatsz 1 tk citromsavat is, ez esetben még szebb lesz a színe a szörpnek.

Ezután szűrd le a levendulavirágokat, majd forrald föl a szörpöd még egyszer. Végül töltsd csírátlanított üvegekbe, és – ha úgy szoktad – dunsztold. Hűvös, sötét helyen eláll 6 hónapig. Felbontás után hűtőben tárold!

Idő hiányában készíthetsz levendulaszirupot is. Az alapvető különbség a szörp és a szirup között, hogy a szirup nem áll el olyan sokáig, viszont kevésbé időigényes (és cukorigényes) az elkészítése.

Ebben az esetben 1 kg cukor helyett csupán fél kg cukrot tégy az 1 l vízhez, viszont tegyél még hozzá kb. 250 ml mézet vagy agave szirupot is. A forralás után hagyd állni 15 percig, majd szűrd le, és már kész is vagy! Nem szükséges még egyszer újra forralni a virágok leszűrése után. Ennek (és az alacsonyabb cukortartalomnak) köszönhetően a szirupod nem lesz ugyan olyan időtálló, de hűtőben tárolva egy-két hónapig biztosan ellesz. (Kérdés, hogy lesz-e még belőle valami egy hónap múlva?!)

A szirupot is használhatod limonádé készítéséhez, fagyi, gyümölcssaláta, kávé vagy tea ízesítéséhez.

Recept forrása: Limara péksége és Joy The Baker

3. Levendulás cupcake (tortácska)

levendulás cupcakeEz a finomság kicsit időigényesebb, mint a levendulás keksz, ugyanakkor mutatósabb, és ünnepibb is. Ha van kicsit több időd, akkor mindenképp érdemes megpróbálkozni az elkészítésével! 🙂

Recepthez katt ide.

Fotók forrásai sorrendben: cookrepublic.comfittoindulge.com, thisrawsomeveganlife.com, saját

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .