levendula 4Miért pont cupcake? És miért pont levendula? Bármily hihetetlenül hangzik, nem az a fő oka ennek a bejegyzésnek, hogy mindkettő elég felkapott lett mostanság.

Azért készítettem múlt hétvégén ezeket az isteni tortácskákat, mert mind a levenduláért, mind a cupcake-ért régóta rajongok.

A cupcake-ekbe akkor szerettem bele, mikor a jókora habos-cukros finomságokat Carrie Bradshaw és barátnői a Magnolia Bakery előtt üldögélve falatozták a Szex és New York egyik epizódjában. A Magnolia Bakery akkor és ott igazi turista látványosság lett!

Be kell, hogy valljam, New York-i utazásunk során egyik túránk pontosan oda vezetett (szegény Férj, végigjárta velem a Szex és New York összes híres filmjelenetének helyszínét!).

Onnan lehet megismerni az egyébként nem túl központi elhelyezkedésű cukrászdát, hogy japán turisták kattogtatnak a kirakat előtt (és magyarok, lásd a mellékelt ábrát 😉 ).

Magyar (kissé naiv) mentalitással lazán bevásároltunk magunknak 3-3 cupcake-et, mely egyébként nagyon hasonlít a muffinra, csak épp különféle ínycsiklandó krémekkel pakolják meg a tetejét.

Az első elfogyasztása után döbbentünk rá, hogy az amerikai cupcake-ek igaz, hogy finomak, de köszönőviszonyban sincsenek a magyar ízlésvilággal – ugyanis rettenetesen cukrosak. Az is igaz, hogy mindketten rettenetesen édesszájúak vagyunk, de a híres cukrászda tortácskái kifogtak rajtunk (elfogyasztásuk után vissza sem tudtunk gyalogolni a szállásra, inkább taxit fogtunk).

Mindezek ellenére nem ábrándultam ki a cupcake-ekből. Inkább saját ízlésvilágomra formálom őket, leginkább a krém receptjét módosítva 😉 – isteniek lettek a Napi Boldogság első szülinapjára készített finomságok is.

A levendulát talán még régebb óta imádom, tulajdonképpen mindent, ami levendula. Odavagyok az illatáért, a látványáért, a sokoldalúságáért. Persze az ízét is szeretem. 🙂 (Pár éve sikerült Provence-ba is eljutnom, bár nem a levendulavirágzás idején, de azért „dúskáltam” a sok levendulás finomságban.)

Így született meg a levendulás cupcake, melynek alapja Nigella levendulás muffin receptje (Egész évben nyári ízek). A krém pedig saját kompozíció. 🙂

levendulás cupcake

Hozzávalók (12 db tortácskához):

  • 125 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 125 g puha vaj
  • 125 g levendulás cukor (ne rettenj meg, olvass tovább!)
  • 2 nagy, lehetőleg bio vagy tanyasi tojás
  • 1 csipet só
  • néhány ek tej
  • 200 ml magas zsírtartalmú tejszín
  • 1 doboz (125 g) natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 50-100 g porcukor (Ízlés szerint! Én kevesebbel is beérem. 🙂 )
  • lila ételfesték (folyékony vagy por állagú, interneten vagy speciális élelmiszerboltokban megvásárolható)
  • 12 ágacska frissen szedett levendula, plusz 2-3 db a levendulás cukorhoz (Figyelem! Vigyázz arra, hogy olyan levendulát szerezz, melyet nem ért semmilyen vegyszer, illetve nem közvetlenül autóút mellett nő. Szedj a kertből, kérj valakitől, akinek van a kertjében – vagy menj Tihanyba levendulát szedni!)

A levendulás cukrot (mely a sütemény levendula ízét biztosítja) a következőképp készítsd el. Egy tiszta befőttesüvegbe tégy néhány frissen vágott levendula ágacskát, majd töltsd meg finom szemű kristálycukorral. Hagyd állni minimum 2-3 napig, de igazából hetekig, sőt hónapokig is állhat. Minél tovább hagyod benne, annál intenzívebb lesz az íze. Mielőtt felhasználnád a cukrot, távolítsd el belőle a levendula ágacskát. Az nem baj, ha van pár aprócska virág, ami lehullott – az mehet a süteménybe!

Amennyiben nagyon sietsz, és már nincs időd a cukrot elkészíteni, találtam egy expressz receptet: robotgépben porítsd a megadott mennyiségű kristálycukrot 2 levendulaágról leszedett virágzattal, és már kész is!

Ha megvan a levendulás cukrod, akkor nekikezdhetsz a sütögetésnek. 🙂

Először is vedd ki jó előre a hűtőből a vajat, tojást, tejet, hogy szobahőmérsékletűre engedjenek.

Ezután egy robotgépbe tedd bele az összes száraz hozzávalót, kicsit keverd meg, majd add hozzá a folyékony hozzávalókat, és a gép bekapcsolásával keverd a tésztát simára. Adj a tésztához 1-2 evőkanál tejet, attól függően, hogy milyen a tészta állaga (ha nem elég folyós, akkor kell a tej mindenképp).

Ha nincs robotgéped, mindezt fakanállal is megteheted, csak kicsit idő- és munkaigényesebb feladat.

Töltsd meg a 12 muffin kosárkád egyenlő arányban a kapott tésztával (a legkönnyebb mindezt egy fagylaltkanállal megoldani), és tedd a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre.

Süsd egészen addig, amíg a tészta teljesen át nem sül, de vigyázz, már kb. 18 perc után ellenőrizd.

Miután úgy érzed, hogy kész, vedd őket ki  a sütőből, hagyd őket 5 percig pihenni a muffin formában. Utána óvatosan vedd őket ki, és tedd egy tálra vagy rácsra, várd meg, hogy teljesen kihűljenek.

Itt választhatsz: egy éles kés segítségével levagdoshatod a muffinok tetejét, hogy aránylag egyenes felszínre púpozd majd a krémet, de hagyhatod a muffinokat úgy is, ahogy vannak. Én inkább vágtam – és közben faltam. 😉

Amíg hűl a muffin, bőven van időd, hogy elkészítsd a krémet, ami a tortácskák tetejére kerül.

Verj föl 200 ml habtejszínt, lehetőleg minél keményebbre, majd add hozzá a porcukrot. Ha ez nehezen megy, adj a tejszínhez egy csomag habfixálót. Ezután add a krémhez a krémsajtot, és verd tovább (vagy fakanállal keverd teljesen össze).

Végül adj hozzá pár csepp lila ételszínezéket, szőlőlila árnyalatra lesz szükséged. Ha nincs ételszínezéked, az sem gond, csak akkor kevésbé „levendulás” az eredmény. 🙂

A krémet töltsd habzsákba, és mindegyik muffin tetejére kerüljön belőle jókora adag. (Nekem maradt egy kis adag, amit vacsora után friss eperrel ettünk meg…)

Legvégül díszítsd a tortácskákat egy-egy ágacska frissen szedett levendulával. 🙂

Ja, és zsebeld be az álmélkodó bókokat. 😀

Kollázshoz felhasznált fotók forrásai: innen, innen, innen, innen és a cupcake pedig saját 😉

“Csodálatos levendulás cupcake (tortácska)” - 2 hozzászólás

  1. Ez nagyon-nagyon jól hangzik, de azért van vele pepecs, a kókuszos-cseresznyés banánkenyér egyenlőre közelebb áll hozzám időigény szempontjából!.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .