Ugyan a Napi Boldogság fő témája egyértelműen a boldogság, mégsem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy ezúttal a levenduláról írjak. Hiszen a levendula engem egész évben boldoggá tesz! Ha Te (egyelőre! 😉 ) nem így vagy ezzel, akkor is olvass tovább, mert előfordulhat, hogy Te is rabjává válsz ennek a fantasztikusan sokoldalú növénynek.

levendula 2

Először is leszögezném: aki azt gondolja, hogy a levendula csak Miss Marple féle vénlányoknak való, az nagyon nagyot téved!!

A levendula rövid ismertetőjéért katt IDE! A növény fajtáiról ITT, termesztéséről pedig ITT olvashatsz.

Most pedig miután túl vagyunk a „formaságokon”, bebizonyítom, hogy miért is hordoz magában boldogságot ez a rózsák társalkodónőjének hívott szépség. (Ezt a nevet azért kapta, mert gyakran ültetik a rózsát levendulával kombinálva, mivel a kártevőket vonzó rózsát kevésbé támadják a tetvek a levendula közelségében.)

Már évek óta tartok én is levendulát a kertben, és azt kell, hogy mondjam, nem találkoztam még ilyen hálás növénnyel! Kártevőjével még nem találkoztam (pedig van belőlük egyéb növényeken bőven), és amennyiben az ember lelkiismeretesen metszi őket évről évre, hihetetlen szépen terebélyesednek. Igaz napfénykedvelők, nekem van egy csomó levendula félárnyékos helyen is, és úgy is nagyon jól érzik magukat.

A levendulát amellett, hogy nagyon dekoratív virága kertünknek, elsősorban gyógyászati tulajdonságai miatt termesztik.

Lavender_field

A francia levendulát (Lavandula angustifolia) előszeretettel alkalmazza az aromaterápia, mivel az egyik legsokoldalúbban alkalmazható illóolaj. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő, illetve tonizáló hatású. Kedélyre gyakorolt pozitív hatásáról már ebben a bejegyzésemben írtam. Kiegyensúlyozó, nyugtató hatással van az elmére, antidepresszáns hatással bír.

Gyakran használják bőr- és hajápolási kozmetikumokban, hiszen segíti a sejtregenerációt, csökkenti a bőr gyulladását, és elősegíti annak gyógyulását (nagyon jó a rovarok okozta csípésre is).

Használhatjuk fejfájás, álmatlanság, idegfeszültség kezelésére, mivel enyhíti a heves érzelmeket, az ingerlékenységet, az aggodalmaskodást. (Vigyázat, túl nagy koncentrációban alkalmazva élénkíthet!)

A levendula illóolajat (100%-os, patikai minőségűt!) minden kockázat nélkül lehet alkalmazni a csecsemők esetében is. A baba pár napos korától kezdve a levendula illóolaját használhatjuk a babaszobában párologtatáshoz (1-3 cseppet tegyünk 6 dl gőzölgő vízhez), vagy a baba fürdővizéhez (1-2 cseppet pici tejben vagy hordozóolajban elkeverve) is adhatjuk. A levendula az egyik leggyakrabban alkalmazott illóolaj babamasszázshoz, ilyenkor 10 ml vivőolajhoz (édes mandula vagy jojoba) keverjünk 1 cseppet belőle. (Masszázs előtt a biztonság kedvéért csinálj bőrpróbát.)

Nekünk az esi rituálé része, hogy egy kis golyós adagolóból pici levendulaolajat teszek a gyerekek csuklójára, ez a mi varázsolajunk. Ettől nem álmodnak rosszat, jól alszanak, és még az illata is isteni. Ha elfelejtem, akkor jaj nekem! 😉

Ha kedved szottyant megnézni, hogy milyen levendula tartalmú magyar termékeket lehet online vásárolni, nézd meg a hőgyészi Levendula-Farm, a Magyar Provence, vagy a Meska oldalait! Ha viszont kíváncsi vagy a leghíresebb provence-i kozmetikai cég kínálatára, látogasd meg a L’Occitane online boltját.

Elképesztően gyönyörű dolgokat találtál, ugye? 🙂

Ami viszont mostanság a leginkább foglalkoztat, az gasztronómiai alkalmazása, ugyanis rengeteg ételben és italban élvezhetjük ennek a csodás virágnak az egyedi ízét. (És amennyiben megfelelő mennyiségben használod, hidd el, nem lesz „kölni ízű” az étel!)

lavender-cookies-039

Nem tudok ellenállni egy jó kis házi készítésű levendulás szörpnek, méznek, vagy teának, de szívesen készítek valódi levendulás kekszet vagy fagylaltot is!

Vicces, hogy utoljára marad az illatosító funkciója, de be kell, hogy valljam, tényleg ez jutott eszembe utolsónak! Pedig mennyire imádom az ízléses kis zsákocskákba csomagolt illatfelhőt!

Tihanyi levendulás Kiss Gábor

Ha pedig tetszett a levendulás összefoglaló, akkor most hétvégén még részt vehetsz a tihanyi vagy a hőgyészi „szedd magad” programokon, és saját magad is kipróbálhatsz pár jó receptet!

Ha Tihanyban jársz, ne hagyd ki a híres Levendulaházat sem, mely számos programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 🙂

Szép, illatos, nyugodt hétvégét mindenkinek!

Aromaterápiás források: Az aromaterápia teljes módszertana (Joanna Hoare), Nyugodt baba – segít a természet (Pamela Rhatigan)

Fotók forrásai sorrendben: Pixabay, Wikimedia, Fittoindulge, Oneordinaryday, Kiss Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .