Igen, megint egy levendulás recept, hiába, a „lila” korszakomat élem. 🙂 De ki tud ellenállni az illatos levendula csábításának, főként ilyenkor nyáron? A következő kérdés pedig az lenne, hogy ki tud ellenállni a kánikulában egy jéghideg jeges kávénak? (Főként, ha hajnalban kelt a kedves kisdedhez?! 😉 )

Tudom, a kávé nem tartozik a legegészségesebb italok közé, de ha jó minőségű (és főként fair trade!), akkor napi egy-két alkalommal szerintem bocsánatos bűn.

De térjünk is rá a levendulás jegeskávé receptjére, mely elképesztően egyszerű. És lehet még annál is egyszerűbb! De kezdjük az egyszerűen egyszerű verzióval. 😀

levendulás jegeskávé

Hozzávalók:

  • 150 ml frissen főzött, a szokásosnál kicsit erősebb kávé (én kedvenc Nespresso kapszulámból készítettem, de ha instant kávét iszol, akkor abból is tökéletes)
  • 100 ml növényi tej: mindenkinek más válik be, kedvencem a mandula- és a rizstej, de a jó minőségű zabtej is tökéletesen megfelel a célnak (természetesen ha ragaszkodsz hozzá, használhatsz tehéntejet is)
  • 2 tk levendulaszirup (elkészítése nagyon könnyű, itt olvashatod)
  • egy nagy marék jégkocka
  • opcionális: tejszínhab (növényi vagy állati eredetű, ki-ki szájíze szerint). Mióta áttértem a teljes értékű, növényi táplálkozásra, bevallom őszintén, hogy én a habot hanyagolom.
  • Megjegyzés: a képen látható szárított levendulát csak a fotó kedvéért szórtam a tejszínhabra, nincs igazán élvezeti értéke, így ha rászórod, akkor fogyasztás előtt érdemes a nagyját leszedni róla

Végy egy nagy poharat, öntsd bele a lefőzött (lehetőség szerint kissé kihűlt) kávét, és a hűtőből kivett hideg tejet.

Öntsd hozzá a levendulaszirupot. Ha úgy érzed, hogy a két teáskanál nem elég, adj hozzá hármat, de arra vigyázz, hogy ne legyen penetránsan levendula íze, mert akkor a kávéd inkább egy adag szappanra fog emlékeztetni, ahelyett, hogy különleges aromájával kényeztetne.

Adj hozzá annyi jégkockát, amennyi a csövön kifér (amennyi a pohárba belefér).

Ezután már kortyolhatod is fantasztikusan ízletes jeges kávédat. Ha mindez nem elég, tetézd egy nagy adag habbal.

Az egyszerűbbnél is egyszerűbb verzió pedig így szól: egy esős délutánon, egy álmatlan éjszakán vagy akár egy olyan pillanatodban, mikor úgy érzed, készen állsz egy kis konyhatündérkedésre, főzz le pár adag kávét, és adagold jégkocka tartóba. Ez mehet be a mélyhűtőbe. Ha megfagyott, akár belerakhatod zárható műanyag tasakba is, és már készen is állsz a jegeskávé-bevetésre. 🙂

imageAmikor pedig kibírhatatlan ingerenciát érzel arra, hogy elkészíts egy pohár nagy adag jegeskávét (mint én ma), nem kell arra várnod, hogy kihűljön a lefőzött kávé, hanem egyszerűen csak töltsd meg a poharad kávé jégkockákkal, majd öntsd föl tejjel és a sziruppal, és már ihatod is!

Egy átlagos bögrébe kb. 7 db átlagos méretű jégkocka fér, én ehhez töltöttem a tejet.

Istenien néznek ki a hófehér tejben úszó sötétbarna kockák – ahogyan olvadnak, úgy színezik egyre aromásabbra a hideg tejet. Már maga a látvány is üdítő! Vigyázz, mert ez a verzió a hidegnél is hidegebb lesz!

Jó kortyolgatást, kellemes lehűlést! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .