Már egy bejegyzésem született az aromaterápia témájában, de mivel egy ideje elkezdtem beleásni magam a témába, most megint írok egy kicsit róla. Hogy miért is gondolom, hogy ez a téma kapcsolódik a boldogsághoz, a jókedvhez?

jókedv

Először is mindig előnyben részesítettem az olyan alternatív gyógymódokat, melyek nem nyúlnak rögtön gyógyszerekhez, már a betegségek kialakulásának kezdetén. Persze véleményem szerint ez inkább olyan gyors lefolyású, alkalmi „bajokra” lehet megoldás, mint a fejfájás, megfázás, torokfájás, izomhúzódás, stb. Külföldön egyébként már elterjedt gyakorlat, hogy súlyosabb betegségek esetén a kórházi kezelés mellett kiegészítő kezelésként aromaterapeuta is foglalkozik a beteggel. Számos kutatás bizonyítja, hogy a modern orvostudományban van létjogosultsága az aromaterápiának.

Másodszor, imádom a finom illatokat, szerintem az embert már alapból felvillanyozza egy illatos fürdő, aromalámpa, egy kellemes masszázsról nem is beszélve!

Utánanéztem, és kiderült, hogy az illóolajok olyan mentális problémák esetén is jól alkalmazhatóak, mint a stressz által kiváltott alvászavarok, fejfájás, krónikus fáradtság, ingerlékenység, fokozódó pesszimizmus, vagy az önbizalomhiány. Hogyan segíthetnek ebben az illóolajok? Mind belégzés (párologtatás), mind pedig felszívódás (masszázs) útján is hatékonyak lehetnek.  Nézzünk most egy-két példát, amit Ti is fel tudtok használni a mindennapok során.

AromaterápiaÁlmatlanságra, fejfájásra nagyon jó a nyugtató hatású római kamilla (Chamaemelum nobile) és levendula (Lavandula angustifolia). Mindkettő enyhíti az idegfeszültséget.

Nyugtató, hangulatjavító hatása miatt alkalmazott a bergamott (Citrus bergamia), az atlasz-cédrus (Cedrus atlantica), és az ilang-ilang (Cananga odorata var. genuina).

Enyhíti a stressz tüneteit, élénkítő, hangulatjavító hatású a citrom (Citrus limon), a grapefruit (Citrus paradisi) és a mandarin (Citrus reticulata).

Próbáljátok ki, nekem nagyon bejött. Persze nem tudom, hogy valóban az illóolajok „hatása” alá kerültem, vagy egyszerűen csak jólesett valami természetközeli ellenszerrel védekezni a stresszhatások ellen… A lényeg végül is az, hogy bevált. Úgyhogy jókedvre fel! 🙂

Az illóolajok alkalmazásáról ebben a bejegyzésben írtam már, nézzétek meg!

Irodalmi forrás: Joanna Hoare, Az aromaterápia teljes módszertana c. könyve

Levendula fotó: Janice Treadwell, Pinterest

Mécses fotórészlet: http://www.youqueen.com