Számomra az aromaterápia olyan kiegészítő kezelést jelent téli megfázások, megbetegedések során, amely amellett, hogy hatásos, kedélyjavító hatással is bír. Míg egy tablettát lenyelni, vagy borzalmas ízű porokat meginni nem túl felemelő élmény, az aromalámpa hangulatos fénye és illata nagyon lélekemelő tud lenni hosszú téli estéken. A jó minőségű illóolaj keverékekkel végzett masszázs pedig felüdíti nemcsak a testet, hanem a lelket is. Az aromaterápiában az a fantasztikus, hogy a legtöbb illóolajnak nemcsak a testre, hanem a lélekre, az érzelmekre is bizonyítottan van hatása, így érzelmi síkon is javul a közérzetünk használatukkal!

aromalampa

Aromalámpában felhasználva akár önmagában, akár keverve a következő illóolajok hatásosak torokgyulladás, megfázás és influenza esetén: citrom (citrus limon), eukaliptusz (eucalyptus radiata illetve eucalyptus citriodora), levendula (lavandula angustifolia), borsmenta (mentha piperita). Ezek fertőtlenítő hatással bírnak, vírus- illetve baktériumölő tulajdonsággal rendelkeznek.

Tetszés szerint kiválasztott vivőolajba keverve (pl. édes mandulaolaj, búzacsíraolaj vagy jojobaolaj) ezeket az illóolajokat helyi kezelésre is nyugodtan használhatjuk. Keverésük a következőképp ajánlott: felnőtt kezeléséhez keverjünk össze kb. 10 ml vivőolajat összesen 5-6 csepp illóolajjal. Ezzel a keverékkel masszírozzuk be a mellkast, nyakat, megkérhetjük párunkat, hogy hátunkat is masszírozza meg vele. Általában bőven elég 2-3 fajta illóolajból összeállítani a keveréket, tetszés és ízlés szerint. Nagyon fontos, hogy hígítatlan illóolajat soha ne vigyünk föl a bőrre, mert súlyos irritációt okozhatnak. Allegriára hajlamos, érzékeny bőr esetén érdemes egy kis próbát végezni, nagy bőrfelületre való felvitel előtt.

Nagyon fontos az illóolajok és vivőolajok minősége. Itt nem csupán „illatosításról”, hanem komoly kezelésről van szó, így mindig a válasszuk a jó minőségű, 100%-os tisztaságú olajokat. Jól vizsgáljuk meg a csomagolást, fontos, hogy megtaláljuk rajta az összetevők latin nevét is, illetve ellenőrizzük a lejárat dátumát. A jó minőségű illóolajok drágák, így ha túl olcsónak tűnik az illóolaj, akkor gyanús, hogy hamisítvánnyal állunk szemben! Eredményt csak az eredeti, jó minőségű alapanyagoktól várhatunk.

Bővebb, megbízható információ tárháza a témában Joanna Hoare, Az aromaterápia teljes módszertana c. könyve.

 Fotó: achsaromatherapy.blogspot.com via Rosemary on Pinterest