Múlt héten azt tanácsoltam, hogy szenvedj 15 percig. Ezen a héten pedig azt tanácsolom, hogy örülj 5 percig! 😀

Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor lehangolt, rosszkedvű vagy bal lábbal kelt fel (nekem legalábbis vannak). Sok olyan stratégia van, amitől jobban érezheted magad a bőrödben, de melyek azok, amik csupán 5 percet vesznek igénybe?!

Összegyűjtöttem Neked 5+1 tuti módszert, mellyel 5 perc leforgása alatt javíthatsz a lelkiállapotodon.

Mielőtt még belevetnéd magad az olvasásukba, ne feledkezz meg Gretchen Rubin egyik aranyszabályáról, mely nekem is nagyon bevált. “Viselkedj úgy, ahogyan érezni szeretnéd magad.” Eszerint ahhoz, hogy jobb kedvre derülj, szükség van arra is, hogy tegyél is érte – ne csak belelovalld magad a rossz érzésekbe. Tehát fő a pozitív hozzáállás! 🙂

1. Ugrálj!

JumpElőfordult már Veled olyan az életben, hogy a boldogságtól ugráltál (vagy ugrálni tudtál volna?). Velem már számtalanszor.

Az ugrálást kiválóan alkalmazhatod fordított esetben is. Azaz ha nem vagy jó passzban (kivéve persze ha beteg vagy), akkor meglátod, hogy 5 perc ugrálástól máris sokkal energikusabbnak érzed magad.

Egyszerűen csak ugrálj a szoba közepén (zenére vagy anélkül), szökkenj egyet-kettőt munkába menet, vagy pattanj föl a gyerekek trambulinjára (a miénk szerencsére 60 kilóig teljesen biztonságos).

Ha van Veled valaki, akkor megkérheted, hogy csináljon Rólad ugrálós képet, ami mára már valóságos műfajjá vált. Én kiválóan szórakoztam a múltkor is, amikor egy ugróasztalon már pocakosan pattogtam, és Férj képeket csinált rólam – remélem, Tökmag is hasonló véleményen volt! (A terhesen pattogást egyébként senkinek nem ajánlom az orvosa beleegyezése nélkül, de nekem baromi jól esett pár percig! 😉 )

Zárójelben jegyezném még meg, hogy a zenére végzett tánc is hasonlóan pozitív energiát generál.

Néha a gyerekekre rájön az ötperc, és irtó hangosra feltekerik valamelyik tuc-tuc zenét nyomó rádióállomás adását. Az első reakcióm, hogy letekerem a hangerőt, hogy ne süketüljek meg. De annyira élvezik, ha én is bohóckodni kezdek, esetleg még táncolok és rázom is magam, hogy ilyenkor megesik rajtuk a szívem, és egy kicsit tombolok velük. Utána pedig kiválóan érzem magam!

2. Hallgass zenét!

Tudom, hogy ez tök nyilvánvaló, de tényleg működik! Munkába menet a telefonodon vagy az ipod-odon, otthon a rádióban vagy számítógépen vagy lejátszón kapcsolj be vidám zenéket. Ajánlom figyelmedbe a Pénteki örömzenéket is erre a célra. Kiegészítő foglalatosságként ajánlom a teli torokból való éneklést – velem kocogás közben, a fürdőszobában vagy épp főzés közben ez is elő szokott fordulni, ha jó a kedvem. Megint csak trükközni kell, ha nincs olyan jó kedved – viselkedj úgy, mintha az lenne!

macarons3. Kényeztesd magad!

Az expressz kényeztetés körébe tartozhat egy bögre illatozó tea, tejhabos kávé vagy forró csoki. Álmodozni, pozitív gondolatokra koncentrálni közben szabad.

Jöhet ebbe a kategóriába pár kocka a kedvenc csokidból vagy egy adag bármilyen jókedvre hangoló élelmiszerből (amennyiben nem érzel utána bűntudatot, mert az még rosszkedvűbbé tehet – bár ha előtte ugráltál egy kicsit, akkor elégeted a kalóriákat 😉 ).

Szépülj! Radírozd le az arcod, tegyél föl egy jó kis pakolást, és polcold föl a lábad pár percre. Én általában házimunkát végzek maszkkal az arcomon, és soha nem veszem a “fáradtságot”, hogy közben relaxáljak. Ha viszont szeretnéd jobban érezni magad, akkor megéri kicsit pihenni. Lakkozd ki a körmöd valami vidám árnyalattal – pár perc, és utána egész nap jobb kedvre derít a látvány.

4. Összpontosíts!

A meditáció csodálatosan helyre tudja tenni a gondolatokat. Ha azonban nincs gyakorlatod a meditáció területén, akkor se keseredj el.

Ülj le kényelmesen egy csöndes szobában, ahol elmerülhetsz egy kicsit a gondolataidban. Fogalmazz meg pozitív gondolatokat, melyeket miután magadban megfogalmaztál, hangosan is mondj ki többször is. Ha tudod, hogy mi bánt, akkor célirányosan találj ki pozitív megerősítéseket, melyek jelen idejűek, és nem tartalmaznak tagadást.

Tehát ilyen megerősítés lehet: “Jó a kedvem, nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok.” vagy “Fittnek, egészségesnek, kipihentnek érzem magam.” Ezeket a gondolatokat le is írhatod a naplódba, vagy egy üres papírra ha az jobban esik.

5. Szocializálódj!

Azaz hívd föl barátodat, barátnődet, testvéredet, anyukádat vagy bárkit, akivel szívesen beszélnél 5 percig. Ne kezdj a problémáidról beszélni, mert azt úgysem lehet 5 perc alatt kifejteni, meg persze jobb kedvre biztosan nem hangol. Inkább kérdezd meg, hogy mi van a másikkal.

Poppy etetésÍrj e-mailt vagy képeslapot egy rég nem látott barátodnak.

Játssz a gyerekekkel vagy beszélgess egy kicsit a pároddal (ha otthon vannak).

Meríts pozitív energiát az állataidból, simogasd meg a kutyád, a cicád, adj valami finomságot a nyuszidnak vagy tengerimalacodnak (még jobb kombináció, ha a gyerekekkel teszed mindezt 🙂 ). Az ő örömük biztosan Téged is jobb kedvre hangol. 😉

5+1 Imádkozz másokért!

Elsőre furcsán hangozhat ez a tanács, pedig kutatások bizonyították, hogy az, aki mások jóllétéért, egészségéért imádkozik, sokkal boldogabbá válik. Mondj el egy imát a családtagjaidért, a barátaidért, a kollégáidért.

Ne csak az ismerősökért imádkozz. Foglald imádba a villamoson utazó kisgyereket, az idős nénit, aki előtted áll a sorban, a kismamát, aki a babáját tolja a parkban vagy a férfit, aki elsiet melletted a munkába. Ezután a gesztus után biztos, hogy sokkal jobban érzed majd magad. 🙂

Ha még mindig rosszkedvű vagy, akkor melegen ajánlom az alábbi bejegyzéseimet 🙂

Kényeztesd magad! 1. rész

Kényeztesd magad! 2. rész

Amikor a liftben is jól érzed magad

Egy kanál cukor ma reggelre

Nevess többet!

5 esküvői videó, mely tuti jobb kedvre derít!

Jókedv aromaterápiával?!

5 fenomenális videó szülőknek

5 videó, melyben garantáltan örömöd leled!

Alkoss, és légy boldog!

Táncolj, mintha senki se nézne!

És végül, ha semmi más nem működik, akkor EZ biztosan: Színtiszta öröm 3 percben 😀

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook0Pin on Pinterest6Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“Boldog otthon #15: 5+1 módszer, mely 5 perc alatt felvidít!” - 7 hozzászólás

 1. 🙂 🙂 Nagyon jó az ugrálós képed, én is nagyon szeretek ugrááálni.
  Az ötleteiddel/módszereiddel teljesen egyetértek, és alkalmazom őket.
  Most meditáltam, előtte a kedvenc teámat ittam (zen chai zöld tea), most pedig egy arcpakolás+körömfestés van tervben mielőtt találkozom a barátnőimmel együtt ebédelni. Kicsit olyan, mintha az én napomról szólna a bejegyzésed 😀
  Szép napot neked is!

 2. Nem akarok ismételni, ugyanazt gondolom, mint Annamari és Beáta!
  Ja, az ismétlésről annyit, hogy ezekről a viszonylag egyszerű praktikákról már hallottam, (kivéve az ugrálást), de valahogy elfelejtem őket alkalmazni Szóval az ismétlés a tudás ……..

 3. Már egy jó ideje követem az oldalad kedves Anni! 🙂 És tényleg olyan boldogsághullámok törnek rám mikor az örömzenéket hallgatom,vagy megnézek egy-egy kedves videót( most pl: 5 videó, melyben garantáltan örömöd leled!, és a 5 esküvői videó, mely tuti jobb kedvre derít! vidiket lestem meg ^^) Én is igyekszem minden nap belecsempészni az életembe egy kis pozitivitást, hálát.Olvastam a Titkot,az Erő meg is van 🙂 Ahányszor csak átrágom magam rajta, kihat az életemre jó időre .Nagyon fontosnak találom , hogy keressük az apró pici örömöket és ne a cél betejesítése lebegjen csak a szemünk előtt,hanem az út is amin oda jutunk! Köszönöm ezt az oldalt. Ahányszor megnézem egy picit még jobb lesz a kedvem,és segítesz olyan dolgokat is eszembe juttatni,ami mondjuk eddig elkerülte a figyelmem!:) Köszönöm!!! :*

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*