egyedülálló anyaNem is olyan rég Viki írt nekem azzal a kérdéssel, hogy miként lehet az ember boldog egyedülálló szülőként. Hát ez egyáltalán nem egy egyszerű téma! Gondolom még annak sem, aki megtapasztalja ezt az érzést – egy olyan „kívülállónak”, mint én, pedig még nehezebb válaszolni erre.

Annak ellenére, hogy saját tapasztalataim alapján ezúttal nem tudok tanácsot adni, nagyon szerettem volna segíteni Vikinek.

Egyrészt mert alapból mindenkinek szeretnék segíteni 🙂 , másrészt pedig nagyon tisztelem és csodálom azokat a nőket és férfiakat, akik egyedül nevelnek egy vagy több gyereket.

Egy-egy nehéz pillanatban el sem tudom képzelni, milyen lehet egyedül, amikor senki másra nem számíthatsz, csak saját magadra. Természetesen hozzá lehet edződni ehhez a helyzethez is, de biztos vagyok benne, hogy egy csomó dolog, ami számomra magától értetődő, annak, aki magára van utalva, már nem is olyan egyszerű.

Ezért úgy döntöttem, hogy utánajárok kicsit a témának, és megpróbálok praktikus, hasznos tanácsokat összegyűjteni. Remélem, hogy sikerült!

Íme, néhány tanács ahhoz, hogy boldogabb lehess egyedülálló szülőként a hétköznapokban.

1. Szánj időt magadra!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az „én-idő” jelentőségét – főként azoknál az anyukáknál, akik egyedül nevelnek egy vagy több gyerkőcöt. Ilyenkor még több felelősség, még több feladat hárul egy emberre, így még fontosabb, hogy az ember lánya valamilyen módon szakítson egy kis időt saját magára. Próbálj feltöltődni, egy-két órára elszabadulni a teendőktől és a gyerekektől – nézz meg egy filmet, menj el fodrászhoz, sétálj egy nagyot, csinálj bármit, ami kikapcsol.

Ne szégyellj segítséget kérni! A saját program idejére kérd a nagyszülők, testvérek vagy barátnők közreműködését – még ha általában nem érnek rá, néha-néha talán tudnak azért segíteni. Ha jóban vagy a szomszédokkal, és megbízol bennük, talán ők is kisegíthetnek egy rövid időre. Ha megengedheted magadnak, mindenképp keress egy megbízható babysittert, és időnként szabadulj el pár órára a mókuskerékből.

anyák együtt2. Beszélgess más szülőkkel!

Egyedülálló szülőnek lenni nagyon magányos feladat lehet. Nincs, akivel esténként megbeszélhetnéd a problémákat vagy akár a nap szép pillanatait. Sem a munkahelyi, sem az otthoni élményeket nem tudod megosztani egy felnőttel – a gyerekeknek meg mégsem részletezheted a legutóbbi irodai konfliktust…

Hívj föl egy barátot, egy hozzád közel álló családtagot. Próbálj meg hozzád hasonló helyzetben lévő anyukákkal (is) megismerkedni, mert nagyon sok jó tanácsot kaphatsz tőlük, ugyanakkor sokkal több megértést is, mint adott esetben a férjes anyukáktól. Ők tudják, min mész keresztül. Arról nem beszélve, hogy ha egymás közelében laktok, kiválóan tudtok egymásnak segíteni a hétköznapokban.

Próbálj ismeretségeket kötni fórumokon – néha az is sokat segít, ha az ember kiírja magából a baját – és figyelmes közönségre talál.

Utánanéztem, hogy interneten milyen kifejezetten egyedülálló anyukáknak szóló fórumok vannak, de sajnos meglepően gyatra volt a magyar választék. 🙁 Sok kezdeményezésre leltem, de a legtöbb érdeklődés vagy hozzászólás hiányában egy idő után elhalt.

Amit még aránylag aktívnak láttam, talán az a Családinet fóruma, illetve hasznos infókat találtam a http://www.egyszulo.hu/ oldalon.

Ha jól beszélsz angolul, akkor szerintem próbálkozz meg angol nyelvű oldalakon, mert abból viszont nincs hiány. Szerezhetsz így online barátokat, és közben még a nyelvet is gyakorolhatod. Gyakran látogatott például a mothering.com oldala, vagy a netmums.com is, de rengeteg a téma a SWK oldalán is.

egyedülálló anya23. Szakíts időt a játékra!

Egyedülálló anyaként rengeteg a teendőd. A munkanap végeztével jöhet a házimunka, esetleg a leckeírás, az esti rituálé.

Mindennek ellenére próbálj meg minden nap akár csak fél óra önfeledt játékot beiktatni a gyerekeiddel. Élvezd a velük eltöltött időt. Ha fél órára van időd, akkor fél órát. Ha több, akkor még jobb. A gyerekeknek szüksége van Rád, és Neked is szükséged van a játékos kikapcsolódásra.

Nincs annál fontosabb egy gyerek számára, mint hogy figyeljenek rá, foglalkozzanak vele – hogy érezze, hogy fontos és szeretik. A játék a legjobb alkalom arra, hogy ezt kimutasd!

4. Tervezz előre!

Tervezz közös hétvégi (vagy délutáni) programokat. Olyan programot, amire Te és a gyerekek is szívesen mentek. Néha úgy érzed, minden nap egyforma, szinte belefulladsz a hétköznapok monotonitásába. Ilyenkor a különleges programok lehetnek a gyógyír számodra.

Menjetek állatkertbe, moziba, kirándulni, várost nézni, fagyizni, piknikezni a parkba. Ha már hét elején „beharangozod”, hogy mik a tervek, akkor mindannyian nagy lelkesedéssel és várakozással néztek majd a hétvége elébe.

single mom5. Engedd el a múltat!

Bármi is legyen az oka annak, hogy egyedülálló anya vagy, fontos, hogy megbékélj a múlttal.

Ez a helyzettől függően nagyon hosszú folyamat lehet, de saját és gyereke(i)d érdekében elengedhetetlen, hogy minél előbb megtedd. A benned lakozó negatív érzelmek nemcsak a napi elégedettség érzetedet befolyásolják, hanem a gyerekek boldogságát, no meg a Te egészségi állapotodat is.

Fogadd el a helyzeted, és hozd ki belőle a legtöbbet – de ez utóbbira nyilván csak akkor vagy képes, ha már túljutottál az elfogadás stádiumán. Nézz a jövőbe: keresd a lehetőségeket, és ne azon rágódj, mit csinálhattál volna másként a múltban.

6. Keress példaképeket!

Fontos, hogy tudj olyanok élethelyzeteiből és jó példájából inspirálódni, akik hasonló cipőben járnak, mint Te. Ezért tudatosan keress olyan példaképeket magadnak, akik nehéz helyzetben lelket öntenek beléd, és akik tudod, hogy ugyanazt az utat járják/járták végig, mint Te. Nézz körül a közvetlen környezetedben, vagy akár (ha az szimpatikusabb) a híres emberek világában, és keress olyan sikersztorikat, melyek bátorságot és energiát adnak.

7. Olvass utána!

Sok ötletet és segítséget meríthetsz az egyedülálló szülőknek illetve frusztrált anyukáknak szánt szakirodalomból. Én az alábbi forrásokat találtam magyar nyelven:

Cziegler Orsolya: Egyedül nevelem… (Saxum kiadó)

Kevin Leman: Gyermeknevelés egyedülálló módon (Harmat kiadó)

Ulrike Hartmann: Anyának lenni és nem görcsölni (Atheneaum 2000 kiadó)

Te ismersz még másokat?

single mom2Ezeken a specifikus tanácsokon kívül még úgy gondolom, hogy kiemelten lehetnek fontosak az egyedülálló anyukáknak az alábbi boldogságtervek:

Boldogságterv #1: Mozogj rendszeresen!

Boldogságterv #6: Semmi siránkozás!

Boldogságterv #8: Mulass a kudarcokon!

Boldogságterv #9: Örülj most!

Boldogságterv #13: Szórakozz többet!

Boldogságterv #14: Bolondozz!

Boldogságterv #23: Kövess egy szellemi tanítót!

Boldogságterv #24: Légy hálás!

Boldogságterv #25: Válassz hobbit!

Boldogságterv #28: Nevess többet!

Boldogságterv #32: Ne tépelődj!

Boldogságterv #33: Csak nyugi!

Boldogságterv #34: Légy türelmesebb!

Boldogságterv #35: Ne várj el annyit!

Boldogságterv #37: Az is oké, ha szomorú vagy!

Boldogságterv #38: Ne vedd a szívedre!

Boldogságterv #40: Ismerd meg önmagad!

Boldogságterv #41: Mondj nemet!

Remélem, hogy hasznos volt ez a pár összegyűjtött tipp, és tudtak belőle azok meríteni, akiknek szüksége volt rá. 🙂

Amennyiben van még bármilyen más tipp vagy akár hasznos online forrás, amit nem említettem, akkor kérlek, hogy ne habozz megosztani velünk!

Ha Te is egyedülálló anyuka vagy, mint Viki, akkor szólj hozzá a topikhoz, talán pont ez az oldal lesz az, ahol olyanokkal oszthatod meg tapasztalataidat, akik egy csónakban eveznek Veled. 🙂

Fotók forrásai sorrendben: huffingtonpost, momscleanairforce, plainjanestudio, gogirlfinance, moms.popsugar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .