happiness-1578914Egy év: 40 boldogságfogadalom. Ez a boldogságterv az idei legutolsó. A vicc az egészben az, hogy ott fejezem be, ahol kezdeni kellett volna!

Milyen érdekes, hogy írtam a mozgásról, a rendszerezésről, a környezetvédelemről, a barátságról, a kedvességről, az optimizmusról, a türelemről, a nevetésről, és még hosszan sorolhatnám, hogy miről.

Rengeteg dolgon múlik a boldogságunk, de a kulcsa a nap végén egyértelműen saját magunkban rejlik.

Éppen ezért ez a boldogságterv lehetne a legfontosabb, az első a listán. Sok mindenről kellett ahhoz írnom, hogy eljussak idáig… 😉

Erről ír Jean-Jacques Rousseau is:

„Saját tapasztalatomból tanultam meg, hogy az igazi boldogság forrása önmagunkban rejlik, s hogy az emberek nem tehetik igazán boldogtalanná azt, aki boldog akar lenni.”

Vagy Müller Péter:

„Aki önmagát a külvilágtól függővé teszi, előbb-utóbb boldogtalan lesz.”

És Sri Chinmoy:

„ Nem vagy boldog, és nem is leszel boldog soha, mert nem veszíted el magad eléggé ahhoz, hogy megtaláld önmagad – úgy értem, valódi önmagad.”

A boldogságot – ez tiszta sor – mindig saját magunkban kell keresnünk. Soha nem a körülményekben, a történésekben, másokban – hiszen attól vagyunk boldogok, hogy mi annak érezzük magunkat. Ez pedig teljes mértékben rajtunk áll (ennek bizonyítéka, hogy mennyire más dolgok tesznek mindenkit boldoggá, és hogy mennyire relatív a boldogság fogalma).

Ehhez azonban először is tudnunk kell, hogy mi tesz minket boldoggá. Nem azt, hogy minek kéne boldoggá tennie mások szerint. Nem azt, hogy minek kéne boldoggá tennie szerintünk. Hanem azt, hogy mi tesz boldoggá valójában.

self knowledgeEz érvényes az élet minden területére. A munkától kezdve a szabadidős tevékenységekig, az életfelfogásunkon keresztül a világképünkig. Ehhez persze az is kell, hogy tudjuk, mik az életben a céljaink, és milyen élettel lennénk elégedettek.

Erre rájönni nem egyszerű feladat. Mondhatnám, hogy nagyon nehéz. Mindenkinél máskor jön el az igazság pillanata.

Van, aki meglepően jól ismeri saját magát már fiatalon is, éppen ezért tudatában van vágyainak, és őszintén érzi, mi teszi boldoggá. Van, akinek ez csak később adatik meg, az idő, és a vele kapott bölcsesség hozza magával. Van, akinek pedig soha…

Mondhatnád, hogy ez egy nagyon egyszerű kérdés, és már sorolnád is, hogy mi az, amit „elvársz” az élettől.

Ha viszont a lelked legmélyére tekintesz, akkor is biztos vagy a válaszokban? Nem lehet, hogy a társadalom, a család, a barátok vagy akár a kollégák által Rád vetített „boldogságkép” az, amit elsőként leírsz?

Az ember sokszor saját maga is elhiszi ezt az „elvárt boldogságképet”, és csak akkor jön rá az igazságra, ha egészen leás a tudatalattijába.

De az is lehet, hogy épp ellenkezőleg. Mondja az embernek mindenki, hogy az út, amin jár, nem helyes, mégsem hiszi el, mert teljesen biztos benne, hogy neki az a bizonyos út van megírva – megy előre, se hall, se lát – teljes meggyőződéssel. Aztán évek múltán jön csak rá arra, hogy milyen igaza volt anno annak a jó barátnak, bölcs rokonnak, vagy tanítónak.

Persze nem mondhatjuk azt, hogy a felfedezésig megtett út felesleges lett volna. Sőt. Talán pont a múltban történt leckék, hibák, kudarcok és mára már esetleg fényét vesztett élmények juttattak oda, ahol most vagy. Aki most vagy.

Arról nem beszélve, hogy minden kornak megvan a maga szépsége – és ezzel együtt a maga boldogsága. Az embert mindig kicsit (vagy nagyon!) más teszi boldoggá, attól függően, hogy mik az aktuális céljai az életben.

Oké, ahhoz, hogy boldog legyek, tudnom kell, hogy mi tesz boldoggá (de tényleg!). Azaz meg kell ismernem önmagam. De mégis hogyan?

Van jó pár olyan módszer, ami segítségedre lehet az önismerethez vezető úton.

Incredible-TV-Shows-Image-Girl-Walking-in-Snow-Schoolsuit-and-Umbrella-Are-You-Lonely-Elsőként nem árt néha időt szánni saját magadra. Amikor nincs más, csak Te meg a gondolataid. Amikor megkérdőjelezed, hogy egy-egy cselekedetednek mi az indítéka, hogy miért érzed magad jól vagy rosszul egy adott helyzetben.

Nagyon sokat segíthet ebben a meditáció.

Természetesen a vallás sem maradhat ki a rendelkezésre álló eszközök tárházából, hiszen az Istennel folytatott párbeszéd is nagyon sok mindenre rávilágít önmagunkkal kapcsolatban.

Ha kevésbé spirituális vonalon akarsz elindulni, akkor megteheted, hogy bizonyos tevékenységek közben próbálsz kicsit a saját lelkedben „elmerülni”.

Például gyaloglás, futás, úszás vagy egyéb kevesebb koncentrációt igénylő sportok gyakorlása közben. Ilyen lehet még a kézimunka, a kertészkedés, vagy bármi, ami nem foglalja le teljes mértékben az agyad.

„Önsegítő” könyvek széles tárháza áll már rendelkezésre az önismerettel kapcsolatban. Ezek a könyvek jól bevált stratégiákat, feladatokat, teszteket tartalmaznak, melyek mind abban segítenek, hogy rávezessenek, mi is a saját utad.

Ennél a pontnál kiemelnék egy könyvet, ami nekem rengeteget segített, és nagyon értékes információkat tudtam meg általa magamról. Ez a Barbara Sher és Barbara Smith által írt „I Could Do Anything If I Only Knew What it Was – How to Discover What You Really Want and How to Get it”. A jó hosszú cím fordítása kb így hangzik: „Bármit meg tudnék csinálni, ha tudnám, hogy mi az – Hogyan jöjjünk rá, hogy mi az, amit igazán akarunk, és azt miként érjük el”.

Melegen ajánlom mindenkinek, aki holtpontra jutott azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit is szeretne csinálni az életben – igazából egy life coaching könyvről van szó, leginkább a szakmai életre összpontosítva. De ettől függetlenül sok más kikristályosodik az ember személyiségével és magánéletével kapcsolatban is. Sajnos csak angolul és csak Amazonon kapható…

Ha pedig szakemberhez fordulnál, mert inkább egy kívülálló profira bíznád magad, akkor az is jó gondolat! Legyen az pszichológus, kineziológus, life coach vagy más alternatív módszer (pl. belső utazás), a lényeg, hogy a saját személyiségedhez legközelebb álló megoldást válaszd.

800px-Colours_of_Happiness_32013-as boldogságtervem lezárásaként így csak azt tudom javasolni mindenkinek (természetesen saját magamnak is), hogy mélyedjen el kicsit önmagában, és jöjjön rá arra, hogy mi a „belső üzenet”.

Ezután pedig nincs más hátra, mint hogy az légy, aki vagy (és érezd jól magad! ;-)).

Kívánom Neked 2014-re, hogy valósítsd meg a vágyaidat, érd el a céljaidat, vagy legalábbis indulj el a kitűzött céljaid felé. 🙂

„Legyél azzá, amiért születtél, merd vállalni önmagad, és boldog leszel!” (Böjte Csaba)

Fotók forrásai sorrendben: hqwallbase, sciencedaily, 74211, commons.wikimedia

“Boldogságterv #40: Ismerd meg önmagad!” - 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .