horgászatA türelem fontosságát manapság gyakran alábecsüljük, még akkor is, ha a boldogságról van szó. Szerintem ezt nagyon rosszul tesszük!

Igaz, hogy felgyorsult a világ, amiben élünk, mindenkinek tegnapra kell minden, és még arra sincs időnk néha, hogy átgondoljuk, egyes dolgok vajon reálisan mennyi időt vennének igénybe.

Így az is természetes, hogy ezzel együtt egyre kevésbé vagyunk türelmesek egymással – és persze magunkkal.

Pedig a türelem abszolút elengedhetetlen a boldogsághoz és a belső békéhez. Ez nemcsak az idősebb generációra vonatkozik (akinek inkább sajátja), hanem kortól és nemtől függetlenül mindenkire.

Az más kérdés, hogy vannak bizonyos stádiumok az ember életében, amikor mindent el lehet mondani róla, csak azt nem, hogy türelemre törekedne… 😉 Aztán szép lassan, ahogy benő a feje lágya, úgy tanulja meg, miként lehet úrrá az állandó türelmetlenségen.

Hogy miért is játszik olyan fontos szerepet az életünkben? Hát, kérem szépen, a türelem nemcsak rózsát, hanem sok minden mást is terem! Az alábbiakban összefoglaltam kicsit, mit nyerünk azzal, ha fejlesztjük eme (néha) elfeledett készségünket.

1. Türelem nélkül nem érheted el a céljaidat.

„Ha kis dolgokban nem vagyunk türelmesek, akkor a nagy álmainkat hiúsítjuk meg.” (Konfuciusz)

Legyen a célod bármennyire is rövidtávú, ha nem tanúsítasz magaddal illetve másokkal szemben türelmet, akkor sokkal nehezebb lesz elérned, amit akarsz. Esetleg a célhoz vezető utadon el is buksz, hiszen feladod a reményt, hogy valaha is elérsz az út végéig.

Ha viszont türelmes vagy, és elfogadod, hogy időre van szükséged céljaid megvalósításához, az önbizalmadat és közérzetedet is nagyban javítja.

macska egér2. Türelem nélkül nem ismerheted meg igazán az embereket.

„Érdemes türelmesen végighallgatnunk egymást. Hiszen amit mi akarunk mondani, azt már úgyis tudjuk. Amit a másik ember mondana, azt viszont még nem.” (Vámos Miklós)

Te is tudod, hogy hibát követsz el, ha elhamarkodottan ítélsz meg másokat.

Adj még egy esélyt akkor is valakinek, ha elsőre esetleg nem volt rokonszenves, vagy nem sikerült elnyernie a bizalmadat. Időre van szükség, hogy első benyomásodat félre tudd tenni, és igazán megismerd az illetőt, akit adott esetben teljesen más, mint akinek látszik/mutatja magát!

Egy kis kitérő: türelem nélkül saját magad sem ismerheted meg, hiszen az is hosszú idők munkája, hogy megértsük a lelkünkben lakozó érzelmeket, tetteinket irányító mögöttes gondolatainkat. Persze, ez egy soha véget nem érő folyamat, de kellő türelemmel igenis jó adag önismeretre tehetsz szert!

3. Türelem nélkül utat engedsz a negatív érzéseknek.

„Minden jókor jön annak, aki várni tud.” (Lev Tolsztoj)

Ha nem vagy elég türelmes, máris negatív gondolatok sokasági indul útjára a fejedben. Például mikor várakozni kényszerülsz, akkor azon rágod magad, hogy már hol lennél, ha előbb sorra kerültél volna, vagy már mennyi mindent elintéztél volna ennyi idő alatt. Ezután pedig kivetíted türelmetlenségedet arra, aki véleményed szerint a várakozás forrása (orvos, recepciós, közalkalmazott, fodrász, stb.).

Minél jobban belelovallod magad, annál kevésbé tudsz megnyugodni, és a végén már majd’ szétrobbansz a dühtől, mire véget ér a várakozás, és sorra kerülsz.

várakozásMit nyertél a türelmetlenkedéssel? Valószínűleg semmit. Csak feleslegesen izgattad magad olyan miatt, amire nincs ráhatásod.

Egyet jegyezz meg: az esetek döntő hányadában az első reakciód az lesz, hogy megváltoztasd a körülményeket vagy az embereket. Ez viszont rossz reakció.

Ugyanis soha nem lesz teljes mértékben ráhatásod az eseményekre, illetve más emberekre. Egy valamire viszont igen: saját magadra.

Az, hogy miként ítélsz meg egy helyzetet, csakis rajtad áll. Ha Te kényelmetlennek ítélsz meg egy helyzetet, akkor az az is lesz. Ha viszont fölül tudsz rajta emelkedni, és képes vagy a „laza” várakozásra, akkor már nem is lesz olyan fájdalmas az az idő, amit rá kell áldoznod.

Tehát próbálj meg legközelebb türelmesebb lenni önmagaddal, a pároddal, a gyerekeiddel, a kollégáiddal, a barátaiddal, a tanáraiddal, a diákjaiddal, a betegeiddel, a vevőiddel, az üzletfeleiddel… Meglátod, lesz értelme a fáradozásaidnak, mert valóban boldogabb leszel tőle! 🙂

Te mit gondolsz, mit nyersz még azzal, ha sikerül türelmesnek lenned?

Fotók forrásai sorrendben: tqdir.comgoodwp.com, philipkelley.net

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .