Több mint egy hete kezdtem bele 15 szorongáscsökkentő tipp összegyűjtésébe, melynek az alábbiakban a harmadik részét olvashatod.

Sajnos a körülmények nem kicsit dolgoztak ellenem (Törpillának mandulagyulladása lett, teljesen feje tetejére állt a világ, mióta a gyerekek itthon vannak, hiszen bezárt az óvoda és az iskola…), így kész csoda, hogy ez a bejegyzés mára megszületett.

A lényeg, hogy itt van, és sok szeretettel ajánlom Neked, hiszen jelenleg azt hiszem nem is jöhetne „jobbkor” egy ilyen témájú bejegyzés…

11. Hallgass zenét!

Don’t Worry, Be Happy! Ezt a számot mindenki ismeri, és kb. dióhéjban összefoglalja azt, amiről ez a pont szól. 😀

A zene jókedvre derít, a zene vigaszt nyújt, a zene lelkesít, a zene inspirál, a zene megnyugtat, a zene feldob… és még hosszan sorolhatnám! Attól függően, hogy pontosan milyen zene hallgatásához folyamodsz.

Kutatások bizonyították, hogy az is szorongásoldó hatással bír, ha te magad énekelsz, sőt táncolsz a zenére!

Ehhez igénybe veheted kedvenc zenéidet, de szeretettel ajánlom kifejezetten erre összeállított zeneválogatásaimat, a Pénteki örömzene sorozatomból. (Keress rá itt a blogon az „örömzene” kulcsszóra.)

Szóval, ne habozz, hallgass zenét!

12. Egy nagy lélegzetnyi nyugalom: az aromaterápia

Több ízben írtam már az aromaterápia előnyeiről, és a hangulatunkra gyakorolt hihetetlen hatásairól.

Míg vannak illatok, melyek élénkítenek, energizálnak, mások épp nyugtatnak, harmonizálnak.

A legismertebb nyugtató aromaterápiás olaj a levendulaolaj, mely szerencsére széles körben hozzáférhető. A legtöbb nyugtató keverék egyik alap illata a levendula, melyet párologtathatunk, bepermetezhetjük vele akár a párnánkat, sőt, még a csuklónkra, halántékunkra is használhatunk belőle pár cseppet.

Ezekben a bejegyzéseimben írok részletesen az aromaterápiáról, mindenképp ajánlom figyelmedbe!

Levendula, a boldogság forrása

Illatosíts természetesen! – 1. rész

Jókedv aromaterápiával?!

Kiemelten szorongásoldó hatással rendelkezik egyébként a bergamott, az édesnarancs, a keserűnarancs, a majoránna, a citromverbéna, a Dél-amerikai sárgafenyő, a citromfű és a vanília abszolútum.

Ami mindig a legfontosabb, és ezt nem is győzöm hangsúlyozni, hogy mindig kizárólag bevizsgált, 100%-osan természetes, tiszta illóolajokat használjunk, mely nem egyenlő a szintetikusan előállított illatanyagokkal, melyek használata nem hogy semmilyen hatással nem bír, gyakran allergizálnak, irritálják a bőrt.

Kedvenc márkáim a Panarom és a Do’Terra, ezeket használd bátran, biztosan nem fogsz bennük csalódni!

13. Vesd bele magad a rendrakásba!

A külső káosz sokszor rossz hatással van a belső egyensúly megtartására is. (Tudom, a zseni átlát a káoszon, de higgy nekem, sokkal jobban érzed magad, ha rend van körülötted!) Épp ezért ha szeretnél belül is „rendet tenni”, akkor egyszerűbb először a környezetedben megteremteni azt.

Nincs más hátra, mint hogy szorgos hangyaként belevesd magad a munkába, és szortírozz, rendszerezz, szanálj, pakolj, válogass, rendezgess – hiszen rend a lelke mindennek!

A témában született bejegyzéseim:

REND a lelke mindennek!

Inspiráció rendrakáshoz és rendszerezéshez

14. Egy rossz hír: csökkentsd a koffeint…

Több kutatás is rámutatott arra, hogy a koffeinfogyasztás intenzívebbé teheti a szorongást, a belső feszültséget. Ha megteheted, a kávét vagy kólát inkább cseréld gyümölcsteára vagy gyengébb zöld teára, esetleg gyümölcslevekre.

Azt hiszem számomra ez a pont az egyik legfájóbb, és legnehezebben betartható, mert megint kávéfüggő periódusomban vagyok, mely nem csak fizikai, hanem bevallom lelki függést is takar…

Ennek ellenére igyekszem a fogyasztásom napi két kávéban maximálni, és időnként megelégszem egy reggeli kávéval is, ha épp jó passzban vagyok (most épp nem…).

Te mennyi kávét iszol?

15. Végül pedig ne feledd: nem vagy vele egyedül!

Nem vagy egyedül… élete során mindenki szorong, többé vagy kevésbé. Van aki ezt intenzívebben, van aki kevésbé intenzíven éli meg. Van, aki egymaga megoldja, van akinek ehhez segítséget kell kérnie, akár egy családtag, barát, vagy megfelelő szakember (pl. pszichológus) személyében.

Ami fontos: soha ne szégyellj segítséget kérni, gondolj arra, hány meg hány ember evez Veled egy csónakban… és próbálj meg alkalmazni egyet-egyet az általam összegyűjtött tippekből. 🙂

S ha mindez nem elég, válogass a Napi Boldogság sok-sok pozitív bejegyzéséből, hogy egy kis örömmel fűszerezd a napod! 😀

Képek forrásai sorrendben: time.com, atriaseniorliving.com, thebroadwaysa.com, frankandroze.com, guardian.ng

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .