Ezen a héten már elkezdtem a második boldogságterv kihíváson dolgozni, mégpedig a rendrakás és rendszerezés témájában.

Úgy gondoltam, hogy érdemes kicsit körülnéznem a világhálón, hogy mások milyen tippeket és trükköket vetnek be a rendszerezett, rendezett otthon érdekében. Teljesen ledöbbentem, ugyanis eddig precíznek, rendezettnek éreztem magam! Na, ez most már nem így van… Ki gondolta volna, hogy vannak, akik kifejezetten erről írnak blogot, nap mint nap? Nekünk, „közönséges”, földi halandóknak ez persze jó hír, és az alábbiakban szeretnék megosztani egy-két nagyon szuper oldalt Veled is.

Ennek ellenére úgy döntöttem, hogy én köszönöm szépen, elégedett vagyok, a jelenlegi „rendszerezettségi szintemmel”. Azaz kijelölök egy bizonyos határt, hogy mi az a rendetlenség, ami boldoggá tesz. Példának okáért bármennyire is jópofa, például én nem fogom a gyógyszereket kis, feliratozott tárolókba szelektálni felhasználási területnek megfelelően (pl. megfázás, fájdalom, bőr, stb.). Van egy színes papírdobozom, abban van az összes orvosság, persze időnként ellenőrzöm, feltöltöm a készletet, visszaviszem a patikába a lejárt gyógyszereket, de itt megállok. Rájöttem, hogy bizonyos szabadságra szükségem van. Neked mennyire behatárolt rendszerre van szükséged az életedben?

Elképzelhető, hogy az alábbi forrásokat megtekintve Neked is teljesen más benyomásod lesz majd a rendezettség fogalmával kapcsolatban! Íme:

Elsőként – magyar forrásként – említeném a méltán ismert és közkedvelt Urban Eve „háziasszonyát”, Viát, aki megannyi praktikus ötlettel szolgál a rendszerezés és rendrakás témájában. Nála olvastam először a FlyLady programról, ami egyébként egy amerikai találmány. Az eredeti forrásból itt olvashatsz róla.  Via lefordította a programot magyarra, majd a későbbiekben módosította, és kidolgozott egy saját, új módszert. Számomra mind az eredeti, mind a Via által kidolgozott módszer nagyon szimpatikus, ugyanakkor nem kezdek bele egyikbe sem. Ennek oka, hogy nem igazán szeretem a kötöttségeket, szeretem magam összeállítani egy napomat. Azért volt nagyon hasznos áttanulmányozni a fenti módszereket, mert sok-sok olyan tippet tartalmaz, mely a gyakorlatban tényleg működik. Ugyanakkor rengeteg olyan pontja is van a programnak, amit már sikeresen alkalmazok, mert ösztönösen én is ugyanazokat a dolgokat tartottam fontosnak, mint a program megalkotói. Úgyhogy ez nagyon jó megerősítés volt! 🙂 Mindenképp ajánlom, hogy amennyiben gondjaid vannak a rendszeres tisztántartással és takarítással vagy rendszerezéssel, olvasd el a módszereket, és bátran fogj bele! Ha hozzám hasonlóan már kialakult programod van, még akkor is tanulhatsz belőle. 😉

Ajánlanám még az angol nyelvű Organizing made Fun oldalt, ahol eszméletlen sok érdekességet és praktikát találhatsz a témával kapcsolatban. Itt a lakás különféle pontjai szerint rendszerezve találsz száz meg száz hasznos ötletet, miként is rendszerezzük a ruhákat és egyéb használati tárgyakat. Hihetetlen! Ha nem beszélsz olyan jól angolul, még akkor is érdemes megnézned, mert a képek magukért beszélnek.

A Real Simple is elképesztő tárháza a különféle ötleteknek, legyen az rendszerezés, vagy háztartási praktika.

Rendszerezés kollázs

Az I’m an Organizing Junkie ugyancsak angol nyelvű, és elképesztően jó, nézz be ide is, ha még több ötletre van szükséged. Laura természetesen saját rendszerezési tervet dolgozott ki, ezen kívül 52 hetes programot állított össze, melynek folyamán minden héten valami jó tanáccsal szolgál, illetve kitűz egy elérendő célt. Ő is szobáról szobára kínál tippeket a rendrakáshoz és szelektáláshoz. Én teljesen ledöbbentem, hogy egyesek milyen szinten művészetre fejlesztik a rendrakást, de azért zárójelben megjegyzem, hogy engem nem fog elérni ez a kórság. 😉 Mindenesetre minden tiszteletem!

Az Ask Anna is hasonló jellegű oldal, ő kevésbé fókuszál a rendszerezésre, helyet kap nála nagy mellszélességben a takarítás és a dekorálás is. Tetszik, hogy van külön környezetbarát takarítás témája is, bár jelenleg most nem a takarításra koncentrálunk.

Rendszerezés kollázs 2

Remélem, a fönti oldalak inspirálnak a második boldogságterv fogadalom kivitelezésében!

“Inspiráció rendrakáshoz és rendszerezéshez” - 2 hozzászólás

  1. Szia!
    Most akadtam ” véletlenül” a blogodra – épp rendrakáshoz kerestem inspirációt a neten.. :o) – amit már jó ideje halogatok -.-
    aztán körbe néztem, és láttam ezt a boldogság terves dolgot is, és nagyon megörültem neki, mivel pár életmódbeli dolgon kéne változtatnom nekem is,mostmáraztántényleg 🙂
    Szerintem rendszeres olvasód leszek, de mivel nem valószínű,hogy máskor is rá fogom tudni venni magamat, hogy hozzászóljak, ezért most mondom: tetszik a blogod, így tovább és köszi a nép nevében is !! 😉
    Boldogságot (neked és családodnak) + további jó blogírást – ja,meg nyarat !! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .