Tegnap bejegyzésem első részében részletesen beszámoltam arról, hogy a légzésgyakorlatok, a szeretet, a mozgás, a meditáció és a jóga milyen hatékonyan segítenek a szorongás csökkentésében.

Ma pedig újabb 5 tippel készültem Neked, remélem ezek is segítségedre lesznek, ha gondod van azzal, hogy vélt vagy való dolgokon rágódj.

6. Hív a természet!

A friss levegő és a napsütés szervezetre és elmére gyakorolt hatását senki sem vonhatja kétségbe. Épp ezért gondolom, hogy a szabadban végzett futás, gyaloglás vagy akár séta, illetve például a kertészkedés duplán jótékony szorongásoldó ellenszer.

Engem a kertészkedés nem csak kikapcsol, hanem meg is nyugtat. Egyszer írtam is erről egy bejegyzést, ha érdekel, itt olvashatod. 🙂

A kertben, közeli parkban töltött idő is fantasztikus, de ha az ember kicsit ki tud szakadni a városi (vagy kertvárosi) környezetből, hogy elmenjen egyet túrázni az erdőbe-mezőre, akkor az még jobb. Itt automatikusan kiszűrődnek a civilizáció zajai, vagy legalábbis kevésbé intenzívek. Az ember akaratlanul is figyeli a természet apró csodáit, ugyanakkor kiválóan alkalmas arra is, hogy befelé figyeljen.

Most, hogy közeledik a tavasz (hello D-vitamin!), életre kel a természet, egyre hosszabbak a nappalok, és persze a nap melegét is intenzívebben érezheti az ember – így pont alkalmas arra az időjárás, hogy egyre több időt tölts a szabadban!

7. …these Are a Few of My Favourite Things!

Azaz ez néhány a kedvenc dolgaim közül! – énekel Maria (Julie Andrews) a Muzsika hangja című musical-ben, amit egyébként imádok. 😀

Mindenkinek vannak kedvenc tárgyai, fényképei, melyekre számíthat akkor is, ha épp rossz passzban van. Érdemes akár egy helyre összegyűjteni ezeket a dolgokat, arra az esetre, ha szükség lenne egy kis „erőlevesre” a léleknek.

Jöhet a „túlélő szettbe” például egy finom puha takaró (Nekem van egy szép, mintás, puha takaróm, amit anyukámtól kaptam ezer évvel ezelőtt, és úgy hívom, a „varázstakaró”. Mindig az ágyamon van, és vész esetén kifejezetten jó beleburkolni magam.).

Vagy pár olyan kép, fotóalbum, fotókönyv, ami boldog emlékeket tartalmaz.

Lehet egy kedvenc puha pulcsi, illatos gyertyák, különlegesen finom tea vagy jóféle étcsokoládé:

De ide tartozik kedvenc magazinunk vagy filmünk, emléktárgy egy utazásról, stb. Tulajdonképpen lehet ez bármi, ami jó érzést ébreszt bennünk! ♥

8. Aludj jól!

A csapból is az folyik, hogy milyen fontos az ember számára a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Sajnos ennek hiánya hosszú távon nem csak fáradtságot, ingerlékenységet, sőt – egészségügyi problémákat okoz, hanem rossz hatással van az ember hangulatára is.

Ezért végtelenül fontos, hogy ki tudd aludni magad (rendszeresen!), és ne csak heti egy-két alkalomra szorítkozz, mikor arról van szó, hogy bőségesen alszol.

Az alvás témáját már részletesen tárgyaltam egyébként ebben a bejegyzésemben.

Nekem ez az egyik legnehezebben betartandó pont, ugyanis előszeretettel írok, olvasok, jegyzetelek az alvás rovására… Aztán ennek csak másnap iszom meg a levét!

9. Légy a jelenben – éld át a Flow-t!

A sokat emlegetett Flow talán már mindenkinek ismerősen hangzik. Mikor valaki olyan tevékenységet végez, melynek teljesen át tudja adni magát, és semmi mással nem foglalkozik, csak azzal az adott dologgal. Nem érez sem unalmat, sem aggodalmat, az idővel nem is foglalkozik, így az szinte repül. Így abban a rövidebb vagy hosszabb időintervallumban teljesen ki tud kapcsolni, és csak a jelenben él.

Na, ez az, ami tulajdonképpen bármi lehet, attól függően, hogy mi az, ami Téged érdekel, mi az, ami lelkesít.

Lehet ez játék egy hangszeren, bármilyen sporttevékenység, logikai játék, mint a sakk vagy Scrabble, kreatív tevékenységek, mint amilyen a festés, színezés vagy rajzolás. Ilyen a kertészkedés, háziállataidról gondoskodás, modellezés, fotózás, regényolvasás, keresztrejtvényfejtés, barkácsolás vagy akár az írás.

Tulajdonképpen nem teszel ilyenkor mást, mint hogy a gondolataidat kellemesebb mederbe tereled, tudatosan generálsz magadban olyan pozitív érzelmeket, amelyek egy időre elfeledtetik Veled az aktuális aggodalmaidat.

Kell ennél több? Szerintem nem. 🙂

10. A nevetés orvosság

Azt hiszem, ezt nem kell részletezni. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a nevetés felszabadít, még a legnyomorúságosabb helyzetekben is oldja a stresszt. Nincs jobb, mint egyszer-egyszer úgy röhögni, hogy még a könnyed is kicsordul!

A humor kultúránként és egyénenként változó, így adott dolog természetesen nem mindenki számára ugyanolyan vicces.

Én például rendszeresen szakadok a Garfield képsorokon, Férj pedig teljes értetlenséggel áll a jelenség mellett. Én meg azt nem értem, hogy mi a fenét eszik Bud Spenceren. Oké-oké, tudom, hogy vicces, de nekem valahogy nem annyira…

Viszont mindketten szeretjük a Csengetett Mylord című angol sorozatot, a Jóbarátokat, Louis de Funes filmjeit, Benny Hillt, a Rém rendes családot, Gálvölgyi Jánost, a könnyű színházi bohózatokat, Tom és Jerry-t vagy Mr. Bean-t. Anno nagyokat vidultam a Miért éppen Alaszka? című sorozaton, de jókat kuncogtam a Waczak szállón is.

Szóval humorért nem kell messzire menned, csupán be kell kapcsolnod a tévét, de az internet is gazdag forrása a humorosabbnál humorosabb oldalaknak.

Ha az embernek kisgyerekek vannak a közvetlen környezetében, akkor eleve garantált a nevetés, én legalábbis jókat vidulok Törpilla beszólásain. Ma például viccesen énekelgettem, hogy „Kombiné, kombiné, csipkés kombiné…”, mikor megsemmisítő pillantást vetett rám, és azt mondta: „Most már abbahagyhatod!”. 😀 Sértődés helyett egy jót mulattam. 🙂

Remélem, hogy a mai tippek is hozzájárultak ahhoz, hogy kicsit pozitívabban lásd a világot, azaz csökkentsd a szorongásod. Próbáld ki őket Te is! A sorozat harmadik részében pedig hamarosan jövök az utolsó 5 praktikus eszközzel.

Fotók forrásai: mindful.org és napigarfield.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .