kertészkedés 2Bár már javában itt az ősz, sok még a kerti tennivaló, és amíg a masszív fagyok meg nem érkeznek, akár új növények ültetésén is törheted a fejed.

Sokszor említettem már, hogy milyen jót tesz az embernek (és nekem is) egy kis kertészkedés, ha feszült idegállapotban van.

Nemrég bukkantam egy cikkre, ami pont arról szól, hogy miként is hozhatjuk ki a legtöbbet a kertészkedés lelkünkre gyakorolt hatásából.

Tehát még mielőtt beköszönt a tél, vesd bele magad kicsit a kerti tennivalókba az alábbi 8 tipp segítségével – így biztosan könnyebben szabadulsz majd a stressztől.

1. Legyen hobbi, ne kötelezettség!

A kertészkedést nyilván azok választják szabadidős tevékenységként, akik szeretnek a kertben tenni-venni. Például ebben Férjjel nagyon különbözünk. Ő nagyon szereti magát a kertet élvezni (tehát sütögetni, üldögélni, gyerekekkel játszani, nézelődni), de a kertészkedést unalmas tevékenységnek tartja. Még a fűnyírásra is nehezen szánja rá magát.

A BiokertészlányB  4891Én viszont kifejezetten szeretek a kertről gondoskodni, és azt folyamatosan fejleszteni. Ez így eddig mind szép és jó lenne, azonban azt is látnia kell az embernek, hogy mikor válik a kert feszültség forrásává.

Ugyanis ha túlvállalod magad, akkor ahelyett, hogy boldogan vetnéd bele magad a kerti teendőkbe, folyamatosan azon stresszelsz majd, hogy mennyi mindent kell még megcsinálnod.

Éppen ezért légy realisztikus azzal kapcsolatban, hogy melyek azok a teendők, amiket el tudsz végezni, és ennek megfelelően tervezz.

Például ültess igénytelen, kevesebb gondoskodásra szoruló növényeket (ezzel kapcsolatban nézz utána szakkönyvekben, vagy akár kérdezz kertészetekben). Az sem mindegy, mekkora veteményest kell kapálnod, gazolnod, locsolnod, vagy hány bokrot kell megmetszened.

Ha ezek a feladatok jóval meghaladják az energiád, akkor itt az idő lejjebb adni az elvárásaidból, vagy pedig szakavatott segítséget keresni (nem, ez esetben nem pszichológusra, hanem kertészre gondoltam 😉 ).

2. Élvezd a természetben eltöltött perceket!

A kutatások kimutatták, hogy a természetben eltöltött idő segíthet a test ellazításában, a hangulat javításában és a figyelem visszaállításában. Ezért tervezz úgy, hogy akár rövidebb időtartamokra, de rendszeresen kijuss egy kicsit a kertbe, hogy élvezd a szabad levegő áldásos hatásait.

3. Éld át a pillanatot!

A kertben csupa olyan gyönyörűséggel találkozol, mely kényezteti érzékeidet. Illatos virágok, csiripelő madarak, a nedves föld vagy a levágott fű aromája, növényeid ezerféle színei, a frissen leszedett gyümölcs vagy zöldség semmihez sem hasonlítható íze.

Légy tudatában mindennek a csodának, ne csak az elvégzendő feladatokra vagy az éppen aktuális problémáidra összpontosíts, hanem tudatosan figyelj mindarra, ami körülvesz. Így tudsz igazán kikapcsolni.

gardeners-yoga4. Kombináld a kertészkedést a spiritualitással!

Olyan szisztematikus feladatok közben, mint például az ásás, a kapálás vagy gyomlálás, próbálj jóga légzőgyakorlatokat végezni. Esetleg választhatsz magadnak egy „kerti mantrát”, amit ezen tevékenységek közben mondogatsz. Ugyanilyen hatással bír az imádság is.

Ezek a praktikák mind a paraszimaptikus idegrendszerre vannak hatással, mely a stressz által kiváltott fiziológiai változások előidézéséért felelős.

Elsőre furán hangzik, de én legközelebb kipróbálom! Csak aztán lehet, hogy furán néznek majd rám a szomszédok, amikor azt kántálom ültetés közben, hogy „Aum Bhuh Bhuvah Svah, Tat Savitur Varenyam, Bhargo Devasya Dheemahi, Dhiyo Yo nah Prachodayat”. Ez egyébként a Gayatri mantra, ami az egyik legősibb, legnagyobb erővel bíró mantra, és állítólag minden élőlényre tisztító hatással van (arra még nem jöttem rá, hogy a gyomokra is jó hatással van-e, mert akkor lehet, hogy mással kéne próbálkozni 😉 ).

Nagyon vicces, de még olyan könyvet is találtam, ami kifejezetten kertészeknek szóló jógagyakorlatokkal van tele! Őrület… 🙂

5. Éld ki kreativitásod!

A kreatív hobbik bizonyítottan segítenek a stressz leküzdésében. Éppen ezért fontos, hogy a kertben kiélhesd kreativitásod. Ízlésednek és stílusodnak megfelelő növényeket válassz, tervezd meg, hova mi kerüljön, vegyél olyan konténereket, virágládákat, melyekbe öröm ültetni, és amik nemcsak funkcionálisak, hanem szépek is.

6. Keresd más hobbi kertészek társaságát!

Igaz, hogy a legtöbb ember a kertészkedés magányát semmiért nem adná (khm, azt hiszem én ide tartozom), de vannak, akik viszont szeretik a társaságot. Ha az utóbbiak közé tartozol, akkor lehet, hogy így még jobban ki tudsz majd kapcsolódni kertészkedés közben.

Egyesítsétek erőiteket pl. a ház más lakóival, hogy közösen ápoljátok a közös kertet, vagy kérj tanácsot szomszédodtól, hogy az ő kertjében melyek azok a növények, amik jól érzik magukat (valószínűleg nálad is azok lesznek a befutók, hiszen a talaj adottságai általában ugyanolyanok). Így két legyet ütsz egy csapásra, és még a jószomszédi viszonyt is ápolhatod! 😉

kertészkedésAz persze teljesen egyértelmű, hogy ez a rajongásod még közelebb hozhat családtagjaidhoz és barátaidhoz.

Na, nem Férjről beszélek, bár ami igaz, az igaz: szereti a friss zöldségeket ropogtatni, amiket leszedek a kertben (de fontos, hogy én is szedjem le, mert még a szüretelésért sem lelkesedik 😉 ).

Viszont Nagymanó pici korától kezdve rajong a kertészkedésért, és ő mindig kapható (remélem, ez még így lesz egy ideig!) egy kis ásásra, gyomlálásra.

7. Fogadd az élővilágot szeretettel!

Gyűjts információkat azzal kapcsolatban, hogy miként tehetnéd kerted még madár- vagy pillangóbarátabb hellyé. A madarak, sünik, pillangók, hasznos rovarok jelenléte nemcsak növényeidre van jó hatással, hanem a hangulatodat is feldobja. Készíts madárfürdetőt és télen pedig madáretetőt. Vannak olyan növények (pl. madárbirs), melyek bogyóit kifejezetten szeretik a madarak, vagy olyan cserjék (pl. nyári orgona), amire özönlenek a szebbnél szebb pillangók.

8. Élvezd a munkád gyümölcsét!

A kert meghálálja gondoskodásod. Az embert már az is örömmel tölti el, hogy látja két kezének munkáját, évszakról évszakra a fejlődést, amit ő idézett elő.

I love retekSzerintem kevés olyan foglalatosság van, mely annyira kézzel fogható eredményeket produkál, mint a kertészkedés.

Én minden évben rácsodálkozom arra, mennyi örömöt tartogat számomra a kert, (ez akkor főként igaz, ha az embernek van lehetősége veteményes gondozására).

Remélem, adtam egy kis inspirációt az őszi kertgondozáshoz, és legközelebb nagy lelkesedéssel veted majd bele magad a tennivalókba – ne idegeskedj, ez a lényeg!

ui.: A kertészkedés stresszoldó hatása egyébként nemcsak a friss levegőn, a kreativitásod kibontakoztatásán, vagy az eredményen múlik.

Volt már olyan, hogy a gyomokat úgy húztad ki, mintha csak meg akarnál szabadulni a Téged emésztő gondoktól? Fúrtál már virághagymáknak lukakat teljes erőbedobással?! Na, akkor biztosan Te is tapasztaltad, hogy a kertészkedés fizikai munka mivolta az, ami leginkább segít a feszültség oldásában… 🙂

Fotók forrásai sorrendben: sheknows.com, saját kerti fotó, amazon.com, backclinicsofcanada.ca, trowelandspade.com, saját retek termés 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .