Pancsoló fekete rigó  077Van annál megnyugtatóbb, szebb dolog, mint amikor az ember a kertjében iszogató/fürdőző madarakat csodálhatja? Talán még a téli madáretetés vetekszik vele, mikor meleg szobánk ablakából figyeljük a hóban ugráló, élelmesen csipegető madarakat. 🙂

A madárfürdő egyébként a madarak kertbe szoktatásának legjobb eszköze, hiszen télen-nyáron fenntartható, és nemcsak a kertben fészkelő szárnyasok, hanem pár kilométeres körzetben élő madárkák is szívesen látogatják majd az itatónkat.

A madárfürdőben az a legjobb, hogy az egészen olcsó megoldástól az otthon készített változaton keresztül a drága kivitelezésig sok a választási lehetőségünk, ízlésünktől és kézügyességünktől függően. És milyen hálásak lesznek nekünk a kertünkben élő madarak!

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás egyébként, ha egy kerek virágalátétet használunk fel a célra. 🙂

Madárfürdő telepítésénél az alábbi szempontokra figyelj:

 • Átmérője lehetőleg minimum 20-30 cm legyen, hogy egy nagyobb, feketerigó nagyságú madár is könnyen megfürödhessen; ideális esetben 40-50 cm.
 • 5-10 cm-nél ne legyen mélyebb, mert a kisebb madarak számára fulladásveszéllyel járhatnak a mélyebb tálak. Ezért soha ne használjunk vödröt vagy hordót madárfürdőnek!
 • Figyeljünk a biztonságos rögzítésre, hogy ne essen le, ne boruljon föl.
 • Tegyünk bele naponta friss vizet, 2-3 hetente alaposan tisztítsuk meg, algátlanítsuk.
 • Anyaga lehet műanyagból, égetett cserépből, kőből (pl. gránit), esetleg üvegből, de az utóbbiak esetén figyeljünk oda télen a fagyoknál, hogy nehogy szétrepedjen.
 • Helyezhetjük a fűbe, az erkélyre, kiálló kőre vagy fatuskóra. Jó, ha bokor közelébe tesszük a félárnyék és a menekülési útvonal szempontjából (mikor vizes a madarak tolla, nehezebben repülnek, így nehezebben is tudnak menekülni egy macskatámadás esetén). Egyébként a magasított itatókat nehezebben cserkészik be a macskák is.
 • Ajánlatos télen is fenntartani a madáritatót, mert ilyenkor is szükségük van a madaraknak a folyadékra, de ilyenkor oda kell figyelni arra, hogy minden nap jégtelenítsd a fürdőt.

Fenyőcinege a gránit itató szélén 7193

 Most pedig lássuk, milyen madárfürdő ötletek közül válogathatunk? 🙂

(Képek forrásaihoz katt a kiemelt linkekre.)

madáritató

Ügyes, kreatív madárbarátok akár készíthetnek madárfürdőt saját kezűleg is, nekem nagyon megtetszett ez a függő koszorús megoldás.

madáritató5

Több cserép és egy alátét kombinációjából is különleges madárfürdőt készíthetsz.

madáritató2

A másik gyönyörű megoldás a mozaikkal kirakott madárfürdő.

meska fotó

Ha nincs időd vagy türelmed az elkészítéséhez, akkor a fönti csodaszép madárfürdőt meg tudod rendelni a Meskán is!

madáritató4

Nekem még ez a régies madáritató is nagyon tetszik.

A bejegyzésem nagyrészt a Magyar Madártani Egyesület cikke alapján készült. További információkért és fürdőző madarakról készült videókért látogass el a MME oldalára!

ui.: Egy kis időbe telik, amíg a madarak felfedezik a fürdőt, és oda is szoknak Hozzád, de légy türelemmel, mert megéri! (És persze ne feledd cserélni benne a vizet.)

Neked van otthon madárfürdőd? Milyen madarak látogatják?

Zöldike 1000F 7185

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook0Pin on Pinterest1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“Csinálj Te is madárfürdőt!” - 1 hozzászólás

 1. Nyári melegben napi vízcsere mellett is már egy hét alatt totál
  bealgásodik az itató, érdemes hetente gondosan kitisztítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*