10Milyen elbűvölőek tudnak lenni a dús virágkompozíciók egy hordóban, vödörben vagy akár egy egyszerű terrakotta cserépben!

Így akkor sem kell lemondanod a virághagyma ültetés öröméről, ha nincs kerted. Elég, ha van egy teraszod vagy erkélyed. 🙂

Mit ültess?

Nagyon szép, ha csak egyféle virághagymát ültetsz bele, de lehet „bolondítani” az összeállítást különféle színű, magasságú vagy akár virágzási idejű fajtákkal. Nyugodtan keverhetsz bármilyen tavaszi virághagymát, a lényeg, hogy figyelj oda az ültetési mélységre, no meg arra, hogy mikor virágzik az adott fajta. Minél sűrűbben ülteted a hagymákat, annál szebb lesz a végeredmény.

Mibe ültess?

A hagymákat ültesd tápanyagban gazdag, tiszta, féreg-és fertőzésmentes, jó vízmegkötő képességű talajba. Ügyelj rá, hogy a konténerek alján legyenek lukak, így a felesleges nedvesség eltávozhat, mert különben könnyen berohadhatnak a hagymák. Praktikus még, ha a konténer legaljára teszel egy vízelvezető réteget (kavicsokból például), így biztos lehetsz benne, hogy nem lesz a cserépben pangó víz.

Hogyan ültess?

Alapvetően kétféle módon ültethetsz. Az egyik verzió, ha azonos időben nyíló virágokat választasz, viszont nyugodtan kísérletezhetsz különféle magasságokkal és színekkel. Ebben az esetben rövidebb ideig gyönyörködhetsz a látványban, viszont az eredmény lélegzetelállító lesz.

A másik verzió, ha különböző virágzási idejű hagymákat kombinálsz, ilyenkor egész hosszú ideig lesz dísze a konténer teraszodnak.

Minden esetben rétegesen helyezd el a hagymákat a cserépben, a legnagyobb hagymák kerüljenek alulra, míg a legkisebbek fölülre (vedd figyelembe az ültetési előírásokat).

Hol teleltesd?

Mivel a hagymáknak szükségük van a pihenési periódusra, miután elültetted, majd kellően megöntözted őket (de ne ázzanak a vízben!), helyezd el a konténereket sötét, hűvös helyre. Fontos, hogy ne legyen magasabb a hőmérséklet, mint 7 Celsius fok (pl. tedd fűtetlen garázsba, pincébe).

Szabadon is teleltethetjük őket, csapadéktól, napsugárzástól védett helyen. Ilyenkor viszont a cserepeket mindenképp hőszigeteljük, tehát mulccsal, szalmával, avarral vagy egyéb erre alkalmas anyaggal béleljünk ki egy ládát vagy kartondobozt, és abba tegyük a cserepeket. A cserepek tetejére is mehet egy kis szigetelés, de hermetikusan ne zárd le a dobozt, mert szükség van egy kis szellőzésre. Időnként ellenőrizd őket, és ha nagyon száraznak látod a földjüket, kicsit nedvesítsd meg.

Ezután már nincs más dolgod, mint hogy tavasszal elővedd a cserepet, és gyönyörködj a csodálatosan virágzó tulipánokban, nárciszokban és jácintokban… 🙂

Most pedig következzen egy kis kreatív konténeres inspiráció (a forrásokat a képek alatt láthatod)!

konténeres hagymák 7 mydeco.com

konténeres hagymák 5

chepstowgardencentre.co.uk

konténeres hagymák 6

powellrivergardenclubblog.blogspot.hu

csizmás ültetés

gardening.about.com

konténeres hagymák 8

momwearsmanyhats.com

Flower Shop

leecarolineart.blogspot.hu

daffodilsinwagon

debraprinzing.com

krókusz

eatmoretoast.com

konténeres hagymák 1

coffeewithginger.com

gyöngyikék

deborahsilver.com

tulipánok cserépben

alpinegardensociety.net

konténeres tulipán

douggreensgarden.com

virágok cserépben

bulbblog.com

Na, hogy tetszettek? Ui.: A csizmába ültetés csak úgy megoldható, ha vágsz pár lukat a csizmák talpára, hogy a felesleges vízmennyiség eltávozhasson.

Te szoktál cserépbe ültetni tavaszi virághagymákat? Egyéb ötletek?!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .