bazsarózsa

Már csak egy nap, és itt a Pünkösd! Természetesen azon kívül, hogy fontos egyházi ünnep, nekem sok más is eszembe jut róla.

Számomra a Pünkösd mindig a tavasz végét és a nyár eljövetelét jelenti. Szinte kivétel nélkül mindig süt a nap, és jó idő van (remélem, ez idén is így lesz!), és ez már önmagában is jókedvre ad okot.

Férjjel Pünkösdkor randevúztunk először, bár akkor az ünnep júniusra esett. Jól esik minden évben visszagondolni a kezdeti „bimbózó” kapcsolatunkra! 😉

A hétfői munkaszüneti nap pedig még egy jó pont a pünkösdi pozitív gondolatok listáján. 🙂

Elsősorban viszont kedvenc virágom, a pünkösdi rózsa jut róla eszembe, mellyel városi gyerek lévén sokáig nem volt módom megismerkedni (valami rémlik, hogy talán volt egy tő belőle, de nem sokáig, úgyhogy teljesen feledésbe is merült). Mikor saját kertem lett, és igazán érdeklődni kezdtem a virágok iránt, a pünkösdi rózsa szerelem volt az első látásra!!

Szerintem senkinek nem kell magyarázni, hogy miért… A virágok finomsága, kecsessége, a rózsaszín sok-sok árnyalata, a fehér és a rózsaszín pillekönnyű kavalkádja, a hatalmas szirmok elbűvölő eleganciája, és persze az illata! Na, az illata megint egy külön történet, egyszerűen sosem elég belőle!

Nekem is vannak pünkösdi rózsám a kertben, bár még csak két évesek. A héten a bordó változat hétfőn már bimbózásba kezdett, és mára gyönyörűen virágba borult. A világos rózsaszín változat nálam még nem kezdett nyílni. De minden nap odamegyek, és vizsgálgatom a változást. 😉

bazsarózsa 2Részletes botanikai leírásba nem bocsátkozom, ezt megteszi számos kertészeti oldal, röviden csak annyit, hogy a latin nevén Paeoniának hívott évelő növény a bazsarózsafélék (Paeoniaceae) családjába tartozik, létezik lágy szárú és fás szárú változatban is. Itthon leginkább az Európában őshonos változata, a Paeonia Officinalis (vagyis közönséges pünkösdi rózsa vagy bazsarózsa) és a Kínában őshonos változata, a Paeonia Lactiflora a legismertebb. Nekem az utóbbi van a kertben, és legtöbb helyen egyébként ezt látok.

További részletes leírásért, ültetéssel, gondozással kapcsolatos tanácsokért katt ide!

Ha szeretnél Te is egyet a kertbe, akkor érdeklődj a közeli kertészetekben, még van bőven időd, mert ősszel érdemes őket elültetni (október környékén). Én a Bakkertől is rendeltem már, náluk mindig szokott lenni az egyik kedvenc színem, a Sarah Bernhardt. Az ültetés pontos lépéseiről ide kattintva láthatsz videót!

Most viszont rábukkantam a Kereki Kertre, mely úgy tűnik, professzionális pünkösdi rózsa forrás, tuti ki fogom próbálni! 🙂

Hogyan mutatnak a legszebben vágott virágként? Ezzel kapcsolatban ad tanácsot Martha Stewart az alábbi kis videóban, két gyönyörű összeállítást készül pünkösdi rózsából!

Martha egyébként imádja a bazsarózsákat, és fantasztikus gyűjteménnyel rendelkezik. Az alábbi kis filmben megmutatja, hogyan készül a minden évben már hagyományosan megrendezésre kerülő Peony party-ra, azaz „Bazsarózsa bulira”. Pazar látvány! (Apropó, spárgakrémlevest is készítenek! ;-))

Mikor kutatni kezdtem a virággal kapcsolatban az Interneten, meglepődtem, hogy milyen sok ember rajong a pünkösdi rózsáért, és milyen sok művészt ihletnek meg ezek a csodálatos virágok!

Például láttad már, hogy készül az ehető pünkösdi rózsa? Lenyűgöző!

Azt is megnézheted, hogyan készül egy elegáns, bazsarózsa tortaköltemény! Nyami…

Vagy nézd meg, hogy ez a kínai művész milyen veleszületett tehetséggel pingálja a pünkösdi rózsára annyira jellemző finom szirmokat. Elképesztő!!

Ezen kívül persze sokszor találkozunk vele a kozmetikai iparban is, parfümök és arcápolási készítmények összetevőjeként.

Két abszolút kedvencem az Estée Lauder Pleasures Bloom és a L’Occitane en Provence Pivione Flora! Persze az igazi virágok illatát nem tudják visszaadni, de valóban idézik a pünkösdi rózsa illatát.

Neked is van a kertben pünkösdi rózsa? Neked mi a kedvenc virágod?

Második fotó forrása: http://www.thepeonypatch.com  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .