alvó cicaTegnapi boldogságfogadalmam az volt, hogy korábban fekszem le. Illetve megpróbálok korábban lefeküdni!

De természetesen nem elég lefeküdni, aludni is kell. Méghozzá jól!

De vajon mi a jó alvás titka? Ha soha nem volt problémád az alvással, akkor szuper, ha viszont igen, olvass tovább! (Megjegyzem, én jó alvónak tartom magam, de azért úgy gondolom, nem árt felkészültnek lenni…)

A jó alvás rengeteg befolyásoló tényezőn múlik, és nagyon különbözik egyéntől függően, hogy egy-egy tényező mennyire hat az adott személyre. Ezért a kulcsszó itt a kísérletezés! Azt mondják, hogy a puding próbája az evés. Ez az alvási tippekre is nagyon igaz.

Első lépésként érdemes arra rájönnöd, hogy pontosan hány óra alvásra is van szükséged egy nap? Természetesen az alvási szükségleteink is merőben változóak. Egy egészséges felnőttnek átlagosan 7-8 óra alvásra van szüksége naponta.

Valószínűleg én is az átlagba tartozom, mert 8 óra alvással kiválóan érzem magam, 7 órával még csak-csak elvagyok, de kevesebbel már nagyon nehezen viselem a nappalokat… Ismerek olyat, aki 5 órákat alszik, és pislogva hallgatta sirámaimat, hogy „csupán” 6 órát tudtam aludni, mert felébresztettek a gyerekeim! Hát, kérem, nem vagyunk egyformák!

Ha már rájöttél, hogy pontosan mennyi az az alvás, amitől boldognak érzed magad, akkor az első, és legfontosabb, hogy odafigyelj a rendszerességre! Bevallom őszintén, én ezt a pontot nehezen kivitelezhetőnek tartom, de sajnos ettől még igaz, hogy a szervezetnek a legoptimálisabb, ha egy bizonyos rendszerhez van szokva.

Ha ugyanis minden nap ugyanabban az időpontban fekszel le, és ugyanabban az időpontban ébredsz, sokkal könnyebb lesz az elalvás, mert a tested „érzékeli”, hogy mikor kell pihennie, és mikor kell aktívan működnie. A kutatók szerint maximum fél óra eltérés az, amit megengedhetünk magunknak. Ajjaj, ez nagyon szigorúan hangzik! 🙁

Figyelj oda, hogy ha kiesett egy késői fekvés miatt egy-két óra alvás, azt amennyiben lehetséges, délutáni fél-egy óra sziesztával pótoljuk, ne későn keléssel, ugyanis ez még jobban felborítja a szervezet természetes ütemét. Ha! Ezek szerint a bulizást vagy soha ne csináljuk, vagy minden nap, hiszen akkor a szervezetünk azt fogja fel természetesnek, nem? 😉

Amennyiben komoly álmatlansággal küszködsz, fontos, hogy maximum fél órát aludj délután, és szunyókálásodat a kora délutáni órákra időzítsd!

Egyébként mikor durvábbak az éjszakáim (mármint gyerekfronton :)), és megoldható, én is lefekszem délután kicsit aludni. Ilyenkor észrevettem, hogy nekem is a 30-45 perces időintervallum a legpihentetőbb, ami annál több, az már „fejbe vág”. A múltkor nagyon fáradt voltam, és másfél órát aludtam délután. Hú, de utáltam magam éjszaka! Csak forgolódtam, szenvedtem, folyamatosan felébredtem… Akkor eldöntöttem, hogy ennél még a nappali álomkórosság is jobb!

sweet dreams1Ha este már korán beálmosodsz (mondjuk a tévé előtt, az aktuális baromira érdekfeszítő valóságshow közben), akkor semmiképp ne aludj el, mert miután felébredsz, elkészülődsz a lefekvéshez, átöltözöl, addigra sokkal nehezebb lesz újra elaludnod, mert kimegy a szemedből az álom. Ha pedig nem kelsz föl, hanem rögtön az ágyban folytatod az alvást, akkor viszont annak nagyobb a valószínűsége, hogy az éjszaka kellős közepén felébredsz, és nem tudsz visszaaludni. A korai bealvást kiküszöbölendő, mikor érzed, hogy már majdnem lecsukódnak a szemeid, inkább pattanj föl, hívd föl egy barátnőd, végezz egy kis házimunkát, vagy valami egyéb, érdekfeszítő tevékenységet. 😉

A korai (9 körül) elalvásról annyit, hogy rendszeresen elalszom, mikor a gyerekeknél vagyok a sötétben, ráadásul egy karosszékben ülve! Egyszerűen nem értem, hogyan lehet, hogy ez még akkor is megtörténik, ha előző éjjel mondjuk 8 órát aludtam! Ilyen álmosítólag hat rám a sötét, a nyugis mesélés, a gyerekek szuszogása, Kismanó cumizásának monoton hangja?! Mellesleg mikor még kisebbek voltak, és fáradt voltam, rendszeresen elalaudtam etetés közben is, valahogy az a monoton cumizó/szopizó hang engem mindig is baromira elálmosított! Úgyhogy nekem arra kell nagyon koncentrálnom, hogy ne aludjak el velük együtt, mert akkor tényleg nehéz utána az „újból” elalvás…

Neked hány óra alvásra van szükséged? Nagyjából egy időben fekszel és kelsz? Te is hajlamos vagy a kora esti órákban kidőlni?

Képek forrásai sorrendben: http://www.wookmark.comhttp://www.zazzle.com

“Aludj jól! 1. rész: A rendszeresség” - 2 hozzászólás

  1. Ajjaj, és most látom, hogy már fél 11! Nem igazán sikerült ma 10-kor lefeküdnöm, ahogy azt elterveztem…

  2. Sziasztok!

    Az alvás nálam is téma az utóbbi időben. Este (a nagyon izgalmas filmet kivéve) 9 után bealszom. Sajnos ennek nem örül a férjem, aki viszont bagoly típus. Reggel meg általában 6 körül felébredek. Ebben szerepet játszanak az újságost ugató kutyák, vagy a szomszéd légkondijának zúgása. De azért nem panaszkodom, átlagban megvan a 7-8 óra :). Télen pedig jobb a helyzet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .