good morning sunshineElég tudományosan hangzik a mai cím, pedig a képlet pofonegyszerű! Tegnapi bejegyzésem folytatásaként ma a melatoninról és termelődésének „trükkös” szabályozásáról lesz szó.

Köztudott, hogy a szervezetben termelődő melatonin nevű hormon felelős a szervezet alvási és ébrenléti ciklusának egyensúlyáért. Amikor a melatonin nagy mennyiségben kezd termelődni, elálmosodunk. A melatonin előállítását a hipotalamusz vezérli, annak függvényében, hogy retinánk mekkora fénymennyiséghez jut napközben.

A megfelelő alvási ciklus fenntartásához ezért olyan fontos, hogy napfényhez jussunk. Ha sokat vagy négy fal között, gondoskodj róla, hogy minél több természetes fény szűrődjön be a szobába, illetve tölts pár órát a szabadban minden nap (nyilván, mikor az időjárás engedi). Ebédidőben sétálj egyet, vagy délután menj gyalog bevásárolni a sarki boltba. (Arról nem beszélve, hogy jót tesz alvás szempontjából egy kis séta és friss levegő is!)

Este viszont, mikor már lefekvéshez készülődsz, annak érdekében, hogy a melatonin termelést serkentsd, mellőzd az erős fényeket.

Emellett fontos, hogy közvetlenül lefekvés előtt ne világítson az arcodba a számítógép vagy a tévé képernyője, illetve ne táblagépen olvass, hanem inkább könyvet, vagy e-könyvet, mivel ezek nem bocsátanak ki magunkból fényt. A tévéképernyő fénye egyébként nemcsak csökkenti a melatonintermelést, hanem ráadásul még stimuláló hatással is van ránk, ahelyett, hogy megnyugtatna. (Ezért nem túl szerencsés a hálóba tévét rakni! Szerencsére én még kapcsoltunk hajnalán meggyőztem Férjet eme tétel fontosságáról…;-))

Ne legyenek a hálószobában világító éjjeli fények, villódzó elektromos kütyük. Ezek is bezavarhatnak az arra érzékenyeknél.

Éjjel, amikor kimész a mosdóba, ne kapcsold föl a villanyt, inkább használj kis elemlámpát, vagy konnektorba dugható éjjeli fényt, ha nem szűrődik be világosság a fürdőszobába.

Használj redőnyt vagy sötétítőfüggönyt, mivel minél sötétebb van, annál több melatonin termelődik. (Azért ébredünk föl reggel a fényre, mert ilyenkor a melatonin termelése drasztikusan lecsökken.)

alvómaszkSajnos ezt a pontot hiába magyarázom kedves Férjnek, ebből nem enged; lobogtathatok neki bármilyen tudományos értekezést, akkor sem tudom meggyőzni arról, hogy úgy jó aludni, ha be van húzva a függöny (kiemelem, redőnyről szó sincs!). Szerinte behúzott függönyökkel aludni kriptaszerű, és pont. Már kezdem megszokni az esti bevilágító fényeket, viszont a nyári hajnalokkal nem igazán tudok megbarátkozni, mikor már 5-6 magasságában kiégeti a szemgolyóm a besütő napfény. Soha nem értettem azokat, akik így tudnak aludni! Azzal vigasztalódom, hogy legtöbbször úgysem tudnék tovább aludni, mert Nagymanó pontban 6-kor már ott kukorékol az ágyamnál…

Jó ötlet még az alvómaszk, ami a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Nekem annyira tetszenek, de közben meg annyira nehéz megszoknom… Mindig olyan érzésem van, mintha ki akarnák nyomni a szememet…! Mindenesetre nagyon hasznosak és nagyon szépek, csak fontos, hogy kényelmesek is legyenek. Figyelj arra, hogy a pánt minél bővebb legyen, mert nekem van két maszkom is, amit egyszerűen nem tudok hordani, mivel annyira szoros a gumija…

Te behúzott vagy kihúzott függöny párti vagy? Alvómaszkot hordasz, vagy azt sem bánod, ha a hasadra süt a nap?

Fotók forrásai sorrendben: http://www.pamplemousse1983.comhttp://www.shopsweetthings.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .