Egyik legnagyobb életmóddal kapcsolatos problémám mindig is az volt, hogy képtelen voltam odafigyelni a napi folyadékbevitelem mennyiségére.

Szégyellem bevallani, de a múltban néha délelőttök teltek el anélkül, hogy ittam volna egy pohár vizet.

Ez nem túl szerencsés olyan valaki esetében, aki a következő problémákkal rendelkezik: nagyon száraz, vízhiányos (és mindeközben problémás!) bőr, gyomorégésre való hajlam, valamint száraz szem szindróma (évek óta fennálló szemszárazság, melyet csak műkönnyek és egyéb életmódbeli változtatások segítségével lehet kordában tartani).

Szégyen-gyalázat, hogy az utóbbi hónapokban többször azon kaptam magam, hogy már kóros fáradtság, fejfájás és rosszullét tüneteit produkálom. Hát, csodálkoztam, miután ittam 6 óra leforgása alatt max. 2 pohár vizet?!

Nem mondom, hogy nem voltak próbálkozásaim a témában, sőt! Írtam is egy teljeskörű bejegyzést arról, hogy miként is tudunk odafigyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyunk a nap folyamán. Valamelyest segített ez ugyan, de most utólag belátom, hogy ez egy olyan hiányosság volt az életemben, ami nagyon sürgős orvosolásra szorult.

Egyszerűen képtelen voltam szokásommá tenni a rendszeres ivást, továbbá maga a víz ivása egyáltalán nem okozott örömöt – sőt, néha már rosszul voltam attól, hogy még egy pohár vizet legurítsak. (Az ízesített vizek és teák jobbak, de az nem mindig elérhető, nem mindig ízlésednek megfelelő, néha nincs idő az elkészítésére, stb.)

Kb. egy héttel ezelőtt döntöttem úgy, hogy radikális változásokat iktatok be annak érdekében, hogy ez megváltozzon.

Régebben egy Water Your Body nevű telefonos alkalmazással próbálkoztam követni a megivott víz mennyiségét, de egy idő után meguntam, majd az applikáció a kukában végezte. Még ránézni sem volt kedvem az ikonjára, hiszen ilyenkor mindig elfogott a bűntudat, hogy már megint nem ittam eleget!

Úgy döntöttem, hogy ismét megpróbálkozom a telefonos követéssel, egyszerűen mert már nem volt más ötlet a tarsolyomban.

Így bukkantam rá a Plant Nanny alkalmazásra. És láss csodát, azóta minden megváltozott!

A Plant Nanny egy olyan ingyenesen letölthető alkalmazás, mely jóval több, mint egyszerű folyadékmennyiség beviteli napló. Nem olyan egyhangú és „száraz” szisztematikán alapszik, mindjárt meg is látod, hogy miért.

Az alkalmazás lényege ugyanis, hogy az ember saját kis növénykét választhat magának, melyről megfelelő vízmennyiség megivásával gondoskodhat.

Ezt a növénykét az ember az elején kiválasztja (egy csomó féle, cukibbnál cukibb virág közül lehet válogatni), s ekkor a kis kedvenc még egészen picike, majd az ablakpárkányára helyezi.

Majd megadja az adatait (testsúly, aktivitás szintje) és az általa használt pohár űrtartalmát.

Ezután nincs más dolgod, mint hogy minden egyes alkalommal, mikor iszol, megnyomd a növényke locsolásához szükséges gombot, és így a virágod is nőni fog.

Ha ezt elszalasztod, kis üzenet vár a képernyőn, hogy pótold az elmaradásod. Ha egyszerre túl sok vizet gurítasz le, akkor figyelmeztet, hogy ez nem biztos, hogy jó ötlet, hiszen jó a mértékletesség.

Az applikáció grafikája egyszerűen elbűvölő, és a csomó olyan extrával van felszerelve, ami igazán fantáziadússá teszi a „játékot”.

Például az ablakpárkányra helyezett kis növény cserepének dizájnja változtatható, a növénynek nevet kell választani az elején, illetve hangokat is kiadnak kis védenceid, ha hozzájuk érsz.

Ha elérik teljesen kifejlett állapotukat, akkor az ablakpárkányról a kiskertedbe kerülnek, ahol később magokat szüretelhetsz róluk, melyeket extrább növények és kaspók vásárlására költhetsz majd el.

Emellett minden növényhez jópofa leírás tartozik, sőt ha az ember megfelelő rendszerességgel iszik, még ajándékba cseppeket kaphat az élet vizéből, mellyel felgyorsítható a növény növekedése.

Bármennyire is nevetségesen hangzik mindez, nekem ez bevált! Nem gondoltam volna, de néha csak azért iszom egy pohár vizet, hogy benyomhassam az „itatás” gombot, hogy lássam, hogyan nő tovább a virágom. Amolyan elégedettség félével tölt el ez a szimpla mozdulat. 😀

Növesztettem már egy pitypangot és egy borostyánt, most pedig kaktusszal próbálkozom. Kismanó rózsára vágyik, de azzal még várnom kell, mert ültetéséhez 100 magra van szükségem (hozzáteszem, hogy magok pénz felhasználásával is vehetők!).

Apropó, gyerekek: totál odavannak Plant Nanny-ért, és állandóan azzal nyaggatnak, hogy igyak egy kis vizet. Tiszta haszon! 😀 Alig várják, hogy legurítsam a vizet, és már nyomják is a gombot. Tulajdonképpen most már miattuk is figyelek az ivásra, mert minden nap szorgalmasan ellenőrzik, hogy mennyit nőtt az aktuális kis kedvencük.

Egyébként eddig minden egyes alkalommal, mikor elkezdtem több vizet inni, a következő problémáim voltak: a.) állandóan pisilnem kellett b.) nem éreztem magam szomjasnak, így szenvedés volt az ivás. (És ez két jó kifogás is volt az ellen, hogy kényszerítsem magam a változásra!)

Most viszont, hogy már egy ideje szignifikánsan növeltem a bevitt folyadék mennyiségét, teljesen meglepődtem, mert mindkét problémám megoldódott!

Először is, bármely hihetetlen, de igaz: minél többet iszol, annál szomjasabb leszel! Pár napja tapasztalom, hogy egyre többször érzem magam szomjasnak úgy, hogy nem is olyan régen megittam egy nagy pohár vizet!

A nap végére kivétel nélkül elérem a kitűzött 2,7 litert, de legtöbbször ezt még túlteljesítem, és végül 3 liter lesz belőle. Csak ámulok és bámulok!

Ami még érdekes, hogy az első egy-két nap után azt tapasztaltam, hogy nem kellett szignifikánsan többet mennem vécére – nem tudom, hogy ez azért van-e, mert alkalmazkodik a szervezet a bevitt folyadék mennyiségéhez, vagy „megjegyzi” a töltöttség szintjét, de most már nem olyan zavaró a dolog, mint az elején volt. 🙂

Soha nem jöttek be a különféle „tamagochi” jellegű játékok, mert időpazarlásnak tekintettem őket. Most viszont saját bőrömön tapasztalom, hogy milyen motiváló lehet egy saját kis elektronikus élőlényről való gondoskodás – és ez esetben azt gondolom, hogy ez nem kidobott idő! (És van kifogásom arra, hogy valami komolytalan játékkal bíbelődjek – nem mintha pont erre lenne időm, de ez létfontosságú! 😉 )

Természetesen nem gondolom, hogy mindenkinek örökre megoldást nyújt ez a kis játék, de az biztos, hogy a szokás kialakítására tökéletesen alkalmas!

Kis kitérő: arra azért kíváncsi vagyok, hogy mikor adom be a derekam, és mikor veszem meg az első zsák fizetős magomat, mert ugye egy csomó kaspó, háttér és virág magokba kerül, és persze olyan sok magba, melyet a kertben levő virágok soha nem termelnének ki. Így az ember ha szeretne kicsit változatosabb dizájnt vagy viccesebb dolgokat, kénytelen magokat vásárolni. Egyelőre még óva intettem magam ilyen felelőtlen megnyilvánulástól, de soha ne mondd, hogy soha…!

Ha Te is olyan reménytelen eset vagy vízivás terén, mint én, akkor nincs más hátra, mint hogy Te is kipróbáld a Plant Nanny-t!

ui.: Az alkalmazás ajánlásához nem fűződik semmilyen üzleti érdekem (egyébként is ingyenesen letölthető), csupán a vele kapcsolatos jó tapasztalataim vezettek oda, hogy jó szívvel ajánljam ezt az aranyos kis applikációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .