A meleg idő beköszöntével talán még a szokásosnál is több gondot kell fordítanunk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk a szervezetünkbe. Tapasztalataim szerint ez nagyon sok embernek jelent gondot (mindenekelőtt nekem is!), annak ellenére, hogy Magyarországon gyakorlatilag korlátlanul hozzájutunk a jó minőségű ivóvízhez.

ivó nőEzért állítottam össze ezt a 15 tippet tartalmazó bejegyzést, mellyel könnyebbé válik a megfelelő mennyiségű víz megivása.

Hiszen a jó egészség a boldogság egyik fő forrása, tehát érdemes időt és energiát fordítani rá! 🙂

Miért elsősorban vizet?

Az ivóvíz a folyadékpótlás legtisztább forrása, ezt tudja legoptimálisabban és leggyorsabban hasznosítani a szervezet. Nincs felesleges kalóriatartalma, nem tartalmaz hozzáadott anyagokat és cukrokat. Mindenkinek azt ajánlom, hogy a víz (jó minőségű csapvíz, szűrt víz, esetleg ásványvíz – ezt ki-ki döntse el maga) legyen az elsődleges folyadékforrása.

De mennyit is?

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyi folyadékot is kellene magunkhoz vennünk egy nap, megoszlanak a vélemények.

Azzal minden egészségügyi fórum egyetért, hogy ez korosztálytól, nemtől, fizikai aktivitástól és testsúlytól is függ. Nyilván más egy túlsúlyos és más egy normál testsúllyal rendelkező ember izzadásának mértéke. Az erős fizikai igénybevételnek kitett szervezetnek is sokkal több folyadékra van szüksége, mint egy olyannak, aki nem végez fizikai munkát. Ezen kívül még befolyásoló tényező az adott személy egészségügyi állapota, illetve az éghajlati tényezők is fontos szerepet játszanak. Ezért olyan nehéz kijelenteni, hogy pontosan mennyi vizet is igyunk naponta.

szív vízAz Amerikai Orvosi Intézet (Institute of Medicine) szerint a férfiak számára a megfelelő bevitt folyadékmennyiség kb. napi 3 liter, míg a nők esetében ez kb. 2,2 litert tesz ki.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) állásfoglalása szerint egy átlagos felnőtt férfinak 3,7 liter folyadékra van szüksége naponta, míg egy nőnek 2,7 literre.

Ezek a számok a teljes folyadékfogyasztást jelzik, azaz az élelmiszerekkel szervezetbe bevitt folyadék is beletartozik ebbe a napi ajánlott mennyiségbe! Mivel kb. 0,5-1 liter folyadékot „megeszünk” a nap folyamán gyümölcsök, zöldségek, levesek, stb. formájában, csak a maradék „pótlásáról” kell gondoskodnunk.

A legelterjedtebb és legleegyszerűsítettebb számítás egyébként a testsúly kilogrammonkénti számítás. Ez esetben egy felnőtt minden testsúly kilogrammjára 22-38 ml folyadék jut. Ennél jóval nagyobb folyadékigény lép fel magasabb energiaforgalomnál, bőséges fehérjebevitel esetén, nagy konyhasótartalmú élelmiszer fogyasztás során, továbbá nagy melegben, vagy rendkívül száraz és hideg időjárás esetén. (1 órás intenzív sporttevékenység esetén pl. minimum fél liter plusszal kell számolni.)

Szóval nagyjából tényleg jó a mondás, hogy ha megiszol napi 8 pohár vizet, akkor már nagy baj nem lehet. 🙂

Túl sok víz?

A szakirodalom arra is figyelmeztet, hogy nem szabad átesni a ló másik oldalára. Sokkal több víz fogyasztása is káros lehet, mert felboríthatja a létfontosságú nátriumszint egyensúlyát a szervezetben. 4-5 liter vizet például (hacsak nem áll fönt extrém fizikai terheltség) már vese problémával rendelkező betegeknek szoktak javasolni. Arról nem beszélve, hogy amennyiben ezt a mennyiséget ásványvízből vesszük magunkhoz, akkor az is előfordulhat, hogy bizonyos ásványi anyagokból túl sok kerül a szervezetünkbe, ami ugyancsak nem egészséges.

egy pohár vízMost pedig lássuk a tippeket!

1. Igyál egy nagy pohár vizet a nap bizonyos fordulópontjainál: mikor felkelsz, mielőtt elmész otthonról, mikor leülsz dolgozni, stb. Így az ivás észrevétlenül a napi rutinod részévé válik.

2. Legyen a víz a munkahelyeden mindig az orrod előtt. Például az íróasztalodon egy nagy üvegben, vagy bárhol, a kezed ügyében. Így nincs kifogás, és ráadásul mindig látod, még mennyit kell egy nap meginnod!

3. Igyál a munkahelyeden/az iskolában óránként egy pohár vizet, így tuti megvagy a napi bevitt mennyiséggel, bőven mielőtt még hazaérsz.

4. Ha ezt azért nehéz megvalósítani, mert mindig elfelejted, akkor állíts be a mobilodon egy óránként vagy másfél óránként ismétlődő hangos emlékeztetőt, hogy itt az ideje vizet inni! Helyezhetsz emlékeztető post-it cédulákat a munkahelyeden vagy otthon jól látható pontokra is.

5. Vízhajtó hatású italok (kávé, feketetea) fogyasztása után mindig igyál egy extra pohár vizet, így az elveszített folyadékot már pótoltad is!

6. Ha nagy üdítő függő vagy, addig ne igyál üdítőt, amíg nem ittál meg először két vagy három pohár vizet. Egy idő után meglátod, hogy nem kívánod majd annyira az édes italokat.

7. Ízesítsd a vizet citrom- vagy narancskarikákkal. Így sokkal frissítőbb és ízletesebb is a víz.

Strawberry-Mint-infused-water8. Készíts különleges gyümölcsökkel ízesített vizet, receptekért katt IDE!

9. Csinálj saját szódát! Vegyél szódakészítő készüléket (pl. SodaStream), így korlátlan mennyiségben ihatsz finomabbnál finomabb ízesített szódavizeket.

10. Mikor gyümölcslevet iszol, hígítsd fele-fele arányban vízzel. Ezzel a kis csalással tudsz belőle többet inni (kevesebb cukor, kevesebb kalória).

11. Igyál ízesítetlen vagy enyhén ízesített gyümölcsteát, zöld teát, fehér teát vagy gyógyteákat. Van akinek teából sokkal könnyebb nagyobb mennyiséget meginnia.

12. Legyen nálad mindig egy kis újratölthető üveg vagy termosz, amiből bármikor ihatsz egy kortyot. Pl. mikor sorban állsz a postán, vársz a buszra, ülsz a vonaton, stb. Nekem nagyon bejött a Bobble! (Itt lehet Bobble-t kapni Magyarországon.) Ez sokkal takarékosabb és környezetbarátabb megoldás, mint mindig venni egy üveg ásványvizet (és legalább nem esel kísértésbe, hogy üdítőt válassz helyette a pénztárnál!).

13. Miután elmész a mosdóba, mindig igyál meg egy pohár vizet, hogy újra „feltöltsd” a szervezeted folyadékkal. (Ezt mostanában lelkesen próbálom betartani, és nekem nagyon bejön!)

14. Kezeld az ivást a napi bőrápolási rituáléd részeként. Amikor reggel arcot mosol, igyál meg egy pohár vizet. Mikor este lemosod a sminked és/vagy hidratálod az arcod, igyál akkor is egy pohárral. Ravasz, nem? (Persze főként arcápolási fanatikusoknak alkalmazható jól. 😉 )

15. Jegyezd fel, mennyit iszol. Csinálj táblázatot, és pipáld ki az egyes rubrikákat. Ha kb. egy hónapig követed az ivásodat, rászoksz arra, hogy az ivás a napi rutinod részévé váljon.

+1: Tölts le az okostelefonodra ivást követő alkalmazásokat. Nekem legjobban a Water Your Body jött be, ennek segítségével már sokkal tudatosabban iszom!

Neked vannak még bevált prakikáid, amivel könnyebben megy a napi megadott mennyiség megivása?

heart-waterA bejegyzés egészségügyi részéhez a következő forrásokat használtam föl: wikipedia, livestrong.com, webbeteg.hu, mayoclinic.com, nhs.uk, vital.hu

Képek forrásai sorrendben:fitsugar.com, healthgenx.blogspot.hu, bouldercolorado.gov, positivefoodie.com, daysofevolution.com

“15 tipp, hogy elég folyadékot igyál!” - 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .