smoothie4Oly régóta tervezgetem, hogy írok egy kicsit egyik kedvenc foglalatosságomról: a smoothie-készítésről! ♥ Sokan kérdezték már tőlem, mégis hogyan kezdjenek neki, mit tegyenek bele, hogy biztosan finom legyen, és esetleg még a párjuk vagy a gyerekek is megigyák. 😉

Íme, összeállítottam Neked ezt a smoothie 1×1-et, amiben a legfontosabb infókat megtalálod.

Kezdjük ott, hogy mi is az a smoothie? (Ha tudod a választ, ugorj a következő bekezdésre. 🙂 ) Arra az esetre, ha még nem készítettél volna: tulajdonképpen turmixot jelent – nyers zöldség és/vagy gyümölcs alapú, sűrű ital, melybe számtalan egészséges finomságot tehetsz – nevéből is adódóan turmixgépben készül.

Évek óta készítek smoothie-kat (továbbiakban turmixokat), de csak az utóbbi egy-két évben jöttem rá, hogy pontosan mi a dolog lényege – azóta azt hiszem, hogy sikerült tökélyre fejlesztettem már ezt a tudományt – ezt kis családom is tanúsíthatja 😉 .

Amióta elkapott a gépszíj, nem tudok leállni – gyakorlatilag minden nap készül nálunk egy nagy adag turmix.

Előzetes figyelmeztetés: ha Te is rákapsz a turmixkészítésre, akkor hidd el: nagy lesz a szerelem. ♥ A legjobb pedig az egészben, hogy kevés olyan egészséges szokás van, mint a jól elkészített smoothie beépítése a mindennapokba. 🙂

Miért is olyan zseniális a turmix?

  1. Nagyon egészséges (ha a megfelelő hozzávalókat teszed bele – lásd következő témakör).
  2. Pillanatok alatt elkészíthető.
  3. Könnyen bárhová magaddal viheted (üvegben, kulacsban, stb.).
  4. Jól kombinálható egy kis müzlivel, müzliszelettel, vagy egy egyszerűbb szendviccsel – így már tuti órákon keresztül nem leszel éhes.
  5. A kombinációk tárháza végtelen, így gyakorlatilag soha nem unod meg, és könnyedén igazíthatod az adott évszak és a pénztárcád adta lehetőségekhez.
  6. Mivel szinte bármi belemehet, olyan gyümölcsöt is felhasználhatsz bele, ami már túl érett, puha, megbarnult, stb. a hagyományos fogyasztáshoz. 🙂

Mitől finom ÉS egészséges egy turmix?

  • Friss, jó minőségű hozzávalókat igényel (az esetek nagy hányadában azért nem kell bankot robbantani hozzá)
  • Nem tartalmaz hozzáadott cukrot
  • Nem tartalmaz semmilyen hozzáadott mesterséges adalékanyagot
  • Elsősorban nyers, minden esetben természetes, nem feldolgozott alapanyagot használunk
  • Kizárólag növényi alapanyagú hozzávalókat tartalmaz (amennyiben fogyasztasz állati eredetű élelmiszereket, akkor teljesen felesleges még extra fél liter tejjel megtolnod a bevitt mennyiséget, ha viszont úgy döntöttél, hogy nem (mint pl. én 🙂 ), akkor nyilván tisztában vagy ennek okával – ez esetben nincs szükség további fejtegetésre 😀 )

smoothies

A jól összeállított smoothie teljes értékű reggeli, tízórai vagy uzsonna lehet, de sokszor még este is készítek egyet egy könnyű vacsora utáni éhségroham közepette. 😉

Amire szükséged lesz hozzá, és ami elengedhetetlen: egy turmixgép. Tulajdonképpen ezekhez a turmixokhoz elegendő egy teljesen mezei, olcsó változat, nem kell mindjárt Vitamixet (turmixgépek Rolls Royce-a) rendelned a netről.

(Azt azért nézd meg vásárlás előtt, hogy például ajánlják-e fagyasztott gyümölcsök vagy esetleg jég mixeléséhez az adott gépet, mert ha nem, akkor jeges smoothie-kat nem tudsz az adott géppel készíteni.)

Ezután már csak a hozzávalókat kell beszerezned, és irány a turmix-mennyország!

Hogyan építsd föl álmaid turmixát?

Az alábbiakban 8 nagy összetevő kategóriával ismerkedhetsz meg, mindegyiknél adok tippeket és alternatívákat. Tulajdonképpen az első 2 lépés elengedhetetlen, a többit kedved szerint kombinálhatod vagy akár elhagyhatod. (De ha lehet, ne a zöldek és extra gyümölcsök elhagyásával kezdd!!)

1. Folyékony alap: növényi tej (mandula, zab, rizs, kesu, kókusz, stb.), víz, gyümölcs- vagy zöldséglé (pl. répa, uborka, stb.), kókuszvíz, vagy ezek kombinációja – ettől lesz folyékony, iható állagú a turmixod. Nyilván minél többet teszel hozzá, annál folyékonyabb turmixot kapsz.

2. Rostdús, krémességet, sűrűséget adó gyümölcs vagy zöldség: az esetek többségében ez  a banán, de lehet avokádó, mangó, körte vagy őszibarack (vagy ezek kombinációja) is. Én szinte mindig érett banánra és avokádóra hajtok. (Legjobb az akciósan megvett barna banán, jeee!)

3. Extra gyümölcs: bogyós (figyelem, fagyasztott eper, málna, áfonya, szeder tökéletes választás!) gyümölcsök, alma, citrom, narancs, dinnye, ananász, papaya, cseresznye, kiwi, sütőtök, stb.

4. Valami zöld: tudom, hogy elsőre ijesztőnek hangzik, de nagyon meg lehet kedvelni a zöld turmixokat. Fantasztikus lehetőség, hogy minél több nyers zöldet csempéssz a napodba! A legideálisabb erre a célra a bébi spenót, de jó még a spenót, mángold, leveles/fodros kel, esetleg uborka is (ha nem bio, hámozd meg!). Ha tudok venni szép fodros kelt, megmosom, kicentrifugázom, majd kis zacsikban lefagyasztom. Ugyanis ugyanolyan szuperül felhasználhatóak a lefagyasztott zöldek is!

5. Krémesebb ízhatást biztosító mag- és diófélék: magvajak (pl. mandulavaj, kesuvaj, földimogyoróvaj), kendermag, tahini (szezámkrém), chiamag, zabpehely, kókuszjoghurt, beáztatott kesudió, mandula, stb. Tudom, hogy nem olcsó mulatság, de a jó hír, hogy a vajakból például adagonként kb. egy evőkanál bőségesen megteszi, így elég gazdaságosak. (Hacsak nem jársz rá kiskanállal időnként. 😉 )

6. Fűszerek, ízesítők: egy kis őrölt fahéj, vaníliakivonat vagy vaníliarúd kikapart belseje, őrölt gyömbér, natúr (ha lehet, nyers) kakaópor, matcha zöld tea por teljesen megváltoztatják a turmix ízvilágát. Kísérletezz bátran! (De elsőre kisebb mennyiségekkel.)

7. Természetes édesítő: ha nem elég édes a turmixod, tegyél bele egy pici agavé szirupot, juharszirupot, előre beáztatott datolyát vagy mazsolát, datolyaszirupot, nem vegán opcióként mézet. (Sokan szeretik a xilitet vagy ez eritritolt: én nem használom őket, de természetesen ezek is szóba jöhetnek, mint természetes édesítési alternatívák.) Én először mindig megkóstolom plusz édesítés nélkül a turmixot, majd ha tényleg úgy érzem, hogy még egy kis édesítésre szorul, csak akkor teszek hozzá egy icike-picike adagot.

Fontos kiegészítés az édesítéshez: az igazán jó érett banán szerintem minden édesítőt túlszárnyal – Te is meglátod majd, hogy éretlen banánból nem érdemes turmixot készíteni, mert nem lesz olyan ízes és édes.

8. Superfood porok: haladóknak jó szívvel ajánlom a különféle alga porokat (pl. spirulina vagy chlorella), a maca és a baobab port. Ezek mind-mind fantasztikus hatással vannak az egészségre, és csodálatos kiegészítői lehetnek a turmixodnak. Sajnos a jó minőséget meg kell fizetni, de az is igaz, hogy adagonként elég kb. egy kiskanál ezekből a porokból. Van még jó pár superfood a piacon, kísérletezgess, de mindig ellenőrizd a porok eredetét és minőségét, én kicsit szkeptikus vagyok az olcsó, minősítés nélküli termékekkel.

IMG_5174Miután kiválasztottad az fogadra való kombinációt, már csak elő kell készíteni a gyümölcsöket és zöldségeket alapos mosással, nagyobb darabokra vagdosással (ha nagy teljesítményű a turmixgéped, ez utóbbira nem lesz szükség).

Mindent dobálj a gépbe, és mehet a mixelés! Juhúúú!

Még egy tipp: kezdőként szemelj ki magadnak olyan gyümölcsöket, amik biztosan ízleni fognak, mint például amilyen egy banán-eper kombináció. Később folyamatosan adj a turmixhoz egyre több zöldet és kiegészítőt – szép lassan hozzászoksz majd, és egy idő után nem is biztos, hogy mindig a legédesebb, leggyümölcsösebb ízekre vágysz majd! 🙂

Az én „bibliám” a témában Kris Carr: Crazy Sexy Juice című könyve, mely mindent tartalmaz a levekkel és turmixokkal kapcsolatban, ami felmerülhet (egyszerűen oádig vagyok érte!). Továbbá nagyon szeretem még Deliciously Ella Smoothies and Juices című könyvét, mely kicsit kisebb formátumú, kevesebb receptet és infót tartalmaz, de nagyon inspiráló és hasznos ettől függetlenül.

Ezen kívül Ella magyarul megjelent szakácskönyveiben is van egy csomó szuper turmix recept, de ha interneten keresgélsz, akkor a bőség zavara fogad majd, olyan sok receptet találhatsz (javaslom Deliciously Ella vagy Kris Carr oldalait, de persze sok magyar forrás is van, ha rákeresel, biztosan találsz!).

Legújabb magyar nyelvű szakácskönyv szerzeményem pedig Nagy Zita: Vegán reggeli című könyve, ebben is számos nyálcsorgató turmix van, arról nem beszélve, hogy milyen sok más finomság rejtőzik még a szakácskönyv oldalain. 😀

Ha lennének esetleg kérdéseid, akkor ne késlekedj, szívesen válaszolok rájuk! 🙂

IMG_6038Receptötletek a blogon:

Kedvenc expressz turmixom

Kedvenc zöld turmixom

Egy nyerő hármas: spenótos-áfonyás banánturmix

Banános matcha smoothie

TÖKéletes sütőtökös smoothie

Neked milyen a kedvenc turmixod? Milyenek lettek az első próbálkozások? Kíváncsi vagyok minden beszámolóra!

ui.: A mellékelt képen egyik nagy turmix rajongómat láthatod, aki épp óriási lelkesedéssel hajtja le a napi adagot. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .