Ha van valami, amit imádok ősszel/télen enni, az a sütőtök. Egyszerűen nem tudok betelni vele: ide nekem „csak” sülten, krémlevesnek, rizottónak, muffinnak, pitének – szinte bármit megeszem, ami sütőtökös. 🙂

Lehet még ez fokozni? Jelentem, igen. 😀 Mert egy olyan smoothie-rajongó, mint én, nem ismer határokat. Még akkor sem, ha ez a turmixába való tökdobálást jelenti.

sutotokos-smoothie-4

Teljes mértékben kiráz a hideg, ha arra gondolok, hogy jó pár évvel ezelőtt milyen pazarló életvitelt folytattam. Volt, hogy napokig állt az a pár szelet sütőtök a hűtőben, aztán a kukában végezte. Manapság ilyen nem fordulhat elő!

Csinálhatnék belőle szendvicskrémet vagy mártogatóst is, esetleg beledobhatnám egy jó kis zöldséges raguba, de nem: én úgy döntöttem, hogy a legegyszerűbb megoldást választom – irány a turmixgép!

Az eredmény egyszerűen mesés lett – ez a smoothie valódi őszi ízbomba, csak ennyit mondhatok. Emellett olyan kiadós, hogy önmagában bőven beillik egy gyors reggelinek – vagy ami még durvább (és számomra ez volt az élvezetek csúcsa): szórd meg házi készítésű fahéjas müzlivel. Ilyen egészséges, teljes értékű reggelit már rég nem pipáltál!

Ez a smoothie olyan sűrűre sikeredett, hogy megállt benne a szívószál. Nem is szívószállal ittam. Hanem inkább döntöttem magamba az üvegből (gyakorlatilag kanalazhattam is volna). Persze a sűrűsége a hozzáadott folyadék mennyiségétől függ, csakis rajtad áll, hogy milyen hígra készíted.

Hozzávalók:

  • 1 érett banán, karikákra vágva, lefagyasztva (Ha nem fagyasztott, akkor is jó, de ez esetben kevésbé sűrű és krémes smoothie-t kapsz. Én rendszeresen felvásárlom a piacon kornyadozó barna banánt, ami már félárban van, majd felkarikázom és lefagyasztom. Milyen jó is elővenni ilyenkor!)
  • egy púpozott csészényi sült sütőtök húsa (lehet több vagy kevesebb is, ízlés szerint)
  • 2,5 dl növényi tej (mandula, rizs vagy zab legyen)
  • 1 ek mandulavaj (ha nincs otthon, kihagyhatod, de így krémesebb lesz a végeredmény)
  • fél tk őrölt fahéj (vagy ízlés szerint akár kicsit több)
  • fél tk őrölt szegfűbors (ha nincs, használj helyette negyed tk őrölt szerecsendiót és negyed tk őrölt szegfűszeget)
  • VAGY akár 1 tk mézeskalács fűszerkeverék (mivel mindegyik márka kicsit más, érdemes először fél teáskanálnyit beletenni, majd utána fűszerezni igény szerint)
  • 1 ek juharszirup – opcionális! (Én nem tettem bele, mert mind a banán, mind a sütőtök isteni édes volt.)

Tégy mindent a turmixgépbe és egyszerűen csak mixeld addig, amíg gyönyörű, narancssárga smoothie-t nem kapsz.  Ha van kedved, a végén szórd meg egy kis fahéjjal vagy frissen őrölt szerecsendióval. Helló, smoothie mennyország! ♥

sutotokos-smoothie-5

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .