Hallottál már a Pumpkin Spice Latte-ról (továbbiakban PSL)? A Starbucks sütőtökös, fűszeres tejeskávéja minden szeptembertől az ősz slágere. Amerikában valóságos őrület tör ki ilyenkor, szinte már nincs ősz PSL nélkül!

Nem mondanám, hogy én itt tartok, és azt hiszem, Magyarországon még jó sokáig nem „süllyedünk” erre a szintre. Viszont biztos vagyok benne, hogy ez a zamatos sziruppal ízesített tejeskávé sokunk kedvence lesz. 😉

Ha ritkán jársz Sturbucks kávézó közelében, vagy drágállod az ott kapható kávékat, esetleg annyira belehabarodtál a PSL-be, hogy otthon is ezt szeretnéd inni, akkor itt a megoldás!

PSL

Készíts sütőtökös, fűszeres latte-t házilag! Nagyon egyszerű, és ráadásul mesterséges aromáktól, színezékektől, tartósítószerektől mentes az otthon „kotyvasztott” verzió.

Hozzávalók:

  • 250 ml víz
  • 180 g cukor
  • 60 g barna nádcukor
  • 2 fahéjrúd
  • ¼ tk őrölt gyömbér
  • ¼ tk őrölt szerecsendió (vagy frissen reszelt)
  • ¼ tk őrölt szegfűszeg
  • 2-3 púpozott ek sütőtökpüré (mikor sült tököt készítesz, tegyél félre egy szelet sütőtököt a célra)

Fűszerek

Cukor

Sütőtök püré

Először is az összes hozzávalót tedd egy fazékba, és közepes lángon, gyakran kevergetve forrósítsd föl a keveréket, amíg el nem olvad a cukor.

Ezután főzd kb. 5 percig alacsony lángon a szirupot, de vigyázz, hogy ne forrjon a keveréked.

Szűrés

Miután letelt az 5 perc, nagyon sűrű szűrőn öntsd át a keveréket. Én teaszűrőt használtam, az tökéletesen kiszűrte a sütőtök rostjait.

Végül az egészet öntsd egy légmentesen zárható üvegbe, esetleg befőttes üvegbe (nekem most csak az volt itthon). Voilá, kész a PSL szirup! 🙂

nespresso

Főzz egy espresso-t, add hozzá a szokott mennyiségű tejet (vagy szójatejet/rizstejet/mandulatejet), és adj hozzá ízlés szerint a szirupból. Egy bögre (kb. 3 dl) kávéhoz én 3 evőkanálnyit adagolok bele. (Vigyázat! Nehogy elcsöppenjen, mert akkor halál fia vagy! Valami iiiiiiszonyatosan ragad!)

Tippek a további felhasználáshoz:

Persze főzött kávéval a legjobb (szerintem), de nagyon finom lesz tőle a sima neszkávé is.

Amennyire imádom a kávét, Férj annyira utálja (még az illatát is), ezért neki forró tejbe, vagy natúr kakaóporból készült forró csokiba öntöm majd a szirupot, így isteni őszi ízhatású forró itókát kortyolhat holnap reggel ő is. 🙂

A szirupot tartsd hűtőben, így kb. 2 hétig áll el. Felhasználás előtt jól rázd fel, mert leülepszik az aljára állás közben a sok fűszer.

Még egy megjegyzés:

Egészséges életmód fanatikusok vagy fogyósok helyettesíthetik a cukrot nyírfacukorral, fruktózzal vagy sztíviával, de a barna cukrot az íze kedvéért én benne hagynám a receptben. Ha az sem maradhat, akkor szerintem adj a keverékhez pár evőkanál bio juharszirupot, ugyanis annak is nagyon finom zamata van. (A cukrot helyettesítő édesítőkről általában ez nem mondható el…)

Most már semmi sem állíthat meg, hogy otthon is bármikor belekortyolhass egy nagy bögre (tej)habos őszi tejeskávéba! 🙂

Na, hogy ízlik?!

Recept eredeti forrása (kicsit módosítottam): A Beautiful Mess 

“Őszi örömök #8: Készíts Pumpkin Spice Latte-t!” - 5 hozzászólás

  1. Úúúúú ezer köszönet a receptért. Én csak enyhén de diabéteszes vagyok így a starbucksosat meg se tudom kóstolni. Megcsináltam a recepted alapján én is (gyömbér nélkül, mert az nem volt itthon). Jó sok tököt raktam bele és isteni!

    • Jaj, de jó, nagyon örülök neki! Képzeld, idén egyszer kóstoltam a Sturbucks-osat csak, egyrészt mert ritkán járok a közelében, másrészt pedig többet szerintem nem is veszek – ugyanis iszonyatosan édes volt!! Alig bírtam már meginni a végén. Az enyém viszont (ami most is a hűtőben figyel), pont elég fűszeres, ugyanakkor nem olyan nagyon édes. Úgyhogy szerintem ez sokkal finomabb! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .