szív alakú pilleA mai bejegyzésben mindent megtudhatsz a forró csokoládé készítés rejtelmeiről.

Hiszen amilyen egyszerű tud lenni egy jó bögre kakaó, olyan sok trükkje és fortélya lehet az ősz és a tél elmaradhatatlan italának, a forró csokinak.

Az én egyik kedvenc “lélekmelegítőm” a forró csokoládé (nemcsak télen). Hát még, amikor a hőmérő higanyszála a nulla fokot közelíti meg! Hideg estéken nálam az abszolút favorit.

Ha épp nem vigyázok a vonalaimra, akkor azért, ha pedig igen, akkor is van rá mentség: ilyenkor ez az egyetlen édes bűnbeesés, amit megengedek magamnak. 😉

Összegyűjtöttem 5 isteni forró csokoládé receptet, melyet bármikor gond nélkül elkészíthetsz, és garantált a siker, no meg a “mmmmmmmm” faktor!

Előtte viszont lássunk néhány általános szabályt.

∗ Az étcsokoládé minden esetben a legjobb minőségű, minimum 70%-os kakaótartalmú csokoládét jelenti.

Ha növényi tejből készíted a forró csokit, erre a legmegfelelőbb a mandulatej, ugyanakkor zabtej vagy rizstej felhasználásával is kísérletezhetsz. Nagyon finom még a mandulatej és kókusztej keveréke is.

* Amennyiben tehéntejet használnál, érdemes figyelembe venned, hogy minél zsírosabb a tej, annál finomabb, krémesebb a forró csokid. Sőt, a tejhez fele-fele arányban (vagy mondjuk 1:3 arányban) keverhetsz habtejszínt is, ettől még gazdagabb, lágyabb lesz az italod.

∗ Ha kipróbáltál egy-két receptet, utána már nagyjából fogalmad lesz az arányokról. Érdemes a saját ízlésednek megfelelően változtatni a tej és a csoki/kakaó arányán, ha sűrűbben vagy esetleg kevésbé csokisan szeretnéd inni az italod.

Bármelyik forró csokihoz adhatsz valamilyen alkoholt, ízlésednek megfelelő mennyiségben. Pl. konyakot, whisky-t, csokoládélikőrt, kávélikőrt, kókuszlikőrt, narancslikőrt vagy Bailey’s-t. Az italod aromáját még intenzívebbé teszi, és persze még jobban felmelegít. De a mennyiségekkel csak óvatosan!

Díszítheted (a recept típusától függően) a forró csokidat házi tejszínhabbal, fahéjjal, egy csipetnyi szerecsendióval, (bio) narancshéj reszelékkel, pillecukorral, mentás cukorból készült botocskával (candy cane), fahéj rúddal, csoki darabkákkal vagy reszelékkel, kakaóporral (ez utóbbival gyönyörű mintákat szórhatsz az ital tetejére egy egyszerű papírsablon segítségével).

A receptek minden esetben két személyre szólnak, melyet ínségesebb időkben szerintem egy ember is képes percek alatt eltüntetni (főként, ha közben izgalmas könyvet olvas, vagy filmet néz…;-) ).

1. Mennyei fekete-fehér forró csokoládé

Hozzávalók:IMG_0972

  • 400 ml tej
  • 3 púpozott ek étcsokoládé pasztilla vagy darabka
  • 2 púpozott ek fehércsokoládé pasztilla vagy darabka

Egy kis lábasban alacsony tűzön forrósítsd föl a tejet (gyakran keverve, hogy ne égjen oda). Mikróban vagy vízfürdő fölött olvaszd meg a csokoládékat. Add hozzá az olvasztott csokit a tejhez, majd keverd addig (lehetőleg kézi habverő segítségével), amíg teljesen össze nem kevered az elegyed.

Töltsd két csészébe (vagy egy nagy bögrébe), és szervírozd egy nagy adag (lehetőleg házi) tejszínhabbal vagy pillecukorral.

Recept forrása: Joy The Baker

2. Fahéjas-vaníliás forró csokoládé

Hozzávalók:

  • 400 ml tej
  • 1 fahéj rúd
  • Fél rúd vanília kikapart magjai
  • 3 ek cukor
  • 2 ek jó minőségű kakaópor (nem édesített)

Melegítsd a tejet egy lábasban egészen addig, amíg gőzölögni nem kezd (de még nem forr), majd dobd bele a félbe tört fahéj rudat. Fedd le, és hagyd állni kb. 10-15 percig. Ezután vedd ki a fahéj rudat, majd add hozzá a cukrot, kakaóport és vaníliát a tejhez. Melegítsd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, míg a cukor és a kakaó teljesen el nem olvad.

Tálald vanília kivonattal ízesített házi tejszínhabbal és őrölt fahéjjal.

Amennyiben szeretnéd, elkészítheted csak fahéjjal vagy csak vaníliával is.

Recept forrása: Joy The Baker

3. Narancsos forró csokoládé3

Hozzávalók:

  • 200 ml tej
  • 200 ml tejszín
  • 10 púpozott ek étcsokoládé pasztilla vagy darabkák
  • egy bio narancs

A forró csokit ugyanúgy készítsd, mint az első esetekben, de a tejbe dobd két gerezd (alaposan megmosott, bio!) narancs héját, majd a héjakat csak a legvégén távolítsd el.

Recept forrása: The Pioneer Woman

4. Sós karamellás forró csokoládé

Hozzávalók:

  • 200 ml tej
  • 200 ml habtejszín
  • 5 ek étcsokoládé darabka
  • 5 ek karamellával töltött tejcsokoládé feldarabolva
  • 1 csipetnyi tengeri só

4Forrósítsd föl a tejet, és keverd el benne a csokit meg a sót. Ezután öntsd hozzá a tejszínt és tedd hozzá a karamellás csokit, és addig melegítsd és kevergesd, amíg nem olvad el teljesen a tejben a csokoládé. Tálald egy kis tejszínnel, karamellöntettel és egy csipetnyi tengeri sóval.

Recept forrása: A Beautiful Mess

5. Nutellás forró csokoládé

  • 400 ml tej
  • 4 púpozott ek Nutella vagy más mogyorókrém, pl. én Alnatura bio mogyorókrémet használtam
  • 1 nagy csipetnyi őrölt fahéj

Miután felforrósítottad (de még nem forraltad) a tejet, add hozzá a fahéjat és a Nutellát. Ezután jól keverd össze, majd a végén tálald az isteni nedűt egy jó adag tejszínhabbal.

Recept forrása: A Beautiful Mess

Szíves pillecukros forrócsoki fotó innen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .