forralt almaborMéghozzá otthon készítettet! Szerintem még az elkészítése is örömteli folyamat, valahogy ilyenkor mindig a gyerekkori „mindent beledobunk a levesbe” főzőcskézések nosztalgiája kerülget. 😉

Tudom, hogy a forralt bor a magyarok elsőszámú téli kedvence, na, de még nincs tél! És különben is: eljön még a forralt bor ideje is!

Ha még nem kóstoltad, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj az angolszász országokban méltán közkedvelt őszi-téli finomsággal, a forralt almaborral (mulled ciderrel)! 🙂

Azóta különösképp könnyű az elkészítése, mióta már Magyarországon is elérhető számos cider márka, nemcsak nemzetközi specialitásokat kínáló üzletekben, hanem a hipermarketek és szupermarketek polcain is.

Rengeteg variációban találsz receptet a neten, de az én kedvencem Nigelláé (gondolom, most nagyon meglepődtél 😉 ).

Hozzávalók:

  • 1 liter száraz almabor (Ez az egyetlen trükkös részlet – a magyar kínálat nagy része édes ciderből áll, nézd meg az üvegen a feliratot, hogy száraz vagy édes ciderről van-e szó. Ha nincs feltüntetve, nézd meg az ital cukortartalmát.)
  • 60 ml barna rum
  • 250 ml almás tea (filterből vagy teafűből készítve)
  • 40 g barna nádcukor
  • 2 mandarin
  • 4 egész szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • 2 szem zúzott kardamom
  • 2 friss babérlevél (ezt bevallom, hogy ki szoktam hagyni)

almabor 2Ha összekészítetted a hozzávalókat, akkor jöhet a forralt almaborod összeállítása!

1. Öntsd az almabort, a rumot, a teát egy nagy fazékba, add hozzá a cukrot, és alacsony tűzön melegítsd össze őket.

2. Vágd félbe a mandarinokat, mindegyik félbe szúrj bele egy szegfűszeget, és azt is tedd a fazékba.

3. Törd félbe a fahéj rudakat (ez kissé trükkös feladat lehet), tedd azt is a fazékba. Ezután a kardamom magjaidat zúzd meg kicsit húsklopfolóval, kalapáccsal vagy mozsárban (így eresztik majd ki magukból az aromájukat), és az is mehet a lábosba.

4. Melegítsd a keveréket addig, amíg már majdnem forrni kezd. Mikor már majdnem bugyog, kész vagy!

5. Töltsd a (megszűrt) forralt almabort hőálló poharakba. Díszítheted egy-egy szelet piros almával, narancskarikával vagy a pohárba tett fahéjrúddal. Egészségedre!

6. Ha kísérletezni szeretnél, a következő hozzávalók illenek még a keverékbe: vaníliarúd, frissen reszelt szerecsendió, csillagánizs vagy frissen reszelt gyömbér.

ui.: Vigyázz, mert ez a finomság nagyon itatja magát! Az ember könnyen azon veheti észre magát, hogy már két poháron is túl van – úgyhogy óvatosan. 😉

Tipp: Gyerekeknek, kismamáknak és antialkeszeknek készíts alkoholmentes változatot. Ebben az esetben 1 liter 100%-os almalevet és 60 ml frissen facsart citromlevet használj a cider és a rum helyett. Valószínűleg cukor nem fog kelleni, de azért kóstold meg a végén, hogy elég édes-e.

mulled ciderForralt almabor karácsonyi ajándékként?

Tavaly én azt készítettem. 🙂 Összeválogattam a hozzávalókat fél adag elkészítéséhez. A fűszereket egy mini befőttesüvegbe tettem, a rumnak meg kerestem picike üveget (mindig félreteszem a kiürült üvegcséket). Ezután celofánban szépen elrendeztem az összes hozzávalót, ünnepi masnival díszítettem, és az instrukciókat egy kis kártyán a csomaghoz erősítettem.

Nagy sikere volt, és nagyon jól esett, mikor az ünnepek után üzenetet kaptam, hogy épp isszák az „almaboromat”, és koccintanak az egészségemre! 😉

Recept forrása: Nigella Christmas

Fotók forrásai sorrendben: thistlycrosscider, myrecipes, cookstr

 

 

“Őszi örömök #9: Igyál egy pohár forralt almabort!” - 2 hozzászólás

    • Leginkább speciális élelmiszer boltokban, mint amilyen a Culinaris (már három helyen van Budapesten), online viszont rengeteg bioboltban is kapható. Elképzelhetőnek tartom, hogy bioboltokban is tartják… Szóval sok helyen, de sajnos még „mezei” hiperekben vagy közértekben nem láttam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .