Elöljáróban csak annyit, hogy egyszerűen nem értem: egy olyan fantasztikus növény, mint a pasztinák, miért nincs igazán „divatban” Magyarországon?!

Semmivel sem nehezebb a termesztése, mint a sárga- vagy fehérrépáé (bár a zellerfélék családjába tartozik), és az eltarthatósága is kiváló.

Az íze pedig leírhatatlan. Édeskés, gazdag, fűszeres egyszerre.

A családi legendárium szerint  nagypapám falun élő bátyja kizárólag pasztinákot termesztett, ami akkor senkinek sem kellett – nem igazán értették, hogy miért ajánlgatja annyit az öreg. Pedig ő már akkor tudta, hogy mitől döglik a légy!

A családi sztorikat félretéve, én szó szerint hajtóvadászatot indítok, ha pasztinákra vágyom, ugyanis még a jól felszerelt zöldségesnél sem lehet kapni – úgyhogy marad a piac (vagy biopiac) az egyetlen megbízható beszerzési forrás.

A pasztinák nagyon sokoldalú, ugyanis fenséges – akár ünnepi! – köreteket lehet belőle rittyenteni, mivel szuper alternatívája a krumplinak. Lehet belőle csinálni felfújtat, nagyon jó levesbe, és amint a mellékelt ábra mutatja, fantasztikus zöldségkrémleves főszereplőjeként is. (Halkan megjegyzem, hogy babák első zöldségpüréi között is szerepelhet, ugyanis általában édes íze miatt kedvelik. Én először pasztinákot a gyerekeknek csináltam, azóta ha megérzem a zöldség jellegzetes illatát, azonnal visszarepülök a pürékorszakba!)

Ezt a krémlevest el tudom képzelni bármikor ősztől tavaszig, ugyanis a pasztinák és az alma (elméletileg) elérhető ebben az időszakban.

Igazi krémesen finom lélekmelegítő, csípős téli hidegben tett séta után nagyon jól esik az embernek – na, a jelenlegi 8-10 fokos melegben is lecsúszik azért!

pasztinák krémleves final

Hozzávalók:

  • 50 g vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma megpucolva, apróra vágva
  • 1 db babérlevél
  • 1 tk őrölt koriander (a recept legkülönlegesebb hozzávalója, eszméletlen ízvilágot kölcsönöz a levesnek – sajnos mezei élelmiszerboltok polcain én még nem találkoztam vele)
  • 1 csipetnyi só
  • 500 g pasztinák megpucolva és feldarabolva
  • 2 db közepes alma (én savanykásabb típusú goldent használtam) megpucolva és nagy szeletekre vágva
  • 1,2 l csirke- vagy zöldségleves alaplé bio leveskockából vagy lefagyasztott alapléből
  • 150 ml tejszín
  • apróra vágott friss zsályalevelek a tálaláshoz

1. Egy nagy fazékban olvaszd föl a vajat, és dinszteld a hagymát alacsony lángon kb. 10 percig a babérlevél és egy csipetnyi só kíséretében. Add hozzá a koriandert, és főzd kb. 1 percig.

2. Add hozzá a pasztinákot és almát a vajhoz, jól forgasd meg a fűszeres vajban, főzd 2-3 percig.

3. Öntsd föl az alaplével, tedd rá a fazékra a fedőt, és rotyogtasd alacsony lángon kb. 20 percig, vagy amíg a pasztinák szépen meg nem puhul.

4. Hagyd, hogy kicsit kihűljön, majd botmixerrel pürésítsd. Ezután már csak hozzá kell keverned a tejszínt.

5. Tálald pirított zsemlekockákkal vagy pirítóssal, szórd meg apróra vágott friss zsályalevelekkel.

Ui.: Úgy döntöttem, hogy nyavalygás helyett tavasszal vetek egy sor pasztinákot is…!

Forrás: Country Living, 2012. október (szokás szerint kicsit módosítottam egy kicsit rajta)

 

“Ne becsüld alá! – Almás pasztinák krémleves” - 1 hozzászólás

  1. Kóstoljátok meg, tanúsíthatom, hgy isteni. Semmivel nem bonyolultabb, mint bármely más zöldség krémleves!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .