Nem tudom, Te hogy vagy vele, de én mindig is nagy müzlirajongó voltam. Attól függetlenül, hogy sajnos soha nem találtam meg azt a márkát, ami tökéletesen egészséges, ugyanakkor finom is lett volna (ami ízlett, az kiderült, hogy tele van cukorral, ami viszont egészséges és „natúr” volt, azt kedvtelenül rágcsáltam reggelente). Ráadásul az extrán finom müzlikülönlegességekhez horrorisztikus ár is tartozott.

Tavaly karácsonyra tesómtól házi készítésű müzlit (azaz granolát) kaptam, ami nagyon ízlett, és ezután több és több helyen kezdtem receptek után nézelődni, ami pontosan megfelel az én ízlésemnek.

Idén karácsonyra már én is saját készítésű müzlivel készültem az egész családnak, és csinosan dekorált üvegekben nyújtottam át nekik az ízletes, mégis nagyon egészséges ajándékot. Meg kell, hogy mondjam, óriási sikere volt! 🙂

müzli NB

Azóta már vagy harmadszorra készítem el, és soha nem okoz csalódást ez a recept, melynek az eredeti verzióját Deliciously Ella jegyzi, én viszont egészen pici módosításokat azért végeztem rajta.

Az a pláne benne, hogy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül, abszolút a saját igényeid szerint alakítható és összehasonlíthatatlanul finomabb, mint bármelyik bolti verzió.

Az alapreceptet nyugodtan lehet módosítani annak megfelelően, hogy a.) mi van otthon b.) mi az, amit szeretsz c.) milyen vastag a pénztárcád.

A mennyiségről még annyit, hogy ebből hatalmas adag lesz, kb. 4 befőttesüvegre való – így bőven jut Neked és szeretteidnek is. 🙂 Nyilván ha akarod, felezheted a mennyiségeket, de ebben az esetben a sütési időt valószínűleg le kell csökkentened valamennyivel.

Hozzávalók:

  • 3 csésze nagy szemű zabpehely
  • 1 csésze darabokra vágott dióbél
  • 1 csésze tökmag
  • 1 csésze napraforgómag
  • 1/2 csésze darabokra vágott mandula
  • 1/2 csésze lenmag
  • 4 púpozott ek kókuszzsír
  • 4 ek juharszirup (kiválthatod kb. ugyanennyi mézzel is, de szerintem a juharsziruppal ízletesebb lesz a végeredmény)
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 csésze mazsola (ha nem szereted, tegyél bele más fajta szárított gyümölcsöt)

müzli2

Első lépésként egy kis fazékban melegítsd össze a kókuszzsírt, juharszirupot és fahéjat, amíg jó meleg nem lesz.

Ezután a kimért magmennyiségeket öntsd egy jókora fazékba vagy tálba, alaposan keverd össze, majd öntsd nyakon az illatos, meleg öntettel. Jó alaposan keverd össze, hogy mindenhol átjárja az édes zsiradék.

Miután ezzel is készen vagy, végy egy jó nagy, sütőpapírral kibélelt tepsit, és terísd rá egyenletesen a müzlikeveréket.

Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 25-30 percig. Egészen addig, amíg szépen meg nem pörkölődnek a magok. Kb. félidőnél mindenképp vedd ki a tepsit a sütőből és egy fakanál vagy más keverőalkalmatosság segítségével jó kevergesd át, hogy ne égjen meg a teteje és egyenletesen piruljon aranybarnára.

Meglátod, isteni az illata, és alig várod már, hogy megehesd.

Várd meg, hogy kihüljön, majd keverd hozzá a mazsolát és tedd légmentesen záródó üvegekbe vagy dobozokba.

Fogyaszd natúr joghurttal, mandula- vagy kókusztejjel (vagy bármilyen tejjel), gyümölcsökkel… Mindegyikkel mennyei!

Innentől kezdve nem lesz kifogás, hogy nincs otthon egészséges reggelire való…! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .