insomiaValami borzalmasat álmodtál, éberen ülsz az ágyadban a sötétben, és nem tudsz szabadulni az oly valódinak tűnő álomképektől.

Képtelen vagy visszaaludni, mert annyira a rémálom hatása alá kerültél, hogy amint lecsukod a szemed, látod magad előtt a rémes jeleneteket, és amint elalszol, a lidércnyomás folytatódik.

Ha viszont nem alszol vissza, akkor is az álom részletei ugranak be, és olyan intenzitással, hogy egy időre úgy érzed, mintha valóban megtörtént volna.

A párod nyugodtan alszik melletted, de képtelen vagy felébreszteni, hiszen felnőtt fejjel mégsem akarod a rossz álmok miatt őt is megzavarni. Meg hát ő se nagyon tudna segíteni, legfeljebb azt mondaná félig alva megnyugtatólag, hogy „Ez csupán rossz álom volt, próbálj meg aludni.”

Végül nagy nehezen mégis visszaalszol, reggel újra felkel a nap, Te pedig azt mondod, mintegy saját magadnak is kommentálva az éjszakát: „Rosszat álmodtam.”

Ezután pedig továbblépsz, mert olyan, mintha az éjjel rémképeit a világosság elfújta volna. Ilyenkor azt sem tudod, hogy voltál képes ennyire „komolyan venni” azokat a szörnyűségeket. (Bár vannak olyan napok, mikor a rossz álmok még órákon keresztül képesek „kísérteni” akár nappal is.)

Mikor leszáll az este, és újra eljön a lefekvés ideje, akkor tudat alatt már tartasz attól, hogy megismétlődik az előző éjszaka – érdekes módon most már sokkal valósabbnak tűnik megint az a lehetőség, hogy az álom hatása alá kerülj.

Előfordult már Veled ilyen? Én abba a kategóriába tartozom, aki sokat álmodik, és élénken emlékszik az álmaira – gyerekkorom óta ilyen vagyok. Az álmok többsége „rossz” álom, azaz negatív érzéseket (félelem, kétségbeesés, szorongás, stb.) keltenek bennem. Komolyan mondom, nem is tudom mikor volt utoljára jó álmom! Mindig csodálkozva hallgatom azokat, akik azt mondják, hogy szeretnek álmodni.

Vannak időszakok, mikor nagyon intenzívek, és az átlagosnál gyakrabban előfordulnak. Vannak viszont olyan periódusok, mikor egyáltalán nem jellemzőek.

Egy ideje megint a rémálmos időszakomat élem, ezért úgy döntöttem, hogy összegyűjtöm az összes olyan taktikát, amivel tenni lehet a valóban édes álomért. (És meg is próbálom betartani őket!)

PIC_011201_11923_prev1. Étel-stop

Késő este már ne edd magad tele, és kerüld a fűszeres, zsíros, nehéz ételeket. Számos tanulmány mutat rá arra, hogy a nehéz ételek emésztése az agyunkat is „aktivizálja”, és ezért sokkal élénkebben álmodunk. Viszont jót tehet lefekvés előtt egy bögre mézes citromfű tea vagy mézes tej (ki-ki melyiket szereti, én az utóbbival szoktam kényeztetni magam).

2. Nézd meg a gyógyszered!

Az olyan gyógyszerek, melyek az agyban fejtik ki hatásukat, mint például az antidepresszánsok vagy a különféle narkotikumok, számos esetben hozzájárulhatnak a gyakori és élénk álmok kialakulásához. De bizonyos vérnyomás csökkentő szerek is okozhatnak rémálmokat. Gyakori, rendszeres rémálmok esetén nézd meg a gyógyszered részletes leírását a mellékhatásokat illetően, illetve beszéld meg a problémád a szakorvossal, aki a gyógyszered írta föl – lehet, hogy egy hasonló, de másik hatóanyagot tartalmazó orvosság nem lesz rád ilyen drasztikus hatással.

3. Kerüld az élénkítő szereket!

Az alkohol, a nikotin és a túlzott koffeinfogyasztás mind hozzájárulhat a felszínesebb, rosszabb alvásért, és ezzel együtt a rossz álmok kialakulásáért is. Érdemes fogyasztásukat nem közvetlenül lefekvés előttre időzíteni. (Igaz, hogy az alkohol segíthet az elalvásban, de később mikor feldolgozza a szervezet, pont az ellenkezőjét okozza: élénkítő hatást fejt ki.)

4. Ne idegeskedj!

Könnyebb mondani, mint megtenni! Saját bőrömön tapasztalom, hogy stresszesebb napjaimat stresszes éjjelek követik – mintha az agy nem lenne ilyenkor képes arra, hogy kikapcsoljon. Amennyire lehet, próbálj nyugodt idegi állapotban lefeküdni.

14799700665. Lazíts!

Ehhez pedig alapvető fontossággal bír a mindennapos mozgás. Legyen az egy könnyed séta, úszás, vagy jóga, tai-chi. A lazításhoz tartozik a meditáció is, melynek egyértelműen pozitív hatása van az alvás minőségére.

6. Fejtsd meg az álmod!

Érdemes végiggondolnod, hogy mi lehet a visszatérő álomképek mögött. Talán a felsorolt behatások miatt az aznap történt eseményekből “zagyvál” össze valamit az agyad? Vagy az álomnak lehet valami mögöttes jelentése? Egy gondolat mely folyamatosan foglalkoztat? Egy megoldásra váró probléma? Próbáld megfejteni az álom mögött rejlő üzenetet. Ha megszünteted az okot, akkor valószínűleg az álom sem fog kísérteni többé.

7. Esti tévézés

Este már ne nézz olyan filmeket, melyek túlzottan felizgatnak, elszomorítanak vagy nagy hatással vannak Rád. Ha valami nagyon izgalmas vagy drámai filmet nézek meg este, akkor éjjel tuti meglesz az „eredménye”! (Ezért egyáltalán nem nézek olyan filmeket, amik megviselnek.)

8. Megfelelő hőmérséklet és levegő a szobában

Ne legyen a szobádban túl meleg, és szellőztess lefekvés előtt, hogy minél oxigéndúsabb legyen a levegő. Ez is a nyugodt alvás előfeltétele.

9. Relaxáló illatok

Hívd segítségül az aromaterápiát. Párologtass megfelelő koncentrációban olyan jó minőségű illóolajokat, professzionális illóolaj keverékeket, melyek segítenek az ellazulásban – és talán így a rossz álmok távoltartásában is. Az egyik legnyilvánvalóbb és közkedveltebb az orvosi levendula, de nagyon jó hatást érhetsz el a római kamillával is. A megfelelő termékek kiválasztásáról és aromaterápiás tanácsokról ebben a bejegyzésemben írtam.

10. Írj álomnaplót!

Ha rendszeressé válnak a zavaró álmok, nevezz ki egy kis füzetet álomnaplónak, és közvetlenül ébredés után írd le gyorsan az álmodat (napközben már valószínűleg megfeledkezel a részletekről). Próbáld meg minden nap leírni a rossz álmokat. Figyeld meg, hogy ha szorgalmasan minden nap felírod az álmod – akár zavarba ejtő, akár ijesztő – egyre kevésbé lesznek intenzívek, és egyre kevésbé tudsz majd rájuk visszaemlékezni.

1544-girl-sleepingDe mit tegyél, ha rosszat álmodtál?

A szakemberek szerint ilyenkor segíthet, ha veszel 5-10 mély lélegzetet, és tudatosan próbálod megnyugtatni magad. Ezen kívül próbálj pozitív élményekre koncentrálni, bármire, ami jó érzéseket kelt benned.

Ha még ez sem segít, a pozitív megerősítés jól jöhet, tehát ha akár magadban, akár fennhangon kimondva olyan gondolatokat fogalmazol meg, melyek segítenek abban, hogy túl légy a rossz álmon. Például: „Jól vagyok, minden a legnagyobb rendben.” vagy „Ez csak egy rossz álom, nem a valóság.” Vagy pl.: „Nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok, szembenézek minden problémával és kétséggel.” „Nyugodt vagyok, elalszom és szép dolgokra gondolok.”

Még egy fontos megjegyzés: amennyiben egy múltbeli trauma vagy sokk által okozott, visszatérő rémképek gyötörnek, valószínűleg nem lesz elég ezeket a pontokat betartanod. Ebben az esetben azt tanácsolom, hogy keress fel egy szakembert (pszichológust vagy pszichiátert), és kérd az ő segítségét abban, hogy megszabadulj a rémálmoktól.

Nekem még milyen praktikák segítenek abban, hogy ne álmodj rosszat?

Fotók forrásai sorrendben: flickr.comwallpapersgiant.com, Terri Haddock, hdwallpapersphoto.com

Oszd meg Te is a boldogságot!
Share on Facebook25Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone

“10 tipp a rossz álmok ellen” - 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*