nevetésKét héttel ezelőtt a nevetés boldogító hatását boncolgattam, és még tippeket is gyűjtöttem azzal kapcsolatban, hogyan nevethetnél többet a mindennapok során.

Már akkor eszembe jutott, hogy kicsit utánanézek fiziológiai és persze lelki hátterének, csak sajnos „rövid” volt a hét, így már nem fért bele több téma.

Most úgy döntöttem, ezt a hiányosságot pótolom, és megmutatom, hogy a nevetés milyen fantasztikus hatással van az ember életére! 🙂

1. A NEVETÉS FIZIKAI HATÁSAI

– A fájdalom egyik legerőteljesebb ellenszere. Semmi nem működik olyan gyorsan és hatásosan, mint egy kiadós kacagás!

– Ellazítja az egész testet. Egy jó röhögés feloldja az emberben a fizikai feszültséget, melynek hatását a nevetés után még 45 percig lehet érzékelni az izmok ellazultsági állapotán.

– Csökkenti a vércukorszintet, növeli mind az egészségesek, mind a cukorbetegek glükóz toleranciáját.

– Serkenti az immunrendszer működését. Csökkenti a kortizol stressz hormonok képződését, ugyanakkor növeli az immunsejtek és a fertőzésekkel harcoló antitestek (t-limfociták) számát a szervezetben, így növeli az ellenálló képességet.

– Megvédhet számos szívérrendszeri megbetegedés kialakulásától, ugyanis javítja a vérerek működését, és növeli a véráramlást. Emellett az intenzív hahotázás vérnyomáscsökkentő hatással is bír.

Egy 20 egészséges emberen végzett kísérlet szerint a nevetés ugyanannyira volt jó hatással az artériákra, mint az aerob mozgás. Ettől függetlenül a vizsgálatot végző kardiológus nem javasolja a mozgásszegény életmódot. Véleménye szerint az egészséges érrendszer titka heti háromszor harminc perc mozgás és napi 15 perc nevetés. 😉

– Jókedvre derít, ugyanis endorfint szabadít föl a szervezetben. A jó humorérzékkel rendelkező emberek kevésbé hajlamosak a depresszióra vagy az idegességre, mint azok, akiknek humora kevésbé fejlett.

röhögés2. A NEVETÉS LELKI HATÁSAI

– Egyszerűen jól érzed tőle magad – és még akkor is a hatása alatt maradsz, ha már épp nem nevetsz.

– A humor átsegíti az embert a nehéz helyzeteken, a csalódáson, a veszteségen – könnyebb vele optimistán szemlélni a világot. Még a legnehezebb időkben is erőt és reményt adhat egy mosoly vagy egy nevetés.

Feloldja a nyomasztó érzelmeket. Igaz, hogy az ember nevethet zavarában, idegességében vagy mérgében, de az már mindenképp tompítja ezen negatív érzelmek élét.

– Növeli az ember energiáját, így jobban képes a koncentrációra és a jó teljesítményre.

– Ebből kifolyólag növeli a munkavégzés hatékonyságát, főként, ha a munka az ember kreativitásának mértékétől és komplex problémák megoldásától függ.

3. A NEVETÉS HATÁSA AZ EMBERI KAPCSOLATOKRA

– A humor megerősíti a kapcsolatainkat, ugyanis pozitív érzelmeket gerjeszt, ezáltal könnyebbé és örömtelibbé teszi két ember között a kommunikációt.

Segíthet a nézeteltérések, a csalódás, a konfliktusok tisztázásában. Hiszen két tiszta szívből nevető ember biztosan élvezi egymás társaságát.

A jó házasság/párkapcsolat alapja, mert szinkronizálja a hallgató és a beszélő agyát, így érzelmileg teljesen egymásra hangolódnak.

garfield

Végezetül pedig jöjjön néhány „vicces” statisztika:

  • Nagy szerepet játszik a párválasztásban. A férfiak azokat a nőket részesítik előnyben, akik jóízűen nevetnek a jelenlétükben.
  • Mindkét nem sokat nevet, de a nők 126%-kal többet, mint a férfiak!
  • Mennyisége drasztikusan csökken az életkor előrehaladtával.
  • Ugyanúgy ragályos, mint az ásítás – egyszerűen képtelenség megállni legalább egy mosoly nélkül, ha nevetést hallunk.
  • Előidézésnek legősibb módja a csiklandozás. A csiklandozás eredendően társasági „tevékenység”, ugyanis saját magunk csiklandozására – és közben a nevetésre – nem vagyunk képesek.

Na, ugye hogy érdemes egy jót vidulni minden nap? 🙂

Felhasznált források: hepguide.org,  The Benefits of Laughter, Laughter Is The Best Medicine, Happily Ever Laughter

Fotók forrásai sorrendben: cityofbyroncity.com, elderoptionsoftexas.com, members.kabsi.at

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .