perselyMa van a jótékonyság világnapja! A heti boldogságfogadalom is ennek fényében íródott meg. Éppen ezért kicsit mélyre hatóbban szeretnék foglalkozni azzal, hogy pontosan hogyan is segíthetünk az arra rászorulóknak.

Elsőként arra gondoltam, hogy a pénzbeli vagy tárgyi adományozás kerüljön a középpontba, mivel talán ez az egyik legegyszerűbb és legegyértelműbb módja mások támogatásának.

Most lehet, hogy az jut eszedbe, hogy a pénzbeli adományozás a segítség legkevésbé kielégítő formája (már az adományozó szempontjából), mert ebben az esetben legtöbbször „csupán” egy átutalásról vagy csekkes befizetésről van szó.

Ha azonban mindenki így gondolkodna, akkor civil szervezetek ezrei lennének kénytelenek sokszor a társadalom számára elengedhetetlen működésüket beszüntetni. Tiszta sor, hogy a pénzadományokra mindig szükség van (lesz). Nemcsak egy természeti katasztrófa vagy karácsony környékén, hanem egész évben.

Sokan vannak, akik saját maguk megélhetéséről is nehezen tudnak gondoskodni, ezért nem szoktak pénzt adományozni. Ha Veled is ez a helyzet, akkor se keseredj el, mert nagyon sokszor van szükség tárgyi adományokra (használt de még használható állapotú ruhák, játékok, bútorok, élelmiszer, stb.), ami viszont már elképzelhető, hogy a Te „költségvetésedbe” is belefér. (Erről is írok egy picit később.)

Ha azonban olyan anyagi helyzetben vagy, hogy módodban áll időnként pénzzel támogatni egy jó ügyet, akkor elsőként természetesen az első, ami ilyenkor felmerül, hogy mennyire megbízható az adott szervezet. Hiszen az ember nyilván azt szeretné, ha valóban a rászorulók kapnák a nekik juttatott összeget.

Ezért fontos, hogy felelősségteljesen és átgondoltan döntsünk, mely alapítványt támogatjuk adományunkkal. A nonprofit.hu oldalon ezzel kapcsolatban számos jó tanács található, például mindent elolvashatunk az adományozás jogi hátteréről, lépésről lépésre.

charityTovábbá a Nonprofit Önarckép keresőben több ezer nonprofit szervezet található, megyékre, tevékenységi körre lebontva. Itt tájékozódhatsz a szervezetek hitelességéről, adószámáról.

Az adatbázist felhasználhatod arra, hogy lakhelyedhez közeli, segítségre szoruló alapítványt találj, ugyanakkor ellenőrizheted is a kiválasztott civil szervezet hitelességét.

Az adatbázisban nem csak a szervezetek által önkéntesen megadott adatok szerepelnek, hanem megtekinthetőek az OBH nyilvántartásában bejegyzett információk is, valamint elérhetőek a NAV által nyilvánosságra bocsájtott hivatalos 1%-os beszámolók is.

Adni jó, adni egyszerű! Ez az adhat.hu szlogenje, és segítségükkel valóban könnyebb a felajánlókat a rászorulókkal „összehozni”. Sokszor sajnos alapvetően logisztikai probléma, hogy a segítség eljut-e a megfelelő helyre. Ez az oldal rengeteg adományozással kapcsolatos technikai információt, tudnivalót tartalmaz. Folyamatosan frissül adatbázisuk, melyben mind az adomány felajánlások, mind a kérések szerepelnek.

Mire figyelj oda, ha tárgyat adományozol? Természetesen attól függetlenül, hogy Neked már nincs szükséged rá, azért legyen jó, használható és tiszta állapotban. A játék ne legyen törött, rendeltetésének megfelelően lehessen használni. Az élelmiszerek szavatossági idejét mindig ellenőrizd!

Mielőtt az adományozásra adnád a fejed, azt is gondold át, a tárgy szállítása/postázása mennyibe fog kerülni, mert sokszor jobban megéri a tárgyat értékesíteni, és az abból befolyó pénzt jótékony célra fordítani.

A legpraktikusabb, ha lakóhelyedhez közeli intézményt keresel, így a szállításra nem kell extra költséget számolnod. Például szüksége lehet játékokra bölcsődéknek, óvodáknak, könyvekre a könyvtárnak, iskoláknak, óvodáknak. Nagyon sok helyen a védőnőknek is leadhatod a ruhákat, játékokat, mert ők tudják igazán, hogy ki az, aki valóban rászorul a segítségre.

charity shopNálunk is megjelentek pár éve az adományboltok (charity shop), melyek ugyancsak nagyon praktikus célpontjai lehetnek az adományozó kedvűeknek.

Ezeket a boltokat jellemzően alapítványok üzemeltetik, és az otthonokban feleslegessé váló, de másnak még használható, jó állapotú tárgyakat kedvező áron lehet itt megvásárolni. A tárgyak értékesítéséből származó bevételt az alapítvány jótékony célra fordítja.

Ha tudsz a közeledben ilyen boltról, akkor mindenképp írd meg, mert én sajnos nem találtam olyan átfogó oldalt, ahol az összes adománybolt jelen lenne. Az alábbiakat találtam internetes böngészésem eredményeként, de nem merek megesküdni rá, hogy mindegyik valóban működik-e…

  • Katolikus Karitász: XI. Karinthy Frigyes út 20.
  • Budaszíve Adománybolt: III. Perc utca 2.
  • Angyalszíve Adománybolt: XIII. Kassák Lajos utca 72.
  • Erzsébetszíve Adománybolt: VII. Wesselényi utca 51.
  • Pilisszíve Adománybolt: Pilisvörösvár, Tűzoltó utca 1.
  • Mozaik Adománybolt: VII. Dohány utca 63.
  • Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Adományboltja: VIII. Üllői út 6.
  • Közösségi Szociális Szövetkezet Adományboltja: XII. Alkotás út 39./A.
  • E-cherry Adománybolt: XI. Vegyész utca 1-5.
  • Baptista.Pont: Auchan Fót

Valószínűleg elsőként Te is elsőként a családon belül, illetve barátoknak adod tovább a számodra már szükségtelenné vált tárgyakat, de persze még rengeteg lehetőség nyílhat ezen tárgyak felhasználására, csak egy kicsit nyitva kell tartanod a szemed. Biztosan van Neked is olyan kollégád vagy ismerősöd, aki mondjuk ismerősének gyűjt használt ruhákat, de persze lehet, hogy szomszédod vagy az utcádban lakó nélkülöző család is szívesen fogadja a még szép állapotú tárgyakat.

Azok, akik rendszeresen vesznek részt a helyi egyházközség életében, azoknak sem kell messzire mennie, hogy jó helyre juttassák a számukra már szükségtelenné vált tárgyakat. Ha nem jársz rendszeresen templomba, akkor is utánanézhetsz, hogy a templom mikor szervez gyűjtő akciókat.

Egy szó mint száz, tényleg milliónyi variációja van az adakozásnak, legyen az egészen pici vagy jelentős, a legfontosabb, hogy őszinte és szívből jövő legyen az adomány! 🙂

Van még olyan tipp, ami még esetleg eszedbe jut?

További hasznos linkek:

Baptista Szeretetszolgálat

Magyar Vöröskereszt

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotók forrásai sorrendben: insurancejournal.com, diveintampabay.com, telegraph.co.uk 

“Így segíthetsz! – Az adományozás” - 4 hozzászólás

  1. Szerintem az adományozás egy formája (volt) a lomtalanítás. Engem nem zavart az, hogy sokszor káosz maradt a „guberálók” után, viszont aki elvitte a holmikat, annak biztos, hogy arra szüksége volt. Az sem zavart, hogy volt aki ebből hasznot húzott/üzletet csinált. Azt gondolom, hogy az még mindig jobb, mint a jelenlegi helyzet, amikor a guberálást betiltották. Emiatt a más számára értékes, használható dolgok a szeméttelepen végzik 🙁

    • Hát, igen, van benne valami. Nálunk egyszer egy évben ingyen és bérmentve kijönnek előre megbeszélt időpontban a lomokért, de ilyenkor elég kevés esélye van az arra járóknak, hogy „válogassanak”. Viszont rendszeresen jönnek a kukaürítés napján „kukázók”, mostanság azt csinálom, hogy ami még használható, azt egy külön zacskóba a kuka tetejére teszem, talán kell valakinek. Eddig még mindig volt jelentkező – még a kukaürítés előtt eltűntek a csomagok.

  2. Szia! Már régóta érdeklődik bennem egy gondolat, talán egyre közelebb jutok a megoldáshoz. Én előadóművész vagyok és szolgáltatást, félóra önfeledt kikapcsolódást, talán szórakozást szeretnék ‘adományozni’ nyugdíjas korosztály részére.Még nem tudom biztosán hol, kiknek, de keresem a helyeket. Minden ötletet szívesen látok a megvalósításhoz.Köszönöm, ha segítesz, továbbadod!
    Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .