„Tél végén egy eltévedt képeslap a szél hátán át a kertünkbe szállt.
Szíven szúrt a pár sornyi kézírás. Még címzés sem volt, s a pár sor így szólt:

Hóember, vidd majd el, de tudd, hogy karácsony múlt, sietned kell!

KEDVES TÉLAPÓ, AZ HOGY LEHET, HOGY ÚJBÓL ITT EGY TÉL, KIS SZÍVEM CSAK BENNED HITT, S TE ELFELEJTETTÉL?! PEDIG ÍRTAM IS, HOGY HOZZ NEKEM SAJÁT CSALÁDOT MAJD. AZ ABLAKNÁL ITT VÁROK RÁD  A TÉL MÍG TART.”

Bár lennék, bár lennék jó tündér, és szórhatnám szét az ünnep kincsét.
Értük szól a dal most, hogy ébredj már!
Még hány és hány gyermek él, kit zöld fenyő sem vár?!”

(Bereczki Zoltán-Szinetár Dóra: Az elfelejtett gyermekek karácsonya)

Minden évben felcsendülnek otthonunkban a különböző külföldi és magyar karácsonyi dallamok, s minden egyes alkalommal, mikor a fönti dalt hallgatom, összeszorul a szívem.

Hány és hány gyermek tölti a karácsonyt a szerető családi légkört nélkülözve? Milyen szerencsések az én gyerekeim, akik nem szenvednek hiányt semmiben… S még ha a gyermekotthonok dolgozói mindent meg is tesznek azért, hogy családias, meleg hangulatot varázsoljanak karácsonyra kicsiknek és nagyoknak egyaránt, sajnos arra nincs lehetőség, hogy a Jézuska teljesítse a gyermekek kívánságait.

Vagy talán mégis? Talán mégis lehetséges, hogy ez alkalommal ne feledkezzen meg róluk, és ők is megkaphassák szívük vágyát? 

Idén negyedik éve, hogy egyre több gyermekotthon lakója álma válik valóra, az Add tovább! kezdeményezésnek köszönhetően.

Tavaly hallottam erről a fantasztikus karácsonyi jótékonysági akcióról először, és idén már az én ajándékom is összegyűjtésre került múlt vasárnap az Add tovább! ajándékcsomagoló és -gyűjtő rendezvényén. ♥

Az Add tovább! egy olyan kezdeményezés, melynek célja, hogy gyermekotthonban vagy nehéz körülmények között élő gyerekek karácsonyi kívánságait teljesítse.

Minden év novemberében válik teljessé a mintegy 500 gyerek és fiatal kívánságát tartalmazó lista, melyből aztán pár hét leforgása alatt a sok adakozó kedvű és szívű résztvevő kiválasztja, hogy kinek és mit vásárol meg karácsonyra.

Ezután egy fél napon át tartó rendezvény keretében (erre idén múlt vasárnap került sor a KIOSK-ban) az ajándékozók elhozzák a megvásárolt ajándékot, majd becsomagolják és leadják. Amennyiben nincs lehetőségük becsomagolni, a rendezvény önkéntesei még ezt is megteszik helyettük. Ezután a több száz ajándék szétválogatásra, majd kiszállításra kerül a kiválasztott intézményeknek.

Inez és Betti, az Add Tovább! alapítói

Ahhoz, hogy ez ilyen formában megvalósulhasson, az Add tovább! két alapítója, Priger Inez és Baji Betti időt és energiát nem kímélve dolgozik már hosszú hónapokkal karácsony előtt.

A következőkben Inezzel készített interjúmat olvashatod, melyben mesél az utóbbi évek történéseivel kapcsolatban, illetve saját karácsonyi szokásairól is kérdezősködöm. 🙂

Mikor és hogyan pattant ki a fejedből az Add tovább! ötlete?

Az ötlet 4 éve pattant ki a fejemből, karácsony előtt. A családommal mindig küldünk egymásnak e-mailen egy listát, hogy ki mit szeretne kapni és abban az évben, amikor ezek a mailek mentek, felmerült bennem, hogy milyen jó lenne ha sok olyan kisgyerek is írhatna egy ilyen listát, akinek nincs erre lehetősége, vagy legalábbis biztosan nem kapná meg, amit szeretne.

Mindenhol pozitív fogadtatásra találtál? Esetleg volt olyan otthon, ahol szkeptikusak voltak a tervedet illetően?

Igazából senki nem volt szkeptikus, maximum úgy voltak vele, hogy próbáljam meg és majd valami lesz. Rosszul nem sülhet el, maximum megpróbáltam.

Mi alapján választottad ki, illetve választjátok ki jelenleg a programban részt vevő intézményeket?

Az első Add továbbon találkoztam Bettivel, aki akkor ismeretlenként a legnagyobb segítségem volt az eseményen. Második évben már egyértelmű volt, hogy együtt csináljuk tovább, akkor beszéltük meg, hogy a szülővárosunkban (ő debreceni, én pécsi vagyok eredetileg, de mindketten Budapesten élünk) lévő otthonoknak próbálunk meg elsősorban segíteni. Ez idővel kibővült olyan intézményekkel, akikről valamilyen úton-módon tudomást szereztünk és úgy ítéltük meg, hogy náluk jó helyre kerülnének az ajándékok.

Inezzel az Add Tovább! december 3-ai rendezvényén

Mesélj egy nagyon maradandó élményről az ajándékozások kapcsán!

Ezzel a kérdéssel felhívtam Bettit is. Ő azt mondta, hogy a legmaradandóbb élmény számára az volt, amikor elvitték az egyik otthonba az ajándékokat, ahol sérült gyerekek vannak, és mint kiderült, a gyerekek 1 hónapig tanultak egy verset.

Mindezt azért, hogy elmondhassák neki, amikor megérkezik; ezzel kifejezve az örömüket és a hálájukat, hogy valaki meglátogatja őket és ráadásul ajándékot is visz…

Nekem talán az volt az egyik legmaradandóbb, amikor a tavalyi eseményre megérkezett egy család, aki 8 kisgyereket választott ki, úgy, hogy állítólag pár hónappal előtte elvesztették az állásukat és szinte nem volt hol lakniuk.

Ez az egész kezdeményezés igazából azért nagyon jó, mert rájössz, hogy mennyi jó és szociálisan érzékeny ember van a világban.

Ezért vannak nagyon jó energiák az eseményünkön, mert több száz ismeretlen ember azért jön el, hogy egy vadidegen kisgyereknek szebbé tegye ezt az ünnepet.

Volt már olyan, hogy valakinek nem sikerült teljesíteni a kívánságát, esetleg emiatt utólag „reklamáció” érkezett?

Nem, még sosem. Ha valaki mégsem teljesíti a kívánságot, akkor Betti és én szerezzük meg a legvégén.

Hogyan marad időd a saját karácsonyi készülődésedre ilyenkor november-decemberben? Gondolom sok időt és energiát igényel a projekt.

Szűkösen. 🙂 Ez a projekt önmagában is elég sok logisztikát igényel, mellette pedig mindketten dolgozunk, úgyhogy nem annyira unatkozunk. Ennek ellenére azért igyekszem itthon is foglalkozni a dolgokkal és hangulatot varázsolni, legalább karácsony előtt egy héttel.

Mesélj egy kicsit arról, hogy Te magad hogyan készülsz a karácsonyra! Például milyen típusú ajándékokat adsz a szeretteidnek? Mindig meglepetés vagy előre megbeszélt csomag van a karácsonyfa alatt? Boltban vásárolt vagy kézzel készített?

Jó esetben mindig van valamilyen kreatív ajándék a fa alatt, amiről nem tud a másik, de azért nagyrészt én is boltban vásárolok.

Lassan két éve leszel Te magad is anyuka, így már másodjára gondoskodsz saját kisfiatok boldog karácsonyáról. Mennyiben változott ezzel az ünnep, a hagyományok, a karácsonyi program?

Idén lesz először, hogy hárman leszünk Szenteste. Amellett, hogy biztos furcsa lesz, hogy világéletemben a szüleimmel és a tesómmal ünnepeltem, nagyon várom, hogy idén hárman legyünk. 🙂

Kiszállításra váró ajándékhalom – töredéke a teljes mennyiségnek!

Másként tekintesz az Add továbbra, mióta van saját gyermeked?

Eggyel jobban összeszorul a szívem, amikor meglátom a listán, hogy mennyi kisbaba van a rendszerben és hogy milyen vágyai vannak egy 1-2 éves kisgyereknek.

Milyen távlati terveid/terveitek vannak az Add tovább! kezdeményezéssel kapcsolatban? Elképzelhető, hogy kinövi a jelenlegi „kereteit”, és valami még nagyobb lesz belőle?

Bettivel folyamatosan ötletelünk és gondolkozunk, szeretnénk, ha év közben is tudnánk valamilyen hasonló nagy dolgot csinálni, de egyelőre még nem kristályosodott ki, hogy milyen irányba menjünk.

Már önmagában fantasztikus, amit eddig véghez vitt a két lány, s úgy látszik nincs megállás! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi jöhet még! 🙂 Alig várom, hogy megkapják a gyerekek az ajándékokat, melyről az Add tovább! Facebook oldalán is informálják az adományozókat.

Ha Te is részt szeretnél venni a kezdeményezésben, látogasd meg az Add tovább! Facebook oldalát, mert ott mindig friss információkkal szolgál Inez és Betti.

Bár az idei ajándéklista már teljesítésre került, előfordulhat, hogy akad még adomány igény az intézmények részéről.

Ha pedig mindenképp szerettél volna meglepni egy kisgyereket, ne búsulj: jövőre is lesz karácsony!

Fotók forrásai sorrendben: bulldogreporter, Add tovább, Napi Boldogság, Napi Boldogság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .